Frost og sne giver jagten en ekstra facet, fordi det hele er flygtigt og væk, inden man får set sig om.

Foto: Malte Udsen og Steen Andersen samt Nataly Studio/Shutterstock
Poesi: Steen Steensen Blicher

Det er hvidt herude

På jagt i sneBlå himmel. Knirkende sne. Vindstille. Så er jeg i mit es. Jeg elsker at være på jagt i sne. Og jo mere sjældne de rigtige vintre bliver, jo mere længes jeg efter alt det hvide. Både herhjemme og på de fjerne revirer, hvor jeg gennem tiden har været så heldig at slå mine folder.

Kyndelmissen slår sin knude

For den sags skyld må det også gerne være hårdt vejr. For en snes år siden var jeg med dyrlæge, Christian Sonne, på vinterjagt og bjørnefangst med de lokale fangere fra Scoresbysund på den grønlandske østkyst. Det var i april. Christian havde undersøgende spurgt vores lokale kontakt ugen inden afrejsen, om det ville blive koldt den måned, vi skulle være af sted på hundeslæde. Svaret var, at det jo var forår og tæt på at være en badeferie, der ventede.

Tak spids! Den første rejsedag kom vi af sted fra Scoresbysund ud på eftermiddagen med kurs stik syd over den 40 km brede fjordmunding.

Slædehunde med på vinterjagt Da solen gik ned, stoppede vi midt ude på fjordisen. Fangerne fiskede deres store frakker op af slædeposerne. ”Tror du, det bliver koldt nu?” spurgte Christian. Og det gjorde det så. I...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: