RÅ I LYSEGRØNT SELSKAB

Tillykke med fødselsdagen! Den dag, som mange riffeljægere spændt ser frem til år efter år. Bukkejagten d. 16. maj!

Og måske, er bukkejagten i år endnu mere ventet, da corona-krisen har slået ring om rigtig mange i de seneste måneder. Jeg er glad for, at denne pandemi ikke startede i efteråret, så den jagtsæson blev påvirket, og at vi herefter kun havde mørke måneder i sigte. Nu kom den i stedet efter, at vinteren – eller rettere sagt regnen havde sluppet sit tag, og hvor foråret viste sig fra sin lyse side. Mange har derfor benyttet tiden til at nyde naturen i dens allersmukkeste pragt, hvor naturen bogstavelig talt eksploderer i lysegrønne farver. Lysegrøn fra skovbund til trækrone.

Lige nu er mange af de danske skovbunde fyldt med de fineste ramsløg, så det er bare om at komme ud med snittekniv, køkkensaks og kurv. Ramsløgsblade er spiselige og har en elegant duft af hvidløg, og deres små hvide blomster smager skønt og pynter flot på en forårssalat af spæde grøntsager eller nye kartofler. Ramsløg er perfekt selskab til vildt, og det er nemt lige at stoppe lidt blade i harelommen, når man alligevel er derude.

Skyl ikke bladene, men se dem efter for urenheder og tør dem evt. af med en fugtig klud. Blend bladene med lidt ristede pinjekerner, parmesan og en god oliveolie til en grov pesto og smag til med salt og peber. Ideel til pasta, salater, dip, marinade eller i denne tatar af råvildt (se opskrift).

Er man så heldig at få leveret en buk, er det bare om at tænke kreativt. Se at få udnyttet alle udskæringerne og få lavet en masse skønne retter. Min favoritspise er tatar, og man skal ikke snyde sig selv for at nyde denne ret (se opskrift) som den allerførste, og inden resten af kødet evt. bliver frosset ned. Og så er det ellers bare at få lavet medaljoner med bacon, dyrefilet med ramsløg, marineret dyrekølle, rullepølse af slaget, marokkansk gryderet af hals og gode krydrede gryderetter af bov.

Jeg ønsker jer alle knæk og bræk, om det er efter en buk, ramsløg eller anden naturlig spise.

1RAR RÅ TATAR

Betina Hastoft

2 personer

1 skalotteløg

1-2 spsk. kapers

1 spsk. solsikkeolie

1 lille rødbede

200 g inderlår/filet af råvildt

2 tsk. Dijon sennep

1 æggeblomme

citronsaft

frisk timian, estragon, ramsløg

salt og peber

1½ dl mayonnaise

100 g rodfrugtchips

Pil skalotteløget, skær halvdelen i ringen og hak resten fint. Afdryp kapersene og rist dem sprøde på panden i solsikkeolie i ca. 2 minutter. Sluk for varmen, tilsæt hakket løg og vend det med kapersene på panden.

Skræl rødbeden. Skrab kødet fint med en skarp kniv ved forsigtigt at trække knivens æg på langs med kødets fibre. Kom kødet i en skål, og vend det med 1 tsk. sennep, 2 spsk. fintrevet rødbede, hakkede kapers og løg. Tilsæt en æggeblomme og smag til med citronsaft, hakkede krydderurter, salt og peber.

Rør mayonnaisen med hakkede krydderurter, 1 tsk. sennep, salt og peber.

Anret tataren på to tallerkener evt. med en anretterring eller en kokotte smurt med olie. Pynt med krydderurter og løgringe og server evt. med rodfrugtchips eller varme fritter og rørt mayo.

FRITTER:

Tænd ovnen på 230 grader.

Skrub 500 g store kartofler, tør dem grundigt og skær kartoflerne i både eller stave. Vend dem med olivenolie, salt og hakket timian. Bred dem ud på en bageplade med bagepapir og steg fritterne gyldne i ovnen i ca. 40-45 minutter. Vend dem undervejs.

TIP TIL PICNIC/JAGT: Du kan også komme tataren i små rengjorte syltetøjsglas eller patentglas og tage den med på jagt eller picnic med et brød eller en pose chips under armen.

Lidt kanibalagtigt at spise rå rå i naturen, men… HEY! Det smager så fuglene synger – med!

EVT. GREJ:

Rodfrugtchips
Urtesaks
Rødvin Rancio, Frederiksdal

Tilbage