Fakta om Jacob

Jacob Kamman er netop fyldt 42 år og har haft jagttegn, siden han var 16. I de sidste 25 år har han vel affyret mere end 50.000 skud med haglgevær og har modtaget instruktion fra mange forskellige typer igennem sit liv – og så er han medlem af det internationale selskab for skytter, der har doubleret snepper.
Som noget ganske nyt har Jacob fornylig uddannet sig til haglskydningsinstruktør igennem Danmarks Jægerforbund.

På denne baggrund er Jacob en strålende tester af de forskellige skydeskoler, vi som danske jægere har tilgang til, og her sammenfatter Jacob, hvad han især bed mærke i under vinterens træning.

Undervisning

Efter at have tilbragt timevis i selskab med nogle af de førende skydeinstruktører i Skandinavien er det nu tid til at opsummere mine oplevelser, slå en krølle på konklusionen og besvare spørgsmålet: Kan en rutineret og erfaren jæger lære noget nyt omkring haglskydning?

Lad os med det samme slå helt fast, at ja, selvfølgelig kan vi alle sammen lære noget nyt og blive bedre til at skyde med haglgevær!
Der er et gammelt, lidt fjollet ordsprog som siger: ”Jo mere jeg træner, jo heldigere bliver jeg”. Det er jo netop essensen af mine oplevelser hos de fire forskellige instruktører, at jeg markant kan mærke fremgang i min egen skydning. At træne er godt, men at træne med en kvalificeret og rutineret instruktør er så mange gange bedre, og det siger jo egentlig sig selv.

Den forgange jagtsæson har selvfølgelig stået i coronaens tegn, men det blev da til et par gode fællesjagter, hvor jeg i praksis kunne afprøve, om jeg nu egentlig havde lært noget… Den allerførste var en andejagt, og efter første såt kunne min gode ven, Christian fortælle mig, at han tydeligt kunne se forskel på bare min kropholdning og udstråling, selv på afstand! Bevares, jeg ramte jo ikke alle de ænder, jeg skød til, men min egen oplevelse af såten og min egen skydning var, at min træfsikkerhed og basale glæde var så høj, som jeg aldrig har oplevet før.

For første gang i 25 år kunne jeg lukke bøssen, høre jagthornet markere såtens begyndelse og så ellers bare glæde mig til, hvad der ville ske. Ingen nerver, ingen bekymring om uforståelige forbiere, og i mit baghoved var det, som om at Jesper, Olof, Rasmus og Julie alle var med mig og hviskede deres egne guldkorn til mig.

Jeg står simpelthen tilbage med en stor beundring over for de fire instruktører og en skuffelse over mig selv, at jeg har ventet så længe med at involvere solide instruktører!

I det følgende vil jeg prøve at opsummere lidt på forskellene på de fire instruktører og deres faciliteter. Det er ikke nogen nem opgave, for samtidig med, at der er kæmpe forskel på deres individuelle instruktioner, så er der også mange sammenfald…
Derudover er det nok heller ikke helt fair at vurdere en instruktør blot efter et par timers skydning. Et træningsforløb bør jo nok strække sig over mindst en håndfuld skydetimer, og jeg er overbevist om, at alle de involverede instruktører har flere værktøjer i kassen til at undervise forskellige skytter og til forskellige niveauer. Med det sagt, så vil jeg forsøge at lave en sammenligning og en form for anmeldelse efter bedste evne…

Jesper Dellgren fra Dellgrens Jagtskydeskole.

Det første møde

Lad mig starte med begyndelsen, nemlig det første møde. Dette møde er afsindigt vigtigt, for det er her, man lærer hinanden at kende, og førstehåndsindtrykket er altså vigtigt! Hvis ikke kemien, humoren og sammenhørigheden er på plads, så lover det ikke godt for den følgende skydning og instruktion.

De fire instruktører greb dette første møde forskelligt an…

Julie Hey.

Jesper Dellgren og jeg sad længe og talte over en kop kaffe. Jespers filosofi omkring livet og især skydning kræver da også lidt forklaring, så det er en god ting, at der virkelig er mange ord inde i Jesper. Der er også mange ord inde i mig, og vores snak flød ivrigt frem og tilbage uden nogen pauser overhovedet!

Samme oplevelse havde jeg med Julie Hey, hvor vi hen over et pragtfuldt opdækket morgenbord snakkede om alt mellem himmel og jord samtidig med, at jeg forsøgte at få tid til at spise de hjemmelavede croissanter og drikke den frisklavede kaffe!
Begge instruktører er meget beskrivende og italesætter skyttens mindset og filosofien omkring skydning på en

Morgenbuffet hos Julie Hey.

letforståelig måde og med et par nemme pointer, som man nemt kan huske igennem skydningen. Begge instruktører gjorde sig meget umage for, at der var en god stemning mellem os fra starten af, for som sagt er en god begyndelse guld værd. Jeg har tidligere oplevet at skulle instrueres i noget, hvor kemien mellem mig og underviseren ikke rigtigt

passede, og jeg kan huske, at det udelukkende besværliggjorde selve undervisningen.

En snert anderledes var det med Rasmus Bjergegaard og Olof Olofsson.

Olof Olofsson fra Susegårdens Skjutskola.
Rasmus Bjergegaard.

Ikke at de ikke var imødekommende, men de var bare lidt mere afdæmpede og brugte knapt så mange ord. Det var tydeligt, at de to herrer tog det første møde alvorligt, men endnu vigtigere var det nok, hvordan mine første par skud var, og hvordan jeg håndterede haglgeværet.

En mere håndgribelig måde at gribe undervisningen an på, især med en elev som mig, som til tider kan tale lidt for meget. Det er jo ikke sikkert, at det som jeg tror, er mine udfordringer, rent faktisk er det, som instruktøren skal arbejde med. Derfor er de første skud på den første standplads nok mere vigtige for selve undervisningen, end hvad en elev selv må mene, at problemerne er…

I sikre hænder

Med alle fire instruktører følte jeg mig i meget trygge og kompetente hænder, og stemningen og fortroligheden var på plads under alle skydningerne. Efter den indledende samtale var næste stop den første standplads. De fire instruktører havde meget forskellige faciliteter til rådighed, og alle havde de hver deres styrker.

Jesper og Olof instruerer primært på deres egne anlæg, hvorimod Rasmus og Julie bruger lokale skydebaner, og derudover kan de instruere på de baner, som eleverne selv foretrækker.

Susegården skydeskole og Jesper Dellgrens jagtskydeskole er imponerende skydebaner. Der er adskillige justérbare maskiner, som kan sende lerduer af sted i alle mulige retninger og hastigheder. Begge anlæg ligger naturskønt og i et kuperet terræn, hvilket også giver nogle udfordrende og sjove lerduer alle sammen i meget jagtrelevante situationer.

Rasmus og Julie opererer som sagt på mere klassiske skydebaner med en god blanding af trap, sporting, jagtbaner og skeet anlæg. Typisk vil man som elev have hele banen sammen med instruktøren, og derved kan man flytte sig frit mellem standpladserne og derved få lige netop den slags due, som man gerne vil træne på.

Pointen er jo netop at øve de duer, som driller allermest, og det behøver ikke nødvendigvis at involvere komplicerede, høje duer. Jeg ved af egen erfaring, at en helt almindelig højredue sagtens kan være rigeligt udfordrende!

Undervisningens essens

Det drejer sig jo om træning og undervisning, ikke nødvendigvis om antallet af lerduemaskiner. Det er klart, at hvis man kun vil træne rigtig høje duer, så skal der selvfølgelig også være den mulighed, men man når rigtig langt med de fleste skydeanlæg, der findes. Omvendt så er teknikken i langt de fleste jagtrelevante skud, vi foretager på jagt, lidt de samme, så relevant træning kan foregå på stort set alle slags lerduer.

Selve undervisningen var nok der, hvor der var størst forskel på instruktørerne. Når det kommer til flugtskydning, er der en hel del mentale øvelser og rutiner, man skal have styr på, men allerførst er der jo de fysiske bevægelser såsom: fodstilling, sving, montering og så videre.

Jeg tror, jeg var enorm heldig i den rækkefølge, vi besøgte instruktørerne. Vi startede hos Jesper, derefter Olof, så Rasmus og til sidst Julie.

Jesper startede med at italesætte mange af de mentale aspekter og fik virkelig sat nogle tanker i gang om skydning generelt. Med dette på plads var Olofs mere håndgribelige instruering det perfekte næste trin. Rasmus udvidede dette med endnu mere håndgribelig undervisning og med direkte håndspålæggelse. Julie summerede så det hele op med en rigtig fornuftig blanding af alle aspekterne.

Igen, er det svært for mig direkte at sammenligne de fire instruktører, for jeg er sikker på, at min egen udvikling og skydning også har påvirket deres instruktion, ligesom jeg er overbevist om, at alle fire instruktører ville have ændret og udvidet deres instruktion i forhold til min egen udvikling.

Sådan kommer du i gang

Generelt vil jeg anbefale, at man selv afprøver kemien og stemningen med sin egen instruktør, og når man så finder en, som man klikker med, så hold fast! For efterhånden mange år siden forklarede en flugtskydningsinstruktør mig, at hvis man ikke har god kemi med sin instruktør og ikke kan mærke en forskel på sin egen skydning efter 30 minutter, så skal man finde en anden instruktør!

Derfor er min oplevelse hos disse instruktører jo også en temmelig subjektiv oplevelse… Jeg tror, at alle instruktører vil forsøge at undervise på en måde, så eleven både forstår og oplever undervisningen som en behagelig og spændende oplevelse. Derfor tror jeg også, at alle fire instruktører vil ændre deres undervisningsform, så den passer bedst muligt til den individuelle elev.

Med det sagt, vil der helt sikkert være jægere, som synes, at Jesper og Julie taler for meget, og andre, som vil mene, at Rasmus og Olof er for afdæmpede.
Lige så meget som vi jægere er ens og deler mange synspunkter, lige så vidt forskellige er vi selvfølgelig, og derfor er det godt, at der helt sikkert findes en instruktør, som vil passe til lige netop dig!

Lad være med at gøre som mig!
Lad være med at vente 25 år, før du går til en professionel instruktør! Det er spild af tid, patroner og faktisk heller ikke særlig etisk korrekt.

Brug foråret og sommeren på at finde lige netop din perfekte instruktør, og bland så træningen med at skyde med og uden instruktør. Det vigtigste er bare, at du stoler på instruktionerne, og så også husker disse, når du selv står på standpladsen, eller når du igen skal stå med gummistøvler på og kan høre jagthornets ”Jagt begynd” gjalde igennem skoven…

LÆS OGSÅ

Få styr på din indskydning

Det kan stadig blive bedre

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: