Foto: Shutterstock

På dansk hedder arten egentlig skruehornsged, men det er vist mange år siden, at nogen har anvendt det navn. I vor tid er Pakistans nationaldyr betydeligt bedre kendt under det engelske navn markhor.

Markhoren (Capra falconeri) er en centralasiatisk bjergged og betragtes som et af de fineste trofæer, en bjergjæger kan indlemme i sin samling.

Navnet “markhor” er afledt af det persiske ord for ”slangeæder”. Ifølge den lokale overtro dræber og æder markhor-bukken slanger, og når den siden tygger drøv, får den skummende fråde om munden, der drypper til jorden og tørrer i kager. Disse er et eftertragtet lokalt naturmiddel imod slangebid.

Markhoren, som er en af verdens største vildgeder, findes i utilgængelige centralasiatiske bjerge fra omkring 500 til 3.500 meters højde. Dens udbredelsesområde strækker sig over landene Afghanistan, Uzbekistan, Turkmenistan, Tadjikistan, Pakistan og Indien. Overalt i udbredelsesområdet er bestandene spredte og begrænsede til relativt små isolerede højlandsområder, der ligger som øer på landkortet omkranset af høje tinder eller lavland. Den naturlige isolation imellem bestandene har medført stor variation i artens udseende, og naturforskere og...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: