Baconbagte æbler og cremet waldorf, hurraaaa og tillykke, fest og fejring! Du er hermed inviteret til fødselsdagsfest i Mit vilde Køkken, for det er præcis 1 år siden, at jeg startede på denne ’Vilde køkken-klumme’ i JAGT, Vildt & Våben.

I starten var jeg nervøs for, om jeg nu overhovedet havde noget på hjerte, om mad, vildt, råvarer eller blot en god madoplevelse fra mit eget vilde køkken. Men jeg må indrømme, som aktiv jæger med hang til frisk luft, gode oplevelser, åben for idéer og en konstant nysgerrighed på mad og mennesker, så er det gået hver måned. Jeg håber hermed også, at jeg bare en gang imellem har kunne inspirere eller tilskynde dig, som læser, til selv at holde fest i dit eget køkken, eller at du blot har fået tænkt tanker og vendt dine egne vilde oplevelser en ekstra gang, når vi er stødt på hinanden her på siden.

Så velkommen til fest! Vi skal selvfølgelig have vildt, og her kunne jeg nemt finde på alle mulige opskrifter selv, søge inspiration i egne kogebøger, i de 12 forrige numre af JAGT, Vildt & Våben eller på nettet i diverse vilde madgrupper. Hvad gør du selv, når du står i en vild situation med selvskudt gås, vildsvin, sneppe, elg, fasan, då, and eller en hurtig hare? Ja de fleste søger faktisk inspiration på nettet, hvis de altså ikke har arvet farmors gode opskrift på fasan i fløde eller dyrekølle med vildtsovs, som jo smager, som den skal, men som alligevel ikke helt lever op til barndomserindringen. Tænk i stedet ud af boksen og prøv at eksperimentere vildt. Tag de råvarer som du allerbedst kan lide og enten snit, hak, pil, flå, kog, bag – og server dem til. Man skal virkelig være dygtig for at ødelægge sin helt egen vilde ret. Jeg medgiver, at det grundet forskellige tilberedningsmetoder kan blive en anelse for tørt eller salt, men aldrig for vildt! Jeg bliver tit spurgt til råds om tilberedning af vildt, men endnu oftere lyder det: Hvad skal jeg dog servere til? Så hermed serveres to vilde tilbehørs-favoritter med nogle af mine yndlingsråvarer:

Æbler, mayonnaise og bacon = Et kæmpe ’ja tak’ herfra!

Baconbagte æbler

4 personer

6-8 små æbler

olivenolie

1 løg

200 g bacontern

frisk timian

salt og peber

Tænd ovnen på 200 grader. Skyl æblerne, og tør dem i et viskestykke. Skær toppene af æblerne, så stilken bevares på. Lav en fordybning i æblerne, evt. med et parisiennejern. Dryp og gnid æbler og toppe i lidt olivenolie.

Pil løget og hak det fint. Hak baconternene fint, og vend dem med løg, ½ spsk. olivenolie, 1 spsk. hakket timian, salt og peber. Fordel fyldet i æblerne, dryp med olivenolie og drys med salt, peber og timiankviste.

Sæt æblerne i et fad med bagepapir og læg æbletoppene ved siden af. Steg æblerne i ovnen i ca. 25 minutter, til de er bagte afhængig af æblesort. Giv evt. grill i de sidste 3-5 minutter.

Server de varme baconbagte æbler med top til alt slags vildt.

Cremet Waldorf

Det perfekte tilbehør til stort set al slags vildt, er den klassiske waldorfsalat. Denne udgave er med mayonnaise i stedet for piskefløde, men det kan du selv variere efter dine yndlingsråvarer! 

4 personer

1 spsk. sukker

½ spsk. hvidvinseddike

1 dl cremefraiche

½ dl mayonnaise

2 spsk. citronsaft

salt og peber

2-3 stængler bladselleri

2-3 æbler

300 g stenfri vindruer

80 g valnødder

evt. persille

Kom sukker og hvidvinseddike i en skål, og opløs sukkeret under omrøring. Tilsæt cremefraiche og mayonnaise og smag til med citronsaft, salt og peber. Skyl selleristænglerne og rens dem grundigt. Gem evt. bladtoppene til pynt og skær stænglerne i tern eller skiver. Skyl æblerne og skær dem i tern. Skyl og halver vindruerne.

Vend selleri, æbletern og vindruer i dressingen. Anret i en skål, og drys med hakkede valnødder og persille eller bladselleritoppe.

LÆS OGSÅ

DET VILDE KØKKEN hos Julie He

Fasan-saltimbocca med gråbynke og vilde grøntsager

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: