Når bukken er fældet, er der mulighed for at tage opsatsen i nærmere øjesyn. Først, når trofæet er kogt af og rengjort, kan det opmåles. Men når man sidder med den fældede buks hoved mellem sine hænder, kan man sådan set godt sige lidt om de forventninger, det vil være rimeligt at opbygge til resultatet af en eventuel opmåling.

Hvis bukkens opsats er mindre end 20 centimeter, så er der efter al sandsynlighed tale om en et-års buk, og den vil formentligt ikke score mere end 60 til 86 CIC-point.

Det fremgår af en gammel og grundig dansk undersøgelse af ikke mindre end 1217 opsatser fra danske råbukke.

Stanglængde og point

Naturligvis kan en buk med korte, kraftige stænger score gode points. Det sker bare ikke ret tit. Ud af 1828 opmålte råbukke var det kun nogle få bukke med en stanglængde på under 20 centimeter, der kunne samle fra 90-110 point.
De sikre 105 point, der rækker til en bronzemedalje, fremkommer oftest, når stanglængden er fra 23 centimeter og opefter.

Stanglængde og alder

Undersøgelsen omfatter i alt 1828 bukkeopsatser. Heraf var det muligt at aldersbedømme 1217 bukke på baggrund af tandslid. I forhold til den samlede afskydning af råvildt svarer det til et sted mellem 3 og 6...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: