ABONNER OG FÅ MERE ADGANG TILMELD NYHEDSBREV

Sådan dirigerer du din hund

TEKST: NIELS EGELUND FADDERSBØL. FOTO: NIELS EGELUND FADDERSBØL MED FLERE.

Dirigering

Fra tid til anden vil der opstå situationer på jagt, hvor hunden ikke har markeret det skudte vildt.

Det som hundefolk kalder en blind apportering. Derfor er det vigtigt, at man kan dirigere sin hund ud til et bestemt område eller direkte til et nedfaldssted. Det er vigtigt understrege, at dirigering først skal trænes, når grunddressuren og ro på post er helt på plads. Dirigeringstræningen kræver en god lydighed, og stoplydigheden skal absolut være helt på plads. Den blinde apportering giver hunden en lidt større grad af frihed end den markerede apportering, og det kan til tider give udfordringer.

Dirigering frem eller tilbage

Start med en enkelt øvelse, hvor hunden skal sendes lige ud (frem) eller tilbage i terrænet.

Find en sti eller et spor ned langs med et hegn eller andet der kan fungere som en ledelinje for hunden. Gå med hunden ved fod langs stien eller sporet sådan at du har vinden i ryggen, når du går ud. Stop op og kast eller læg en dummy fuldt synlig for hunden. Gå max. 20 meter tilbage og sæt hunden af med retning mod dummyen. Vis hunden retningen med hånden og giv den en kommando for denne øvelse, som er anderledes end den, du benytter ved markeret apportering. F.eks. ”go back” ”ud” eller anden kort kommando.

Hunden vil, fordi den kan huske dummyen søge frem ad en lige linje godt hjulpet af medvinden, der samtidig får den til at søge frem. Når den har fundet dummyen, roses den som ved alt andet apporteringsarbejde.  Vær altid tålmodig og start med korte afstande og øg så afstanden gradvis. Det er vigtigt, at hunden får succes, og at man altid slutter træningen med en positiv oplevelse.

Når hunden er fortrolig med at søge frem i terrænet, kan man f.eks. hver tredje gang fløjte hunden stop på vej ud til dummyen. Hermed får du hunden stoppet med front mod dig og med ryggen til dummyen. Her giver du et nyt håndsignal, en strakt arm og en flad hånd mod hunden, og du afgiver den nyligt indlærte kommando ”go back” eller ”ud”.

Her opnår man, at hunden igen via sin hukommelse og træning lærer, at den skal 180 grader tilbage i terrænet på en lige linje.

Dirigering til siden

Det er meget lettere at træne dirigering til siden. Stil dig foran hunden og kast en dummy til hver side. Giv så tegn med armen i retning af den dummy du vil have hentet først.

Øvelsen er nem, dels fordi du står i en situation, hvor du nemt kan rette på hunden, og dels fordi du i starten bare kan sende den på den sidst kastede dummy først (for det er den, som hunden kan huske). Senere kan man skifte, så hunden skal hente den først kastede dummy.

Hvis hunden ikke vil lade sig dirigere, skal du omgående fløjte den stop.

Hunden må ikke have succes med at bringe den forkerte dummy, men får den alligevel fat i dummyen, må du nøjes med at rose den og prøve igen.

Når der trænes, er det vigtigt, at du er strategisk rigtigt placeret i forhold til hunden, og hurtigt kan gribe hurtigt ind, hvis noget går galt. Dirigeringstræningen er krævende for hunden. Det er derfor vigtigt at variere træningen med andre øvelser. Husk at holde pauser og sørg for at give hunden nogle lette markerede apporter ind imellem øvelserne, så motivationen holdes i top.

Distraktionstræning

Som et supplement til dirigeringstræningen kan du, når denne disciplin sidder godt fast, kaste nogle distraktionsdummyer, når hunden er i gang med en dirigeringsøvelse.

Dette har til formål at træne hunden i ikke at lade sig distrahere af, at der falder vildt under en apportering.

Start med at kaste en dummy som du sender hunden på. Kast så en anden dummy væk fra hunden, når den er på vej hjem med den første dummy Gå så gradvist frem ved at kaste en distraktionsdummy, når du har sendt hunden på en apportering. Til sidst munder øvelsen ud i, at der kan kastes en dummy, når hunden arbejder på en blind apportering.

Sørg for at tilrettelægge træningen, så du kan bevare kontrollen. Specielt i starten skal du være placeret, så du kan komme imellem hunden og distraktionsdummyen. Brug stopfløjten hvis hunden vil forsøge at apportere den forkerte dummy.

Træning af terrænskift

Det er vigtig at træne hunden i terrænskifte. Selv små terrænskift kan give problemer på jagt, især hvis hunden ikke har markeret vildtet. Et lille vandløb eller en grøft, der skal forceres, for at hunden kan søge i terrænet på den anden side, kan pludselig blive en stor forhindring.

Ved træning af terrænskift, bør du gå lidt tilbage i træningen og starte med små øvelser.

Start med markerede apporteringer og gå så over til at hunden ser dummyen blive lagt – dvs. hvor den kan huske den udlagte dummy, og gå så frem gradvist igen.

Et virkeligt godt råd er altid at have en tennisbold eller en dummy i lommen på turen. Hver gang man ser et interessant terrænskift, har man så mulighed for at give hunden en apportering.

Prøv f.eks at kaste en dummy 5 meter over på den anden side af en grøft. Næste gang du kommer til det samme terræn, så prøv at øge afstanden til 10 meter, indtil hunden forstår, at der et apportemne at finde, når du sender den over grøften, åen eller dybere ind i terrænet.

Læs mere

Nyheder