Foto: Aske Rif Torbensen

Mora på jagt. Til jagt i så udfordrende et klima som det nordnorske havde vi brug for knive, der var skarpe nok til at flå og forlægge sælerne, hvis kraftige skind hurtigt kan sløve ellers skarpe knivskær. Samtidig skulle klinge, skaft og skede være robuste nok til at modstå elementerne og klare en række forskellige opgaver, lige fra at flå sælerne til at flække mindre træstykker til bål.

Særligt den robuste Mora Garberg er god til de hårdere opgaver, som her at flække mindre træstykker til bål.
Foto: Aske Rif Torbensen

To knive fra Mora

Til de formål havde vi medbragt to knive fra svenske Morakniv: letvægtskniven Kansbol og den noget kraftigere Garberg. Knivene ligner hinanden og har samme længde, men Garberg-kniven er fuldtanget med et tykt knivblav og er derfor noget tungere end Kansbol-kniven, hvis blad er markant tyndere med et fortyndende tværsnit mod spidsen. Begge knive har den samme plastikskede med drænhuller i bunden og kan enten hænges i bæltet eller monteres med skæftet nedad på en rygsæk-rem eller lignende med det medfølgende Multi-Mount-system.

Både Mora Kansbol og Mora Garberg har plastikskede med drænhuller i bunden, som kan enten hænges i bæltet.
Foto: Aske Rif Torbensen

Forskellene mellem Mora Kansbol og Mora Garberg

Med sin slanke profil og tynde tværsnit var Kansbol-kniven bedst til at arbejde i kød, både mod knogle og skind.

Kansbols lette vægt og slanke blad gør den behagelig at arbejde med.
Foto: Aske Rif Torbensen

Ved hårdere opgaver som at flække mindre brændestykker og åbne genstridige knogleled kom den dog til kort over for Garberg-kniven, der med sin massive klinge gik gennem hvad som helst. Men Kansbol-kniven vil række til langt de fleste opgaver på næsten alle typer jagter, og dens lettere vægt og slankere blad gør den både mere behagelig at arbejde med og bære end den tungere, kraftigere Garberg.

Garberg-kniven er dog at foretrække på den type jagter, hvor du skal bruge en kniv, der ikke bare egner sig til at brække, flå og forlægge et stykke vildt, men også til tunge udendørsaktiviteter. Du er ikke på noget tidspunkt i tvivl om, at kniven vil holde til det meste.

Arbejdsheste

Nogle foretrækker knivskeder i læder og skafter i træ, men i det våde og salte klima, vi brugte knivene i, var plastikskederne og –skæfterne klart at foretrække. Grebene med de dybe mønsterriller lå sikkert i hånden, selv når vi var fedtet ind i blod og spæk, og både knive og knivskeder var nemme at rengøre efter brug.

Kansbol og Garberg er regulære arbejdsheste.
Foto: Aske Rif Torbensen

Begge knive er fremstillet i et rustfrit stål, der holdt skarpheden godt selv efter intensiv brug, og som samtidig var forholdsvis let at skærpe i felten. Saltindholdet var så højt i luften, at selv riffeldele, der ikke havde været i direkte kontakt med vand, rustede, hvis ikke de hver aften blev smurt med olie. Det var ikke tilfældet med knivene, og i et almindeligt dansk klima vil de derfor kunne holde i lang tid uden videre pleje. Begge Mora-knive er regulære arbejdsheste, der godt nok ikke er så kønne som mange andre jagtknive, men som vil præstere det, de skal, på jagt efter jagt.

Mora Kansbol-kniven.
Mora Kansbol

Mora Kansbol er en rigtig god allround-kniv, hvor man får meget for pengene.

Mora Garberg-kniven
Mora Garberg

Mora Garberg-kniven er en solid konstruktion, der virkelig kan holde til noget.

Læs også

Gaver til jægeren, der ønsker sig alt

Merkel Gear G10 kniv og sav