Victory RF – Længe ventet nyhed fra ZEISS

I en verden hvor generationslængden på de højteknologiske produkter, som vi omgiver os med, er måneder snarere end år, er der mange, der har undret sig over, hvorfor ZEISS i årevis har stået udenfor kapløbet hvad angår håndkikkerter med integreret laserafstandsmåler og ballistisk computer.

Faktisk er det 10 år siden, at ZEISS introducerede den prisvindende Victory Rangefinder serie. En evighed for et elektronisk produkt – og selv om den gamle ZEISS var markedsledende, da den kom ud, er den siden blevet overhalet af flere generationer af håndkikkerter med laserafstandsmålere fra konkurrenterne. Det er efterhånden mange år siden, at det gav nogen form for mening at investere i ZEISS’en, som fremstod mere og mere forældet, efterhånden som konkurrenterne fik væsentlige features såsom vinkelmåling og sensorer for lufttryk og temperatur, hvilket er en forudsætning for præcise beregninger af ballistikken ved lange skudhold.

Men med den nye serie af afstandsmålere Victory RF bevæger ZEISS sig direkte tilbage i førerfeltet. Det er ingen hemmelighed, at den hidtil førende hvad angår alle de tekniske specifikationer er topmodellen fra Leica med modelbetegnelsen Geovid HD-B 3000. I bund og grund måler ZEISS’en nøjagtigt de samme data med nogenlunde samme præcision, hvilket sandsynligvis resulterer i lige så pålidelige ballistiske beregninger.

ZEISS Victory RF 42

Der er to væsentlige forskelle på de to kikkerter. Den ene er designet. Leica´en er en såkaldt ”closed bridge” konstruktion med to broer imellem kikkertrørene – en fremme og en tæt ved okularerne. ZEISS´en er – præcis som dens ”søskende” uden afstandsmåling i Victory HT-serien  – en ”open bridge” konstruktion med en enkelt lidt kraftigere bro imellem rørene.  I realiteten kan man ikke se på kikkerten, at den rummer en afstandsmåler. Hvad er bedst? Æbler eller pærer? Ingen tvivl om at ZEISS´en fremstår i et mere klassisk og stilrent design, mens Leica´en umiddelbart ser mere ergonomisk ud. Ergonomien fejler dog bestemt ikke noget på den nye ZEISS – tværtimod – så jeg vil mene, at den del i sidste ende primært er et spørgsmål om smag og behag.

Den anden væsentlige forskel på den nye ZEISS og alle konkurrenterne er, at enheden via Bluetooth kommunikerer direkte med en ballistisk app på brugerens smartphone. Man kan med andre ord indlægge op til ni personlige ballistisk profiler for netop de ladninger, man benytter, direkte i kikkerten uden at rode med små hukommelseskort. Klart en mere tidssvarende løsning!

ZEISS Victory RF 54

Optisk set er den nye Victory RF klart bedre end sin forgænger. Endnu skarpere og mere kontrastrigt billede skyldes bl.a., at RF modellerne nu er oprustede med flouridglas (FL glas). Den ballistiske feedback, man får som bruger, er fuldt på højde med de bedste konkurrenters alternativer. Du vælger selv, om du vil have den ækvivalente afstand, et mål for overhold eller et antal klik, som du skal justere på kikkerten for at få det rigtige træfpunkt. Som alle andre ballistiske hjælpemidler af denne type, kan den nye ZEISS ikke vurdere vinden for dig, men derudover kan du forvente et særdeles præcist input i retning af, hvad du skal gøre for at træffe et mål langt ude i første forsøg.

Praktiske brugsegenskaber

Det er i sagens natur relativt begrænset, hvad man kan sige om et produkts praktiske brugsegenskaber uden først at teste det under realistiske forhold igennem længere tid. Hvor driftssikker er kikkerten i fugt og ekstrem kulde, som er vilkårene på de bjergjagter, hvor dette højteknologisk udstyr er mest påkrævet? Vi er meget klogere på disse ting om et års tid, når kikkerterne for alvor har været ude, men jeg ville lyve hvis jeg påstod, at jeg ikke har tårnhøje forventninger i lyset af ZEISS normale kvalitetsniveau.

På papiret er der ingen som helst tvivl om, at den nye RF serie ligger i den absolutte topliga. Zeiss har valgt fra starten at introducere fire modeller: Victory RF 8×42 : 24190,-; Victory RF 10×42: 24990,-; Victory RF 8×54: 26590,-; Victory RF: 10×54: 27390,-

De lander i de danske butikker i foråret. Vi glæder os til at at teste dem i praksis, ude på revirerne hvor fårene i bogstavelig forstand skal skilles fra bukkene. På lang afstand.