Væggene er godt fyldt op hjemme hos Thomas Bülow.

Foto Thomas Jerichow og Beth Mohrsen

Det kniber med pladsen på væggene hjemme hos Thomas Bülow fra Rønnebæk ved Næstved. Derfor er den 38-årige jæger i gang med en tilbygning til huset – men ikke en helt vanlig tilbygning. De 120 nye kvadratmeter skal nemlig udelukkende bruges til den rutinerede jægers trofæer.

Hjemvendt fra jagt
Thomas og den polske jagtguide Andrej vender hjem efter en hyggelig morgen på kronhjortejagt. Hjorten slap, men oplevelsen var i top for den rutinerede jæger.

Trofæerne kommer fra hele verden, men ikke mindst fra Afrika, og der er mange af dem. Thomas Bülow har nemlig taget den beslutning, at jagt kan og skal fylde så meget som muligt i hans liv. Konsekvensen af det har været, at den entusiastiske jæger har afviklet flere jagtrejser på fem-seks år, end mange af os når på et jægerliv.

”Jeg er relativt ung, arbejder hårdt og skylder ikke noget. Hvornår skulle jeg ellers gå all in for at realisere mine jagtdrømme?” siger Thomas Bülow, der netop er vendt hjem fra en kronhjortejagt i Polen. For en gangs skyld uden det trofæ, han kom efter. En keiler med 23 cm tænder blev det dog til.

Glæden ved jagt fandt Thomas tidligt. Allerede som 5-årig var han med, når far Benny Bülow, der i mange år har været skydeinstruktør i Næstved flugtskydningscenter, skulle på jagt. Dengang medbragte han et lille plasticgevær på de sydsjællandske marker og slæbte med begejstring, når fasanerne skulle med hjem.

Far og søn – Thomas og Benny Bülow – rejser gerne sammen ude i verden.

”Allerede dengang fandt jeg en enorm glæde ved naturen og det samspil med den, som jagt giver. Den glæde har jeg haft siden. Vi moderne mennesker kan styre det meste, men når det gælder vildt og natur må du tilpasse dig og respektere naturens spilleregler. Det tiltaler mig. Jeg finder også en masse ro og fokus på jagt,” fortæller Thomas Bülow.

Ved siden af sine egne jagter flere steder på Sjælland har Thomas de seneste år haft fokus på Afrika og det er kun Corona, der har holdt ham væk i 2020. Alene de seneste 10 år har han været i Afrika 10-12 gange. Ofte sammen med sin lige så jagtglade far, Benny Bülow.

”Det har været en ekstra glæde at kunne rejse og dele en interesse med min far. Vi hygger os hver gang,” fortæller Thomas. 

Fantastiske Afrika

Den brændende interesse for netop Afrika begyndte med en tur til Sydafrika i 2008.
”Vi tog til Eastern Cape og skulle skyde kudu, impala, stenbuk og springbuk. Klassisk vildt første gang man er afsted. Jeg havde forberedt mig med masser af film og video om den legendariske jagt i Afrika, og turen blev en kæmpe oplevelse. Derefter var jeg vist lidt solgt til jagtrejser,” smiler Thomas og fortsætter: ”Vejen fra sjællandsk trampejagt til jagt i nogle af verdens mest fascinerende områder er interessant, fordi du hele tiden lærer noget nyt. Jeg har også lavet fejl og skudt forbi, men hele vejen igennem har jeg lært noget nyt om vildt, natur og jagt. Det er enormt tilfredsstillende,” fortæller Thomas om den udvikling, hans jagtglæde har taget.

Succesfuld jagtrejse
Afrika gik i blodet på den sjællandske jæger.

Han holder fast i jagt ved Gavnø og Dianalund, men turene til Afrika har været højdepunkterne indtil videre. Thomas har skudt 42 forskellige vildtarter i Sydafrika samt bjørn i Canada, vildsvin i Tyrkiet og midasian ibex i Kirgisistan.

Nøglen til succesen i Afrika har været at møde jagten dernede med klare mål og klare principper.

”I dag er stort set al jagt i Sydafrika jo hegnet i en eller anden grad. Det kan jeg godt leve med, så længe hegnene ikke er for små, eller hvis arterne holdes for sig selv. Når jeg jager, er jeg meget bevist om, at det skal være jagt – ikke afskydning. En enkelt gang oplevede jeg, at man spurgte, hvad vi ville skyde, og derefter kørte os ned langs et kilometerlangt hegn med mange låger. Ved låge 4 stoppede vi og kørte ind. Derefter var der kun den vildtart, vi søgte i hegnet. Det vil jeg ikke være med til. Vi skal ud at køre, og vildtet skal leve så naturligt som muligt,” forklarer Thomas, der befinder sig godt, når hegnet kommer op over 50.000 hektar. Han understreger, at selvom han er trofæjæger, er det vigtigt for ham, at vildtet bliver spist. Både i Danmark og i udlandet.

Indskydning
Indskydning inden jagt i Polen 2020. Det er vigtigt for Thomas, at tingene er i orden, inden jagten begynder. Far Benny følger med.

”Det er da en glæde for mig, at den eland antilope, jeg har skudt om morgenen, bliver spist af de lokale børn eller ældre om aftenen. Når det er sådan, synes jeg, det er helt i orden, at jeg samtidig glæder mig over trofæet,” forklarer Thomas Bülow.

Vildt under pres

Thomas Bülows accept af, at der jages bag hegn i Sydafrika, hænger sammen med udviklingen for vildtet i de afrikanske lande. Mange steder er de vilde dyr under pres, og den voksende befolkning driver dyrene væk eller udrydder dem for selv at komme til.

I den situation er Sydafrika gået en anden vej. De fleste steder holdes vildtet i store hegn og udbydes til jagt. Dermed får vildtet pludselig en værdi. Bestandene kan forvaltes og støttes ordentligt, og jagten skaber arbejdspladser i lokalområdet. Alle vinder, og vildtet overlever i den sydafrikanske natur.

sydafrikanske bush
På udkik i den sydafrikanske bush.

Thomas´ anden tur til Afrika bød på eland antilope, blue wildebeest, oryx, zebra og red hartebeest. Turen foregik i åbne ørkenlandskaber og var igen en fantastisk oplevelse.

”Efter den tur gik det op for mig, at jeg var ved at have ret mange trofæer på vej hjem til Danmark. Jeg tror også, at jeg erkendte, at der begyndte at være lidt samling over det, jeg havde gang i. Jeg kunne pludselig se, hvilke arter jeg ikke havde skudt, og begyndte at planlægge efter at få dem på tasken. Så man kan måske lidt se mine trofæer som min samling. Jeg samler bare på minder om gode oplevelser,” smiler Thomas.

De mange trofæer var ellers ikke i kridthuset, da Thomas Bülows nye kæreste for nogle år siden begyndte at komme i hans hjem.

”Hun drillede mig og omtalte det som mit ”House of death,” fortæller Thomas og griner.

Billigt er det ikke, men Thomas lever sin jagtdrøm fuldt ud.

Så blev hun inviteret med på jagt i Afrika, og trackeren var med til at forklare hende, hvad der foregik. I dag er hun positiv omkring Thomas´ brændende interesse og skal være med til at indrette trofærum, når det står færdigt.

”Det lærte mig, at jagt ikke bare behøver være en drengetur, men at den også kan skabe gode oplevelser for resten af familien. Det skal man huske,” fortæller Thomas. På den måde er det også lidt mere acceptabelt at bruge så mange penge på en hobby.

På jagtrejse i Sydafrika
På sporet i Sydafrika.

”Jeg forstår godt, at folk kan opfatte det som mange penge at bruge, og det er det også, men jeg opfatter det som et spørgsmål om prioritering. En familie på fire, der tager på badeferie til Maldiverne bruger let 100.000 kroner. I det lys synes jeg ikke, at 50.000 for en jagttur er ekstremt. Det handler jo om det samme. Gode oplevelser ude i verden,” mener den rutinerede jæger.

I 2019 nåede Thomas ikke mindre end 5 ture til Afrika. Den ene gang tilbragte han seks nætter i træk i et skjul, før han fik den hyæne, han var kommet efter. Siden har den entusiastiske jæger været pacificeret af Corona-pandemien, men så snart den kommer under kontrol, forventer Thomas at begynde at planlægge de næste jagtoplevelse ude i verden.

Fem gode råd fra Thomas Bülow, hvis man drømmer om jagtrejser i fjerne lande.

Pas på med de alt for gode tilbud. Hvis du pludselig kan få en rejse, som de fleste sælger for 60.000, til 35.000 kroner, så er der en risiko for, at det ikke holder, når du kommer derned.

Afstem dine forventninger med den udbyder, du skal rejse med. Vær ikke bange for at stille kritiske spørgsmål til udbyderen.

Vær klar over, hvad du vil, og ikke vil på jagten, inden du lander i jagtterrænet. Kultur og forvaltning er forskellig, og hvis du ikke siger ja eller nej, så kører de det, som den lokale arrangør er vant til.

Hvis du møder en god professionel jæger, som du svinger med, så hold fast i ham og vend tilbage. Forholdet til en professionel jæger er ligesom forholdet til din bankrådgiver. Tillid er vigtigt.

Tag din familie med af og til, så din jagt også kan give dem glæde og naturoplevelser.

Succesfuld jagtrejse

LÆS OGSÅ

I-jagt-tagelser, juli 2020

Put and take-jagt i Afrika

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: