Som det fleste ved, breder afrikansk svinepest sig i Nordtyskland. Antallet af døde, smittede dyr overstiger nu 3.000. Sidst i 2021 nåede de første tilfælde i Mechlenburg-Vorpommern mindre en 300 kilometer fra den danske grænse.

Derfor er dansk landbrug nu i alarmberedskab og alle, der har risiko for at komme i kontakt med smitten i udlandet, opfordres kraftigt til at være ekstra forsigtige. Det gælder naturligvis også jægere, der besøger de berørte områder. Organisationen Landbrug & Fødevarer er blandt de bekymrede og har nu udviklet et særligt tilbud til jægere, der tager til udlandet.

Læs også:  Afrikansk svinepest breder sig og er nu konstateret i 11 EU lande

”I Landbrug & Fødevarer vil vi gerne være med til at sikre jægere, der går på jagt i udlandet, mod at bringe smitte med tilbage til Danmark. Derfor tilbyder vi gratis, at man som jæger kan rekvirere bl.a. desinfektionsmiddel. Desinfektionsmidlet bruges til støvler og tøj, inden man vender hjem til Danmark igen. Herved er man som jæger med til at tage ansvar og sikre Danmark mod f.eks. afrikansk svinepest.” fortæller Landbrug & Fødevarer.

Afrikansk svinepest (ASF) er en meget smitsom virussygdom​ hos svin og vildsvin. Sygdomsforløbet hos smittede dyr er voldsomt, og dødeligheden er høj. Det er derfor af største vigtighed, at alle er med til at sikre en virksom og effektiv smittebeskyttelse.

Afrikansk svinepest er en eksotisk virussygdom, og er blandt de mere alvorlige smitsomme sygdomme hos svin. Sygdommen er gradvist rykket længere og længere mod vest i Europa, og det er vigtigt, at sygdommens udbredelse standses.

Afrikansk svinepest har aldrig været konstateret i Danmark. Det kan få store konsekvenser, hvis det sker. Afrikansk svinepest kan nemlig smitte både vildsvin og grise, men er til gengæld ufarligt for mennesker.

Læs også: Lasse Wagener: Vildsvinejagt giver mig en indre ro

Blandt symptomerne på svinepest er pludselige dødsfald i en besætning, eller at flere grise får et eller flere af følgende symptomer:

  • Feber og nedsat ædelyst
  • Øjenbetændelse med tåreflåd
  • Røde eller blåviolette misfarvninger i huden (fortrinsvis på ben, bug og ører)
  • Brækninger
  • Forstoppelser (knoldet gødning) efterfulgt af diarré
  • Kramper, ukoordinerede bevægelser og vaklende bagben
  • Blødninger i huden

Sygdomsforløbet hos smittede dyr er voldsomt, og dødeligheden er høj. Mere end 90 % af de smittede grise dør, og der findes ingen behandling. Der er heller ikke nogen vaccine til forebyggelse af sygdommen.

Jagt i udlandet er forbundet med risiko for at bringe smitsomme husdyrsygdomme som blandt andet mund- og klovsyge og svinepest med til Danmark. Går du på jagt i udlandet bør du:

  • efterlade slagteaffald i det land, hvor dyret er nedlagt
  • partere kødet og lægge det i poser, inden du tager hjem.
  • vaske dit jagttøj inden du tager hjem – kan du ikke det, så læg det i poser og vask det, så snart du er hjemme.

Bestil et gratis sæt med desinfektionsmiddel, pose til tøj og strips til at lukke posen hos L&F. Skriv til ten@lf.dk.

Læs også: Månedens trofæ: Imponerende gevirvægt