Efterårsmånederne er nogle af måneder, hvor der sker absolut flest påkørsler af vildt. Ulykker som hver gang chokerer bilister, og tager vigtige dyr ud af bestandene. Tidligere mørke, tåge, mere regn, våd asfalt og dyrenes bevægelsesmønstre er bare nogle af de faktorer, som spiller ind.

Ikke mindst hjortearterne er involverede i alt for mange trafikulykker. Ifølge Dyrenes Beskyttelse dræbes mere end 11.500 styk hjortevildt årligt i trafikulykker, og tallet er stigende. Men også hare, fasan og mår optræder alt for ofte i trafikulykker, der dog sjældent er helt så dramatiske som påkørsler af større dyr.

Derfor er det vigtigt at være bevist om den øgede risiko. Ikke mindst som jæger, der er engageret i vildtets velfærd.

Læs også: Betjente reddede hjort efter to år med bildæk om halsen

Her kommer et par gode råd til, hvordan vi kan reducere risikoen for kollision med vildt i trafikken:

  1. Som jægere ved vi, at vildtet ofte er i bevægelse i perioden lige omkring daggry, og lige efter mørkets frembrud. Det er lige netop de perioder hvor stressede bilister er på vej på arbejde, eller på vej hjem med børn og indkøb efter arbejde. Vær ekstra opmærksom i de perioder.
  2. Hold ekstra godt øje med vejen foran dig. Både på kort og på langt hold. Jo tidligere du ser vildtet, jo før kan du agere.
  3. Ser du vildt i vejkanten, skal du slukke det lange lys, så du ikke blænder og forvirrer dyret mere end nødvendigt. Samtidig ser du selv bedre på kort hold uden det kraftige, lange lys. Brug gerne hornet i tide for at advare dyret.
  4. Husk at et dyr sjældent kommer alene. Der kan være flere, end du umiddelbart kan se.
  5. Reducer hastigheden når du kører langs marker eller skovkanter, hvor der er dårlige oversigtsforhold. Det gælder også på landeveje. Hvis du kører med 80 i stedet for 100, reducerer du bremselængden med 25 meter.
  6. Hvis du alligevel ender med et dyr på vejen foran dig, og der er risiko for sammenstød så bevar roen, brems kontrolleret og hold fast i rattet. Pas på med paniske undvigemanøvrer, der kan gøre situationen endnu værre.

Er ulykken først sket, bør du sikre ulykke stedet.

  • Tænd for advarselslamperne, tag en advarselsvest på, og sæt en advarselstrekant op i vejkanten.
  • Er det alvorligt, giver du naturligvis førstehjælp til tilskadekomne og ringer 112.
  • Er dyret dødt, så flyt det ud i vejkanten.
  • Ligger der kvæstet vildt i vejkanten så rør ikke ved dyr, der har været involveret i en ulykke: Hvis de går i panik, kan de forårsage alvorlige skader og sår.
  • Er dyret stukket af, så noter dig dets flugtretning, og marker den tydeligt i vejkanten – for eksempel med et lommetørklæde eller en anden ting, som en schweisshundefører ikke er i tvivl om.
  • Meld ulykken til Politiet, der kan beslutte det videre forløb.
  • En anden mulighed er Dyrenes Vagtcentral på 1812, der også kan kontakte en schweisshundefører.
  • Husk billeder til dit forsikringsselskab.

Læs Dyrenes Beskyttelse’s statistik over trafikdræbt hjortevildt i din landsdel her:

https://www.dyrenesbeskyttelse.dk/artikler/statistik-hjortepaakoersler

Læs også: Naboer skød jagthund og efterlod den i å