Skal du på vildmarkstur eller bare finde jagttårnet i tågen, kan det være rart med en GPS. Vi har testet GPS-uret Traverse Alpha fra Suunto.

Der er mange jagtture, særligt her i Norden, hvor det er en god idé at tage en GPS med. Tåge, dårligt vejr og det nordiske mørke kan gøre, at du helt kan miste orienteringen, og selv på de hjemlige jagter kan det være rart let at kunne finde vej ud til tårnet eller tilbage til jagthytten.

Finske Suunto er en af de største producenter af GPS-udstyr på markedet. Vi testede deres Traverse Alpha GPS-ur på både højlandsjagt i Skotland i efteråret og på tjurjagt i det nordligste Skandinavien i februar, hvor temperaturen nåede ned på -40 grader, og hvor solen næsten ikke kom op over horisonten.

Suunto Traverse Alpa GPS ur med rem

Solopgang og skudgenkendelse

Traverse Alpha er fremstillet med friluftsfolket for øje, for uret indeholder som standard nogle særlige funktioner for hhv. vandring, fiskeri og jagt. Til jagtfunktionerne hører bl.a., at du kan indstille uret til svagt at summe, når solen står op, og når den går ned, så du ved præcis, hvornår du må skyde.

Derudover indeholder uret en skudgenkendelses-funktion. Når du har slået GPS’en til, kan uret således markere, hvor og hvornår du har afgivet et skud. Det fungerede bare ikke i vores test, når vi havde lyddæmper på riflen. I da fald kunne uret ikke registrere skuddet. Modsat oplevede vi også, at uret registrerede et skud ved et slag eller lignende, hvor der ikke blev affyret et skud.

Skudgenkendelsen fungerede derfor ikke efter hensigten i vores test. Ser man bort fra det, levede Traverse Alpha til fulde op til det, man kan ønske sig af et GPS-ur.

Tryghed og stedmarkering

Både på højlandsjagten og på tjurjagten, der foregik på ski, tilbagelagde vi lange afstande hver dag. Det var ikke bare interessant bagefter at kunne gennemgå – og gemme – den rute, vi havde tilbagelagt, og de højdemeter, vi havde bevæget op og ned i. Det gav også en tryghed at vide, at vi på ethvert tidspunkt ville kunne finde tilbage til vores udgangspunkt – enten ved at følge nøjagtig den samme rute tilbage, som vi var kommet af, eller ved at tage den kortest mulige vej tilbage.

En GPS kan og må aldrig erstatte et gammeldags kort, når man er ude i vildmarken. Men den kan supplere kortet, og det er praktisk, at man undervejs elektronisk kan markere steder, som man ønsker at vende tilbage til og undersøge nærmere senere på dagen eller en af de følgende dage. Det gør sig også gældende på de hjemlige jagter, hvor man ønsker at markere sig placeringen af en dyreveksel, en skydestige, en fodertønde eller lignende på sit revir.

Suunto Traverse Alpa GPS ur har alle de funktioner du har brug for

Detaljeringsgrad

Er GPS’en indstillet til den allerfineste detaljeringsgrad, dræner det forholdsvis hurtigt uret for strøm. På en af jagtdagene i højlandet oplevede vi således, at uret løb tør for strøm efter syv timers jagt. Vi indstillede derfor uret til den næstbedste detaljeringsgrad. Her markerer GPS’en ens position hvert 5 sekund i stedet for en gang i sekundet, hvilket er rigeligt til de fleste ture. Herefter oplevede vi ingen problemer med tidlig strømsvigt, selv ikke oppe i de meget lave temperaturer på tjurjagt i svensk Lapland.

En udfordring ved Traverse Alpha er, at sådan en ændring kræver en opkobling til en computer. Har man installeret programmet Movescount på computeren, kan ændre i urets GPS-indstillinger. Er du først derinde, kan du dog bl.a. fordybe dig i din GPS-logbog. Du kan også dele din logs med dine bekendte og personalisere dit ur med en række detaljer, der er for omfangsrige til at nævne her.

Suunto Traverse Alpha koster 3.600 kr. i vejl. udsalgspris og bliver solgt hos en række friluftsforretninger landet over.

PLUS

  • Suunto Traverse Alpha fylder og vejer ikke mere end et almindeligt stort armbåndsur – men har rigtig mange flere funktioner.
  • GPS-uret er virkelig rart at have med, når du er på jagt i udlandet eller et sted, du ikke kender. Det giver en stor tryghed at vide, at du altid kan finde tilbage til dit udgangspunkt.
  • Du har alle de funktioner, du har brug for, samlet i én lille pakke: GPS, højdemåler, barometer, solopgang og -nedgang, kompas m.v.

MINUS

  • Nylonremmen, der følger med, gnaver i håndleddet. Skal du have en ordentlig rem, skal den tilkøbes.
  • Skudgenkendelses-funktionen fungerede i vores test ikke med lyddæmper, hvilket rigtig mange jægere bruger nu.
  • Traverse Alpha kræver en opkobling til en computer, for at du kan ændre nogle af de grundlæggende GPS-funktioner. Du kan ikke gøre det på farten.

Displayet står klart på Suunto Traverse Alpa GPS ur

 

Læs også

Test: Goal Zero PowerBank og Solpanel