Prøver fra nedlagte svenske vildsvin viser, at en ny salmonellavariant spreder sig i stammen flere steder i landet. I visse områder er 18 procent af dødfundne vildsvin inficerede mens 11 procent af de nedlagte vildsvin testes positive for salmonellaen.
Varianten Choleraesius kan føre til døden for inficerede dyr, men dræber ikke alle de ramte vildsvin. Mennesker, der smittes med den ubehagelige salmonellavariant, får normalt mave og tarmproblemer, men Choleraesius kan også give mennesker blodforgiftning.
Den svenske SVA – Sveriges Veterinärmedicinske Anstalt – følger salmonellaudbruddet tæt, men understreger, at jægere ikke skal være bekymrede over smitten.
”Jægerne skal være opmærksomme og holde en god hygiejne når de slagter vildsvin. Gør man det skal man ikke være nervøs omkring Choleraesius salmonella.”
..siger Jonas Malmsten, der er veterinær og forsker ved SLU (Sveriges Landbruksuniversitet). Han opfordrer alle jægere til at rapporterer dødfundne vildsvin til SVA så der kan tages prøver af dyret. Symptomerne på Salmonella Choleraesius hos vildsvin ses efter 2-7 dage og er diarre, høj feber, manglende appetit, generel svækkelse, vejrtrækningsbesvær og blårøde misfarvninger i huden. Dødeligheden blandt de ramte vildsvin kan være høj og især yngrer dyr (under 4 måneder) rammes hårdt.
Choleraesius har ikke været observeret i Sverige i mere end 40 år, men i sommeren 2020 blev salmonellavarianten konstateret i en skånsk besætning af tamgrise. Siden har den spredt sig. Især i Skåne og Södermansland. SVA har iværksat et prøveprogram for at få styr på udbredelsen af den ubehagelige salmonellavariant og lagt ud i Södermansland og Skåne. På sigt er det ambitionen, at der skal tages prøver i alle svenske Län (regioner) der har en fast stamme af vildsvin.
Det er usikkert hvordan den farlige salmonellavariant er kommet ind i Sverige, men en teori er, at den er ankommet med udenlandsk foder importeret under den voldsomme tørke i 2018. Hvis udbruddet ikke kan standses, kan det blive en bremseklods for de svenske myndigheders ambitioner om at gøre det lettere for almindelige forbrugere at få tilgang til vildsvinekød fra jægerne.
Læs mere om Cholaesius salmonella på SVAs hjemmeside:
https://www.sva.se/amnesomraden/djursjukdomar-a-o/salmonella-hos-vildsvin/