Foto: Jens Ulrik Høgh og Golden Brown

Frem til omkring 1980, hvor en blodig borgerkrig resulterede i dannelsen af staten Zimbabwe under ledelse af diktatoren Robert Mugabe, bar landet (der dengang hed Rhodesia) tilnavnet ”Afrikas juvel”. Det smukke navn havde rod i landets uendelige muligheder: frugtbar jord, passende nedbørsmængder og masser af kostbare mineraler i undergrunden. Rhodesia havde potentiale til at blive en af de mest fremgangsrige nationer i Afrika.

Robert Mugabe.

Landet var også kendt som en fantastisk jagtdestination. Store dele af landets areal var – og er  – udlagt i enorme jagtkoncessioner med gode bestande af storvildt – herunder elefant, bøffel, løve og leopard. Desuden havde landet en spirende jagtfarmsindustri – præcis som den i vore dage kan opleves i Sydafrika og Namibia. Kvægfarm efter kvægfarm blev konverteret til privatejede naturområder financieret af jagt, og landet var selv i de første årtier efter Mugabes magtovertagelse en populær jagtrejsedestination.

Sammenbruddet

Jeg var på jagt i Zimbabwe i 2000. Det var det år, hvor Mugabe forsøgte at betale en gammel æresgæld til krigsveteranerne fra krigen op til hans magtovertagelse 20 år tidligere. Mugabes enkle løsning...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: