Det er ikke kun Danmark, at der kæmper med den frygtede fugleinfluenza blandt tamme og vilde fugle. Flere andre europæiske lande har siden efteråret været ramt af smitten, og nu går Frankrig til vaflerne for at få smittespredningen stoppet. Franske fjerkræproducenter har allerede aflivet flere millioner stykker fjerkræ siden sidste år, og nu skal yderligere 1,3 millioner stykker fjerkræ aflives.

Samtlige ænder, kyllinger og kalkuner i mere end 200 områder skal væk i nærmeste fremtid. Det franske landbrugsministerium forventer, at det vil tage omkring 3 uger at slå alle fugle i de berørte områder ned. Områderne i det sydvestlige Frankrig er kendt for blandt andet foie gras.

LÆS OGSÅ: Omsider jagtlykke: Offergave vandt gudernes gunst.

Beslutningen om at slå samtlige dyr ned gælder 226 kommuner i områderne Landes, Gers og Pyrénées-Atlantiques. De berørte fjerkræproducenter kompenseres for de fugle, der skal aflives, og selvom masseaflivningen er en katastrofe for de mindre fjerkræavlere, har den ikke udløst voldsomme protester blandt producenterne.

”Vi støtter forsøget på at skabe en slags tomrum i området for at standse smitten. Når alle fuglene er væk, renser vi alt og sætter nye fugle ind” sagde Hervé Dupouy, der er andeproducent og formand for fjerkræproducenterne i Landes. Ligesom i Danmark har de franske myndigheder påbudt producenterne at holde deres fugle indendørs for at forhindre smitte fra vilde fugle i området.

Ifølge tal fra det franske landbrugsministerium er der indtil videre fundet 216 udbrud af fugleinfluenza i Frankrig denne vinter. I 2021 blev der i alt aflivet 3,5 millioner fugle – især ænder- for at bremse fugleinfluenzaen i det sydvestlige Frankrig.

LÆS OGSÅ: Afrikansk svinepest i fremmarch.

Også fjerkræproducenter i Danmark, Tyskland, Holland, Italien og Sverige har registreret udbrud af den meget smitsomme variant H5N1 i løbet af de seneste uger. I alle de berørte lande er store mængder fjerkræ blevet aflivet.

Udbruddene fik sidste uge de franske myndigheder til at hæve risikovurderingen for fugleinfluenza til ”høj”. Myndighederne forventer at indføre strammere foranstaltninger i de franske fjerkræbesætninger i nærmeste fremtid, hvilket næppe vil vække jubel hos de mindre frilands-producenter, der i forvejen er hårdere ramt en de større producenter, som holder fuglene i haller.

LÆS OGSÅ: Alt hvad du bør vide om fældefangst af ræv.