Hertugen af Wellington besejrede Napoleon ved Waterloo. I dag er han dog mere kendt for gummistøvler. Han modificerede nemlig hesiske ridestøvler til den facon vi kender fra klassiske gummistøvler og derfor kaldes disse i vore dage for ”Wellingtons” i England. Hertugen kan dog kun tage æren for formen, for i hans tid var de populære støvler af læder.

I 1852 mødte amerikaneren Hiram Hutchinson opfinderen af vulkaniseringsprocessen Charles Goodyear og købte eneret på patentet til fremstilling af fodtøj. Han flyttede til Frankrig og grundlagde en gummistøvlefabrik, som han navngav til ære for sit amerikanske fædreland – À l’Aigle (“til ørnen”). Gummistøvler var en realitet og de har været populære lige siden!

I starten fandt støvlerne – som så meget anden ny teknologi – udstrakt anvendelse i militæret og redede mange milioner fødder fra koldbrand i 1. verdenskrigs plørede skyttegrave. Efter anden verdenskrig blev støvlerne for alvor populære blandt civile og bredte sig hurtigt blandt folk som færdes meget I naturen.

Alsidigt fodtøj

For ikke så mange år siden var en gummistøvle stort set altid en simpel uforet sag, som svuppede når man gik og var ulidelig kold om vinteren. Sådan er det ikke længere.

Nutidens gummistøvler fås i et kæmpe udvalg i mange forskellige typer. De forede varianter er ofte særdeles velegnede til vinterbrug og pasformen er efterhånden blevet så god, at støvlerne også er et reelt alternativ til snørestøvler på jagter, hvor der skal gås langt.

Det giver sig selv, at gummistøvler er det selvfølgelige valg på jagter i vådmarker after f.eks. ænder og gæs. Men også på f.eks. elgjagter (som ofte omfatter store våde myrer), vælger mange af de garvede jægere moderne gummistøvler fremfor snørestøvler. Selv foretrækker jeg altid gummistøvlerne på pürsch, hvis græsset er vådt efter regn eller dug, som stort set altid er faldet om morgenen. Nutidens gummistøvler er et rigtigt godt valg i mange jagtsituationer!

Bredt udvalg

I denne artikel har vi samlet et udpluk af de mange mærker på det danske marked. Der er jagtgummistøvler i mange afskygninger og prisklasser – noget for enhver smag og pengepung.

[otw_shortcode_info_box border_style=”bordered” background_color=”#c9e0d2″]

Vedligehold

Gummistøvler – særligt dem af naturgummi – stiller nogle grundlæggende krav til rengøring og vedligehold, hvis man vil bevare dem i bedst mulig stand længst muligt.

Naturgummi er – som navnet antyder – et naturmateriale som ældes over lang tid. Ofte sker der det at gummiet tørrer ud og sprækker.

Denne ældningsproces modvirkes bedst ved at holde støvlerne rene og opbevare dem i opretstående stilling på et tørt og køligt sted. Direkte sollys er rigtigt dårligt for gummistøvler. Det samme er fugt, som fører til mug.

Rengør efter behov støvlerne udvendigt med lunkent vand, som kan tilsættes lidt grøn sæbe. Man kan ligeledes med jævne mellemrum rengøre foret med samme skånsomme opløsning for at forebygge mikroorganismer og dårlig lugt. Sørg altid for at tørre støvlerne ordentligt indvendigt, når de har været i brug eller er blevet rengjorte.

Naturgummi lever længere, hvis det løbende behandles med specielle plejemidler. Alle støvlefabrikanterne har sådanne midler på programmet – du kan købe det, hvor du køber støvler. Det kan helt sikkert betale sig, at vedligeholde sine gummistøvler, selvom plejemidlerne koster lidt penge.[/otw_shortcode_info_box]

Læs ogsåBrugstest af gummistøvle til jagt

Aiglé Parcours 2

Aigle Parcours
Aigle Parcours 2

Aiglé kan brøste sig af at have opfundet gummistøvlen i dens nuværende skikkelse, eftersom fabrikken var den første i verden til at fremstille vulkaniserede gummistøvler tilbage i 1853.

Den dag i dag foregår processen med at fremstille de håndlavede støvler efter samme grundprincipper, men der er sket en enorm teknologisk udvikling i forhold til støvlernes ergonomi og funktion. På fabrikken i Frankrig producerer 200 medarbejdere 4.000 par støvler om dagen!

Parcours 2 er en håndlavet naturgummistøvle. Den fås i flere farvevarianter og med og uden isolerende foer. Vi har testet den uisolerede version – altså støvlen til brug fra det sene forår til det tidlige efterår.

Denne støvle er specielt designet for optimal komfort på lange vandreture. Både pasformen og et sindrigt system af stødabsorberende indlæg i sålen er udviklet for at gøre modellen særligt behagelig at gå i. Sålen har et godt greb i underlaget og den slipper nemt af med klæbrige jordklumper.

På foden føles disse støvler meget lette og man er slet ikke i tvivl om at man kan gå rigtigt langt og længe i disse. Støvlerne er dermed et fantastisk valg til morgenpürschen men bliver jo bestemt ikke dårligere til andejagten af den grund. Et klassisk valg!

Cirkapris i den viste version: 1.199,- kr.

Le Chameau Vierzon M

Le Chameau Vierzon M
Le Chameau Vierzon M

Le Chameau er endnu et fransk fabrikat af håndlavede naturgummistøvler med en lang tradition bag sig. Virksomheden startede sin produktion i 1927. Brandet er særdeles velkendt og flittigt anvendt i Skandinavien – det er den med kamelen!

Le Chameau støvler fås i et utal af varianter med og uden foer. Model Vierzon M er den uforede grundvariant. Det klassiske valg til varmere vejr. Fjerlet på foden og meget føjelig. Støvlen er udstyret med justerbar kile i skaftet, så den kan tilpasses individuelle lægmål. Sålen er relativt stiv, griber godt fat i underlaget og slipper pløret nemt.

Le Chameau Vierzon MRigtigt mange danske jægere har anvendt Le Chameau igennem årtier og kvaliteten er bestemt ikke blevet ringere med årene. Støvlerne er kendt for at tåle hårdt misbrug gennem mange sæsoner og pasformen er for langt de fleste rigtig god.

Vierzon M er et fremragende all-round-valg til den varmere del af jagtsæsonen. Bliver disse støvler for kolde, findes der masser af avancerede vinterisolerede modeller i Le Chameus sortiment med samme høje kvalitets- og komfortstandard.

Cirkapris i den viste version: 1.299,- kr.

 

Arxus Primo Nord Zip

Arxus Primo Nord Zip har lynlås i hele lægges længde
Arxus Primo Nord Zip

Arxus støvler er udviklet i Sverige specielt til Skandinaviske forhold. Det er folkene bag tøjmærket Woodline, som med baggrund i mange års erfaringer med at sælge naturgummistøvler på det skandinaviske marked i 2007 besluttede sig for selv at udvikle deres støvler.

Særligt komfort og holdbarhed har været vigtige parametre i udviklingen af Arxus støvlesortimentet. Arxus støvlerne er derfor fremstillet af lidt tykkere gummi end industristandarden og støvlerne vulkaniseres ved en lavere temperatur end normalt. Dette sker for at bevare en større del af naturgummiets fugtighed. Alt dette skulle føre til maksimal levetid for støvlerne.

Arxus Primo Nord Zip
Arxus Primo Nord Zip

Støvlernes såler er udviklet af Arxus selv med henblik på optimal komfort og funktionalitet. De nordiske jægere går som bekendt rigtigt meget på jagten og sålen er derfor opbygget med stødabsorberende lag. Det specielle ved netop den testede støvle er en lang kile med lynlås langs skaftets bagkant. Det gør det betydeligt nemmere at få støvlerne af og på – også når man har tykkere bukser på.

Støvlen fås også i en mere ”ordinær” variant med justerbar kile i skaftet i stedet for lynlåsen. Jeg synes hurtigt, man lærer at sætte pris på den funktionelle udgave MED lynlåsen – som altid er dette dog et spørgsmål om smag og behag.

Teststøvlen er foret med 4 mm neopren og er dermed bedst egnet til den koldere del af sæsonen. Skal du bruge din gummistøvle meget under pürschjagt om sommeren, får du en behageligere støvle i den uforede model. Til efterårets – og den danske vinters – jagter er det dog fantastisk med et godt foer! Insisterer man på kun at eje et par gummistøvler, ville jeg af to onder vælge varme fødder om sommeren fremfor kolde om vinteren.

Cirkapris i den viste version: 1.849,- kr.

LaCrosse Alpha Burly Pro 18”

Lacrosse Alpha Burly Pro 18”
Alpha Burly Pro 18” fra LaCrosse

Det amerikanske brand LaCrosse er opkaldt efter fabrikkens hjemby – La Crosse, Wisconsin – og har produceret gummistøvler siden 1897. Fabrikken er en stor aktør på det amerikanske marked og har været ræpræsenteret i Europa – herunder Danmark – i en lang årrække.

Alpha Burly Pro 18”
LaCrosse Alpha Burly Pro 18”

Støvlen Alpha Burly Pro er på mange måder en ”standardmodel” i en høj materiale- og produktionskvalitet. Den er ikke – som nogen af de andre støvler i denne præsentation – lavet i 100% ren naturgummi, så den føles en anelse stivere i skaftet end de andre, uden at dette egentlig er noget problem.

Støvlen er foret med et relativt tyndt neoprefoer som i skaftet er rillet for at lette luftcirkulationen i støvlen og giver brugeren en mere behagelig oplevelse. En justerbar kile i bagkanten af skaftet muliggør individuel tilpasning. Jeg opfatter Alpha Burly Pro, som et fornuftigt all-round valg til en fornuftig pris. Neprenforet gør, at støvlen kan anvendes til bevægelsesjagt gennem hele den danske sæson – det er ikke beregnet til anstandsjagt i hård frost.

Støvlen sidder rigtigt godt på foden og er ganske behagelig at gå i. Et produkt, som lader til bare at fungere efter hensigten uden de store dyt, båt og blink.

Cirkapris i den viste version: 1.099,- kr.

LaCrosse Aerohead 18”

LaCrosse gummistøvle
LaCrosse Aerohead 18” med Realtree Xtra green 3.5 mm

LaCrosse betegner selv Aerohead som en revolution på markedet for jagtgummistøvler. Efter sigende har det taget cirka fire år at udvikle den nye støvle og resultatet er tydeligt anderledes end alt andet på markedet.

LaCrosse Aerohead 18”
LaCrosse Aerohead 18”

Målsætningen i udviklingsprocessen var, at udvikle en all-round støvle, som var lige så komfortabel som en god snørestøvle men med alle gummistøvlens fordele i behold. Resultatet blev Aerohead støvlen, som i produktionen starter som en 3,5 mm tyk neoprensok, der bliver udstyret med en kraftig gummisål, hvorpå hele støvlen samles med en fleksibel skal af polyurethan om foden og på støvlens forkant.

Det hele ser meget futuristisk og sådan lidt Robo-cop-agtigt ud, men støvlen sidder rent faktisk fantastisk godt på foden og er særdeles behagelig at gå i. Det er en fornøjelse når udstyrsproducenterne vover at tænke de indgroede koncepter helt om og det er naturligvis endnu mere glædeligt, når der kommer et brugbart resultat ud af anstrengelserne.

Aerohead er for mig at se et rigtigt fint – omend utraditionelt – valg som pürsch- og all-round-støvle. Den er nok ikke lige sagen til de koldeste vinterdage, men den burde klare hele efteråret med bravour.

Cirkapris i den viste version: 1.299,- kr.

Härkila Forester 17” 3 mm H-vent

Härkila Forester 17” 3 mm H-vent
Härkila Forester 17” 3 mm H-vent

Härkila har tøj og fordtøj til enhver tænkelig jagtsitution. Således også gummistøvler, som i visse sammenhænge bare ER et bedre valg end snørestøvler.

Härkilas støvler er dog ikke blot en velfremstillet kopi af de andre gode naturgummistøvler på markedet. Der er lagt en hel del teknologisk nytænkning i brandets bud på moderne gummistøvler til jagt.

Først og fremmest er der arbejdet på ventilationen. Gummistøvlernes største force – at de altid er 100% vandtætte – er også deres største ulempe. Det er svært at slippe af med naturlig kondens, som langsomt bygger sig op på støvlens inderside.

Härkila Forester 17” 3 mm H-vent
Härkila Forester 17” 3 mm H-vent

Härkilas løsning på kondensproblemet er et nyudviklet luftfyldt foer i støvleskaftet nærmest benet. Opfindelsen kaldes H-vent og fungerer simpelthen ved at brugerens bevægelser trykker fugtig luft ud af støvlen, hvorpå frisk luft suges ind som i en selvoppustende luftmadras. Virker det? Ja, det skal jeg lige love for at det gør! Der går markant længere tid inden fødderne for alvor bliver klamme end i støvler uden nogen form for ventilationsløsning.

Et lille fremspring på støvlens hæl går det meget nemmere at få støvlen af uden af stå og træde sig selv i hælen – elegant! Derudover er støvlen en traditionel støvle i særdeles høj kvalitet opbygget med kraftig naturgummikrop, justerbar kile og en stærk sål fra virsomheden Vibram, der er verdenskendte for kun at lave højkvalitetssåler til fodtøj. Sålen har den ekstra finesse, at der er møster i svangen for at sikre et godt greb på f.eks. jagtstiger.

Støvlen er foret med 3 mm neopren og er dermed varm nok til at komme godt igennem hele den danske sæson.

Cirkapris i den viste version: 1.499,- kr.

Seeland Allround 18” Realtree

En gummistøvle med 4 mm neoprenfoer og Realtree camouflage på hele støvlen. Det må være enhver seriøs ande/gåsejægers drøm!

Seeland Allround 18” Realtree
Seeland Allround 18” Realtree

Dette er præsentationsrundens absolut billigste støvle og samtidigt også den, der brøster sig af mindst højteknologi, men den sidder udmærket på foden og er med garanti et udmærket all-round valg til blandet dansk jagt. Vælger man den mindre iøjefaldende grønne udgave havner man på under 500,- kroner.

Komforten er ikke på højde med de dyrerere støvler, men for mange sikkert god nok – det er jo ikke alle jagter der omfatter 15 km’s vandring i hårdt terræn. Den forventede holdbarhed er nok heller ikke helt på højde med de støvler, som koster tæt på tre gange så meget. Det ville også være underligt, hvis det var tilfældet. Det er efter min bedste overbevisning value for money for de jægere, som ikke stiller ekstreme krav til et par gummistøvler.

Cirkapris i den viste version: 799,- kr.

Grubs Snowline 8.5

Grubs Snowline 8.5 med neopren
Grubs Snowline 8.5

Grubs fremstiller neoprenstøvler med gummifod i flere forskellige isoleringsgrader. Den mest egnede til bevægelsesjagt i Danmark er nok Grubs 5 mm Stalker, som er den tyndeste model, men som ikke desto mindre klarer at holde fødderne dejlig varme under en typisk dansk vinter.

Grubs Snowline 8.5
Grubs Snowline 8.5

Teststøvlen i vores præsentationsrunde er et nummer tykkere. Snowline 8,5 er isoleret med 8.5 mm foer og opgives at kunne klare ned til -40 graders kulde. Denne angivelse gælder i så fald under bevægelse, for sidder man stille på en snescooter i -35 grader kan man kun netop holde varmen hele dagen med den tykkeste model, som er 12,5 mm og er en af de ultimativt mest effektive vinterstøvler på markedet.

Både 5 og 8.5 mm modellerne kan dog sagtens bruges som all-round støvler. De sidder desuden godt på foden og er meget behagelige at gå i – også over længere distancer.

Grubs opbygger i disse år en voksende fanskare i de skandinaviske lande. Støvlerne er gode at gå i, de er varme og de er relativt billige.

Cirkapris i den viste version: 899,- kr.