Foto: Steen Andersen

Det er rigtigt nok. Fem minutters træning på hver eneste dag i tre måneder vil bringe langt de fleste i stand til at blæse de gængse jagtsignaler på en tålelig og måske ligefrem musikalsk måde. Det er nemlig med jagthorn som med så meget andet: Det er den kontinuerlige indsats, der belønnes med gode resultater.

I denne sammenhæng fokuserer jeg på det almindelige jagthorn. De store parforcehorn er for rigtige musikere eller jægere, som vil lægge mange kræfter i over en lang periode for at opnå kontrol over det store horn med det ualmindeligt lille mundstykke. Det almindelige jagthorn minder i bund og grund om en trompet uden ventiler – knapper, som jeg ofte har hørt det omtalt.

Klangstykket på et jagthorn
Klangstykket efter 30 års hårdt brug.

Bb

Dette traditionelle jagthorn er et klassisk signalhorn. Den slags har været anvendt i århundreder til at sende signaler til især soldater. Hornene kan have forskellig facon og forskellige tonearter, men det klassiske jagthorn stemmer i Bb. Det vil sige, at det stemmer som en almindelig trompet, og at hornets grundtone svarer til b for H på et klaver – altså den sorte tangent mellem A og H.

Signalhornets toner er skabt af hornblæserens læber og underlagt fysikkens...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: