Danske jægere, der skal på drivjagt i Tyskland den kommende tid og medbringer egen hund, skal passe ekstra på i år. I løbet af 2020 blev den frygtede Aujeszkys syge fundet flere steder i Tyskland. Sygdommen er altid dødelig for hunde, og man kan ikke vaccinere mod den.

Læs også: Klædt på til vildsvinejagt

Det seneste tilfælde af Aujeszkys sygdom blev fundet i Niedersachsen, hvor det lokale veterinærkontor konstanterede sygdommen i et nedlagt vildsvin. Der har også været tilfælde i Bayern, Hannover og flere andre regioner. Sygdommen spreder sig ofte gennem vildsvin, der kan bære virusset uden selv at dø. Ofte er der ingen ydre symptomer hos inficerede vildsvin.

Sygdommen overføres ved at jagthunde bider i nedlagte vildsvin eller ligefrem æder af dem. Når hunden først er smittet, er der ikke noget at gøre. Inkubationstiden er 2 til 9 dage og de første symptomer vil være at hunden oplever kraftig kløe i hovedregionen.

Mennesker og primater kan ikke blive inficeret med Aujeszky. Hos katte, hunde, men også ulve, kvæg eller får opstår der, efter en infektion, meget hurtigt en betændelse i hjernen og rygmarven med symptomer i centralnervesystemet. Inficerede dyr viser normalt en ændret adfærd og virker rastløse og aggressive. Efterhånden som sygdommen skrider frem, kan der opstå opkastning, diarré og savlen. I slutstadiet opstår neurologiske lidelser såsom lammelse af lemmer eller kramper. De fleste inficerede hunde omkommer inden for 48 timer efter symptomernes begyndelse. Aujeszkys syge har altid dødelig udgang for hunde.

Læs også: Månedens trofæ – Svensk guldbuk

Hos vildsvin (grise), som er den egentlige hovedvært, er Aujeszkys sygdom en latent infektion, som reaktiveres, især under stress. Pattegrise dør dog normalt inden for få dage.

[otw_shortcode_info_box border_style=”bordered” background_color=”#d4d4d4″]
Fakta

  • Aujeszkys syge kaldes også pseudorabies eller falsk hundegalskab.
  • Sygdommen skyldes et herpesvirus.
  • Hovedværten er altid svin, med sygdommen kan overføres til bla. kvæg, hjortevildt og hunde.
  • Sidste tilfælde af Aujeszkys syge i svin Danmark blev konstateret i 1991.
  • Siden da har Danmark været erklæret fri for sygdommen.  [/otw_shortcode_info_box]