“Du får sgu aldrig min jagthund til at vælge et stykke frikadelle i stedet for at jage en hare, hvis den letter lige foran den!”

Jeg kan ikke tælle, hvor mange gange jeg har hørt dette fra andre jægere, når jeg har nævnt, at jeg udelukkende ønsker at træne mine jagthunde med belønningsbaseret træning. Og jeg må jo give dem ret, for hvis en jagthund naturligt vælger frikadellen i stedet for at jage haren, er den jo defekt!

Jagtinstinktet er det, der skiller jagthunden fra familiehunden, og selvom en stor jagtlyst og et stærkt jagtinstinkt er værdsatte kvaliteter hos en jagthund, kræver det en hel del mere at træne en hund med disse kvaliteter end den hund, der helt naturligt ville have valgt frikadellen over haren. Oftest har man derfor trænet jagthunde hårdt og konsekvent, og overladt rosen og belønningerne til træning af hunde med mindre jagtinstinkt. Men det ER faktisk muligt at kontrollere hundens jagtlyst og få den til at gøre, som vi ønsker ved at bruge belønninger frem for afstraffelse – og ofte med en endnu mere selvsikker og jagtglad jagthund som resultat.

Hunden ser godbidderne som en belønning der følger en korrekt udført opgave. Den ved, at opgaven er at holde fast om dummyen/vildtet...
Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: