Sankt Hubertus og mødet med den guddommelige kronhjort, som det skildres i en polsk skulptur i Pankow i den sydøstlige del af Polen.

Foto: Steen Andersen samt Marco Warm, Anna50,/Shutterstock

Myter, faktiske forhold og kanoniseringen af den franske biskop Hubert flyder sammen til beretningen om Sankt Hubertus, skytshelgenen for blandt andet jægere og alle andre, der værner om de vilde dyr.
JA. Allerede dengang blev jagt og naturbevarelse kædet uløseligt sammen. Jægere og middelalderlige dyreværnsforkæmpere har samme skytshelgen. Det er da tankevækkende! Og derfor kan vi sikkert stadig benytte den navnkundige jæger som et samlende foregangsbillede i de fremtidige bestræbelser på at få jagt, jægere og naturbevarere til at arbejde sammen og trække i samme retning.

En kendt skikkelse

Skt. Hubertus kilde i nærheden af Dolny Mlyn i Bohemian Switzerland National Park som ligger i Polen.

Navnet Hubertus optræder i dag i flere sammenhænge, Hubertus jagter, Hubertus gudstjenester, Hubertus skydning med flere. Og forhandlere af jagtudstyr har brugt navnet Hubertus i mange sammenhænge og flere jagtudstyrsbutikker kalder sig Hubertushuset,  lige som kunstnere i hele Europa har lavet malerier og glasmosaikker af Hubertus og hjorten.
Hubertus ellers Hugbert, som var hans oprindelige navn, blev født omkring år 656 og døde 30. maj 727 i Belgien. Han...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: