Den politiske ballade omkring de kommende naturnationalparker tog torsdag en drejning mod det skarpere, da miljøordførerne fra Enhedslisten og De Radikale gik i rette med flere jyske borgmestre, som har udtrykt bekymring eller direkte modvilje mod naturnationalparker i deres kommuner.

” Jeg synes, det er lidt tidligt, at man er ude med en kritik. Vi har haft eksperter til at udpege de områder, hvor der er potentiale for at kunne sikre biodiversitet. Nu vil der komme en proces, hvor der i de områder, der er udpeget, vil være en inddragelse af borgere og lokale organisationer, så vi netop kan få ryddet nogle af de myter af vejen, der måtte være til det her, siger Peder Hvelplund, der er miljøordfører for Enhedslisten.

Peder Hvelplund opfatter naturnationalparkerne som en bunden opgave for at løse det han kalder en ”biodiversitetskrise”.

Læs ogsåThisted siger klart nej til natur-nationalpark

– Det er åbenlyst, at det, der er brug for, er store sammenhængende arealer, hvor naturen får lov til at råde.” siger Hvelplund.

Generelt er der få, der ikke er med på tanken om at mere støtte til miljø og biodiversitet – ikke mindst i jægerkredse, men en del steder rundt omkring i landet er der bekymring om hvorvidt lokale interesser og perspektiver kommer til at fylde nok i planlægning og forvaltning af de nye parker.

Det gælder blandt andet borgmester Leon Sebbelin (Radikale) fra Rebild kommune. Kommunen er et af forslagene til placering af fremtidige naturnationalparker, men borgmesteren er ikke begejstret over tanken og siger torsdag til Jyllands Posten.

”En del af vores skov er udlagt som urørt skov, mens der produceres supercertificeret træ i meget af resten. Træ, der kan bruges til at fortrænge beton i byggebranchen. Derfor siger vi nej til at omlægge til naturnationalpark, hvor man ikke må producere træ.”

Læs også: Kontroversielt EU oplæg om forbud mod jagt i Natura 2000 områderne skrottet

Den melding er hans partifælle Zenia Stampe ikke helt på linje med. Hun håber at mere dialog kan flytte de bekymrede borgmestre.

”Vi skal i gang med en dialog med de lokale aktører i de udvalgte områder, og i stedet for at melde fra på forhånd kunne det have været rart at have den dialog. Det kan godt være, at nogle af de bekymringer, som borgmestrene har, at dem kan man tage højde for i de enkelte naturnationalparker. Det er ærgerligt, at vi ikke får muligheden for at skabe disse fanatiske områder, bare fordi vi ikke har haft dialogen, siger den radikale miljøordfører.

Enhedslisten og De Radikale har lavet en aftale om Naturnationalparker med Socialdemokratiet, SF og Alternativet. To parker – Fussingø og Gribskov – er i øjeblikket i de sidste faser af planlægningen, mens regeringen ønsker ti mere. Miljøministeriet har derfor netop udsendt en bruttoliste med 23 mulige naturnationalparker over hele landet.