Fotos af Gitte Bach Høgh

Permanente høreskader er permanente i ordets hårdest tænkelige og mest utilgivende forstand. Desværre er høreapparater i selv den bedste kvalitet kun en ringe trøst for den, som ikke længere kan høre lærkens triller.

Derfor er der kun gode grunde til at beskytte sin hørelse og dette går da også op for flere og flere danske jægere. Selv hører jeg til gruppen, der ikke ville høre mens tid var og snart ikke kan høre ret meget andet ud for venstreøret end en græshoppe, som spiller violin døgnet rundt….. Jeg forsøger som så mange andre at redde stumperne, men det er ikke alle høreværn som fungerer i alle situationer.

phonak serenity dp + sidder godt i øret

Skumpropper er for mig en nødløsning, som jeg ikke kan holde ud at have siddende i længere perioder. De dømper lyden konstant og kan ikke bruges på f.eks. pürschjagt, hvor en vis opmærksomhed på omgivelserne er altafgørende. Kopper er gode til mange former for anstandsjagt – særligt om vinteren, hvor de også fungerer som ørevarmere – men de skramler mod skæftet og de er for varme om sommeren. Desuden er de bøvlede i kombination med forskellige former for hovedbeklædning. Langt den mest komfortable type er de elektroniske in-ear høreværn med formstøbt prop. Det er desværre også de dyreste – velkommen til virkeligheden!

 

Phonak

Den schweiziske virksomhed Phonak er berømt for et bredt udbud af høreapparater. DemSerenity plus fra Phonak kan jeg tids nok få brug for, men i øjeblikket interesserer deres høreværn mig mere.

Løsningen adskiller sig på mange punkter væsentligt fra de øvrige tilbud på markedet. Lad os starte med den mest iøjenfaldende forskel på Phonak Serenity DP+ og de konkurrerende in-ear produkter. Phonaks høreværn er ikke trådløse. De to enheder, som placeres i hvert sit øre, er forbundet med tynde kabler til en lille enhed, som hænger på bærerens brystkasse.

Dette er der en god grund til – og det er ikke at Phonak mangler teknologien til at lave kabelfrie høreværn.

Årsagen til at Phonak overhovedet udviklede høreværn var, at amerikanske specialtropper i aktiv indsats rundt om i verden havde brug for en kombination af effektiv dymamisk beskyttelse af soldaternes hørelse i kombination med muligheden for radiokommunikation. På en hektisk slagmark er effektiv kommunikation simpelthen et spørgsmål om liv og død.Test af phonak serenity høreværn

Man landede på et system med en central enhed, som fordeler signalet til de to ørepropper. I denne enhed sidder batteriet (et standard AAA), det er her man styrer volumen og det er her, at man på topmodellen tilslutter sin radio. Årsagen til kablerne er driftsikkerheden. Et trådløst system er ganske enkelt ikke pålideligt nok i en presset situation og kabelløsningen giver den ekstra fordel, at kontrollen er samlet i en enkelt enhed.

Modellen, som jeg har hoppet rundt på skydebanerne med i nogen tid er Serenity DP+ som ikke rummer muligheden for radiokommunikation, men som iøvrigt svarer fuldstændigt til topmodellen DPC+.

Når man bestiller et sæt, bliver der taget et aftryk af brugerens øregang og derefter lavet en øreprop i det ultra lette og thermo resistente medicinsk-nylon, som er en præcisionskopi af afstøbningen. Jeg fik lavet mine afstøbninger på en McDonalds restaurant ved motorvejen. Det tager kun nogle ganske få minutter. Meningen med øvelsen er naturligvis, at ørepropperne skal passe brugeren perfekt.

Et par uger efter afstøbningen lander er par skræddersyede ørepropper i postkassen og så er høreværnene i brug efter et minut. Det er utroligt ukompliceret. Man kan tænde og slukke for dem og skrue op og ned for lydniveauet. That’s it – og det virker bare!

I ilden

Jeg har slæbt høreværnene med på skydebanen utallige gange og de er også blevet prøvet godt og grundigt af på praktisk jagt i de kolde måneder. Jeg har ikke oplevet driftsproblemer af nogen art.

Når høreværnet er tændt opfanges alle lyde af de indbyggede mikrofoner og reproduceres med en øvre begrænsning på 80 dB(A). Det betyder, at kraftigere støj blot bliver dæmpet til dette maks-niveau. Når det rigtigt brager dæmpes den skadelige skudstøj med 26-27 dB.

Rent oplevelsesmæssigt minder lydbilledet om lyden på en film fra en skydebane. Man kan sagtens høre, når der bliver skudt, men det er end ikke i nærheden af at være ubehageligt. Det er intet problem at gennemføre en hel normal samtale på en flittigt benyttet skydebane – man bliver hurtigt ret imponeret.

Er man på jagt, kan man vælge at forstærke lyden omkring sig med op til +12 dB. Uanset hvor god en naturlig hørelse man har, bliver den på denne måde markant bedre. Jeg kan f.eks. høre grisene komme listende gennem skoven på betydeligt længere afstand end uden disse høreværn. Vil man bare have fred, kan man skrue ned med -15 dB (jeg kalder det svigermor-er-på-besøg-mode).

Har man kontroldelen under jakken, er der intet som sidder i vejen. Det eneste lille kritikpunkt, jeg har i forhold til kablet er, at man engang imellem hører det mod kraven. Det gjorde jeg i hvert fald i starten, men jeg vænnede mig hurtigt til det og bemærker det ikke længere. Jeg tror bare, at det var en ny lyd, som tiltrak sig lidt opmærksomhed.

Selve høreværnene fungerer upåklageligt. Lydkvaliteten er endog særdeles god. Sættet er enkelt at vedligeholde og et almindeligt 1.5 V AAA Batteri holder i op til 500 timer. Der følger også et sæt one-size-fits-all ørepropper med, når man køber dette høreværn. Det kan man bruge som back-up eller dele høreværnet med et barn eller en partner, som ikke har brug for det så ofte.

Jeg mangler endnu at teste disse høreværn på en fysisk hård jagt i de varme lande. Jeg har dog god grund til at antage, at dette ikke bliver noget problem – hverken teknisk eller komfortmæssigt. Hvis det virker for amerikanske tropper under Afghanistans brændende sol, så virker det med garati også på en smuttur til Afrika.

Phonak forhandles i en lang række danske jagtforretninger. Du kan læse mere om produktet og finde den nærmeste forhandler her: www.phonak-earcare.dk

LÆS OGSÅ

Anmeldelse af Audiovox Soundscope Pro-Tect iHunt