duebryst, duejagt

Duebryst i sødt selskab. Due er en overset spise – måske fordi den er ret så højtflyvende, og dermed en sjælden gæst på paraden. Men der var en gang, hvor jeg skulle have været på duejagt i Argentina. Turen blev desværre nedskudt, så jeg tog i stedet for en tur til København og gik rundt på Rådhuspladsen. Jøsses der er mange duer, men det er nok bedst ikke at fyre en kanon af midt på torvet i landets hovedstad, og i øvrigt skal man jo spise det man skyder, og Rådhusduer: NEJ TAK! De kan da ikke smage af andet end tørt pølsebrød, våde popcorn og cigaretskodder! Så hellere turtelduer og lerduer!

Når jeg en gang imellem kommer til Hovedstaden, så smutter jeg gerne ind forbi køkkenparadiset H.W.Larsen i Kødbyen. Wauw et overflødighedsjagthorn af køkkenudstyr jeg ikke anede, at jeg havde brug for. F.eks. en pandekageplade, dehydrator, knivsterilisator, kirsebærudstener, bøfformer eller en bette pålægsmaskine på hjul til… Kr. 59.000! Jeg er ganske tilfreds med mine helt almindelige køkkenknive, som jeg så til gengæld har 21 af og i alle størrelser og afskygninger. Dem får butikken så lov at slibe professionelt, imens jeg går en tur i drømmeland. Jeg kan huske da Globalknivene kom frem for præcis 35 år siden og indtog alle danske husholdninger. Det var en køkkenrevolution, og der gik det op for mange mennesker, hvor meget sjovere det er at lave mad, når man har værktøjet i orden (sådan hænger det sammen for mange ting 😉 Jeg har flere af mine allerførste knive endnu, på trods af, at der ikke er meget tilbage af dem efter 30 års professionel og egen slibning, og hver gang det sker, er jeg i mit eget lille paradis. Præcis som når duen pilles ned fra Vorherres øverste hylde og serveres på efterårets æbler, jordskokker og resterne fra havens bær. Velbekomme!

DUEBRYST I SØDT SELSKAB

Opskrift af Julie Hey

Der er ikke meget kød på en lille due, og det er som regel kun brystet, jeg anvender i opskrifter. Lav duen som bryststeg i ovnen eller steg brystfileterne på panden. Brug dem evt. som en snack inden middag eller som en elegant lille frokostret.

4 personer

4-8 duebryster
1 spsk. olivenolie
salt og peber

1 bananskalotteløg
2 æbler
8-10 jordskokker
1 spsk. smør
frisk timian
salt og peber

125 g brombær
1 tsk. balsamico
1 tsk. honning
2 spsk. olivenolie

  1. Tænd ovnen på 150 grader. Dup duebrysterne tørre med køkkenrulle. Gnid dem med olivenolie og drys med salt og peber. Steg duebrysterne på panden på skindsiden i ca. 1-2 minutter. Brug en spatel og hold duebrystet nede på panden, så skindet bliver sprødt. Læg duebrysterne i en smurt bradepande og steg dem i ovnen i ca. 10-12 minutter. Lad duebrysterne hvile i fadet i 5 minutter, inden anretning og servering.
    _
  2. Pil skalotteløget og hak det fint. Skæl æblerne og fjern kernehuset. Skræl jordskokkerne og skær dem og æblerne i tern. Smelt smørret i en gryde, tilsæt løg, æbler og jordskokker og steg det i et par minutter, under omrøring. Tilsæt 1,5 dl vand og lad det småsimre i 15-20 minutter, til æbler og jordskokker er møre. Mos dem med en gaffel til en grov puré og smag til med finhakket timian, salt og peber.
    _
  3. Mos 6 brombær i en skål og tilsæt balsamico og honning. Dryp olivenolie i under omrøring, til dressingen samler sig. Rist resten af brombærrene på panden i 1 minut evt. i fedtet fra duebrysterne. Anret jordskokpuréen med duebryst, brombærdip og resten af brombærrene.

TIP – Hvis du serverer duebryst til hovedret, så beregn ca. 3 duebryster pr. person.

Læs også

EFTERÅRSSALAT MED AND

Vilde Naan-brød med filet af rådyr

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: