Halvdelen af årets rekordhøje tildeling af bjørne under den svenske bjørnejagt er nu fældede. I alt 264 bjørne er skudt siden bjørnejagten gik ind i mandags – den 23. august. Tallene opdateres dagligt og afskydningen kontrolleres nøje. Alle skudte bjørne skal indrapporteres med det samme og personale fra Länsstyrelserne skal inspicere alle nedlagte dyr.

Bjørn jages kun i län (amter) i det nordlige Sverige, og Jemtland er det absolut største län, når det gælder bjørnejagt. 40 procent af de tildelte dyr skal fældes i Jemtland. Der er da også allerede skudt 85 bjørne i det store område, der ligger i midtsverige. Et andet län med en stor tildeling, Gävleborg nord for Stockholm, har allerede efter fem dage indrapporteret 71 bjørne hvilket betyder, at bjørnejagten i Gävleborg län nu er slut for 2021. Også i Värmland er bjørnejagten slut for i år efter, at alle de tildelte bjørne er fældet, mens Dalerne mangler fire bjørne før jagten lukker. Mon ikke de bliver fældet i weekenden.

Læs også: Sådan jager du bjørn i vildmarken

I alt 501 bjørne skal fældes under årets bjørnejagt i Sverige, hvilket er det højeste antal nogensinde. Flere jagtkritiske foreninger har klaget over det høje antal, men ikke fået medhold fra myndighederne. Den seneste optælling estimerer antallet af bjørne i Sverige til små 3.000.

Bjørnejagt i Sverige sker med specialtrænede hunde. De opsporer og driver bjørnen indtil den enten bliver stillet og kan skydes af hundeføreren eller drives forbi de udstillede passkytter. Hundene er udstyret med GPS sendere, så hundeføreren hele tiden ved hvor hunden er i terrænet. Han kommunikerer derefter med skytterne om situationen i såten. Bjørnene er ofte – og ikke mærkeligt – aggressive i forbindelse med jagten og hvert år bliver bjørnejægere angrebet og nogle gange skadet alvorligt under jagten. Indtil videre er to jægere blevet angrebet i år. En i Jemtland og en i Helsingland. Begge har det efter omstændighederne godt.

Du kan følge den svenske bjørnejagt her:

https://rovbase.se/filter?Carnivore=2&CarnivoreDamage=&Country=2&Evaluation=1,2,3&FromDate=2021-08-21&Observation=1&Offspring=false&ToDate=2021-10-15

Læs også: Flere ulve på vej mod danske jægere