Vindistriktet Ribera del Duero ligger cirka 2 timers kørsel nord for Madrid i regionen Castilla y León. Området er 115 kilometer langt og 35 kilometer på det bredeste stykke. Ribera del Duero har navn efter Duero floden og ligger langs dens breder i de fire provinser Burgos, Valladolid, Segovia og Soria.

Der har været vinproduktion i området gennem flere årtusinder, men det var først i 1200-tallet, at Benediktiner munke fra Bourgogne i Frankrig strukturerede vindyrkningen og gav den en form, som vi kender den i dag.

Ribera del Duero er en D.O. –  Designation of Origin – som betyder, at områdets vine skal leve op til forskellige krav og standarder for at kunne kalde sig en Ribera del Duero vin, herunder den geografiske oprindelse.

Vinene fra Ribera del Duero fik D.O. certifikat i juli 1982, hvor en gruppe på 7 vinbønder gik sammen for at formalisere kvalitetskravene. Indtil da havde man primært solgt druerne til kooperativer og vinen i bulk. Der fandtes på det tidspunkt kun 9 bodegaer og lidt over 6000 hektarer med vinstokke. Det tal er i dag vokset til 315 bodegaer og dyrkningsarealet er firedoblet.

Hvilke krav er der til D.O. Ribera del Duero?

For at en vin kan kaldes Ribera del Duero vin, skal den som minimum indeholde 75% tempranillo, som er en tykskindet blå drue. Denne går også under navnet Tinto Fino eller Tinto del Pais. Dette er faktisk den allermest brugte drue i Spanien.  Der produceres i Ribera Del Duero kun rødvin og rosé under D.O’en. Der produceres i områderne en smule hvidvin, men den drikkes kun lokalt.

Nogle vinbønder blander en smule Cabernet Sauvignon og Merlot i vinene. Den lokale grønne drue Albiol bliver fra tid til anden også brugt i roséerne, men de skal også overholde reglen med de 75 procent tempranillo. Man kan lave rosé på flere måder, men oftest produceres den i Ribera Del Duero ved at lade de kvaste druer ligge på skindet, indtil de har taget den ønskede farve, hvorefter man så presser druerne og lader saften fermentere. Der er stor forskel på, hvor længe man lader druerne have skindkontakt. Tempranillo har et tykt skind med masser af farve i, så ofte trækker de ikke mere end et par timer, før der er farve nok.

Vinmarkerne i Ribera Del Duero ligger generelt højt, mellem 700 og 800 meter over havets overflade – enkelte marker helt op til 1000 meter. Heroppe har vinplanterne det faktisk lidt hårdt, for jorden er stenet og tør, så høstudbyttet er naturligt lavt, hvilket giver mere intense og koncentrerede vine. Markernes beliggenhed betyder også, at der er store udsving i dag- og nattemperaturen, og det er godt for druerne, for de kølige nætter betyder, at syren bevares og ikke brændes af om natten. Syren giver nerve og spændstighed til vinene.

Joven, Roble, Crianza, Reserva og Gran Reserva

På vinetiketterne kan du støde på ord som Consecha, Joven, Roble, Crianza, Reserva og Gran Reserva. Dette er din garanti for, at vinene har gennemgået forskellige lagringsmetoder, som har indflydelse på, hvilken vintype du kan forvente at få, når du står med flasken i hånden.  En crianza skal minimum være to år gammel, hvor den har fået minimum 12 måneder på egetræs fade. En reserva skal være tre år med minimum 12 måneder på fad. Gran Reserva minimum 5 og to af disse på fad. Consecha betyder høst. Altså hvornår den er høstet. Joven betyder ung. Disse vine er oftest blot fermenteret på ståltanke. Roble er eg, hvilket egentlig blot betyder, at den har været på egetræsfade, men ikke nødvendigvis længe nok til at være en crianza.

Nogle vinbønder går direkte efter at skabe specielle smagsprofiler, som gør, at deres vine måske ikke kan klassificeres som en crianza til trods for, at de måske lever op til kravene.

Ribera del Duero er vin med potentiale til at lagre, men da appellationen er forholdsvis ny, kan det være svært at finde gamle vine. Det tykke skind på tempranillo druen giver en solid smuk farve til vinen men vigtigst af alt gode tanniner, som bliver blødere og blødere, efterhånden som tiden går. Den lange fadlagring tilfører en langsom iltning, der er med til at modne vinene, inden de kommer på flaske.

 Ribera del Duero-vine og mad

Vinene fra Ribera del Duero har for det meste en kraftig struktur. Ofte vil du finde noter af kirsebær, blommer og figen i smagen, men også cedertræ, læder, tobak, vanilje og krydderier. Jo yngre en vin er, jo mindre fadlagring har den fået, og desto flere kraftige tanniner er der at finde i vinen. Jo længere tid vinen lagres på fad, jo mere afrundet bliver den.

Et lille jægertrick (om man vil) er, at den lokale vin også mange gange er nøje afstemt til det lokale køkken, da de jo deler terroir. I dette tilfælde betyder det så også, at man sjældent vil gå galt i byen med et match med kød. Lige her i regionen ligger man forholdsvist langt fra kysten, så der indtages klart mere kød end fisk og skaldyr, især lam, men også okse, kalv og gris. Smagene vil også passe godt sammen med f.eks. ristede grøntsager som peberfrugt og tomater. Hvad angår urter, er det helt optimalt med de vilde bjergurter som rosmarin, timian og salvie. Lige et hint af lavendel er også godt dertil.

Ribera del Duero og vildt?

Ribera del Duero er som hånd i handske med vildt – det være sig alt fra fuglevildt over vildsvin til det mørke hjortekød. Der skal tages lidt forbehold for, at der selvfølgelig er forskel på vinene, så her kommer et par tommelfingerregler, som jeg tror de fleste vil få succes med:

  • Til en yngre rødvin, en roble eller joven bør man vælge at servere fedmefulde og kraftige retter. Det er umiddelbare vine med en vis syre og kraftige tanniner. Overvej at lave en gang tapas med både vildtpatéer, krondyrpølser, oste og skinker. Nu kan frikadelle-vin hurtigt få en dårlig klang, men det er en god alsidig vin til hverdagsmaden. Det kunne være til en hakkebøf af krondyr, hvor farsen måske er blandet med lidt bacon, peber og godt med løg.
  • Til crianzaen, som har lagret lidt længere på fad og flaske kan man servere en simreret. Det kunne være med vildsvin eller krondyr, krydret let med rosmarin og røget paprika eller enebær. Det klæder retten at runde af med fløde og eller smør. Prøv at lave en saltimbocca med krondyr i stedet for med kalveinderlår. Lav ruller af tynde skiver af magert krondyrkød med salvieblade og bacon eller skinke, bind dem sammen og steg dem let på panden. Herefter laves en lille rødvinssky med kapers, svampe og løg. Det er en let og ukompliceret ret, som man kan lave på en hverdagsaften og skylle ned med et godt glas Ribera del Duero.
  • Til reservaen og gran reservaen skal man passe på ikke at overdøve vinenes finesser og elegance med for kraftig mad. Et lille stykke filet eller mørbrad rosastegt med et forholdsvist enkelt tilbehør vil være passende. I sommermånederne kunne det være hvide asparges eller en smule blomkål, i de mørkere måneder måske en rodfrugt eller svamp kombineret med nogle mørke bær. Lav en sauce baseret på lidt af vinen og en god vildtfond, som er reduceret kraftigt. Maden må gerne være intens men uden at være for kraftig. Kan man lide råt kød, kunne et alternativ også være en form for tatar eller carpaccio af krondyr.

Vinturisme

Kunne du godt tænke dig at se, hvordan vinproduktionen foregår, måske sågar prøve at være med til at høste vindruer?

I takt med at interessen for Ribera Del Duero vinene er steget, er tilbuddene til turister og andre nysgerrige også vokset. Mange bodegaer tilbyder rundvisning og smagninger til fornuftige priser. Du kan samtidig købe vinene direkte på stedet. Der er ikke så meget at spare på prisen i forhold til de normale forhandlere i Spanien, men du vil ofte kunne spare cirka 1/3 til 1/2 i forhold til den vejledende udsalgspris i Danmark.  Det vil også tit være muligt at købe årgange og cuvéer, som slet ikke er til at få herhjemme. Der findes flere udbydere af guidede ture til bodegaerne, som står for det praktiske så som kontakt og transport. Skulle du kaste dig ud i det på egen hånd, anbefales det, at man tager kontakt forud for besøget.

Flere steder er besøgene direkte tænkt ind i hele opførelsen af bodegaen, så der udover blot at blive produceret vin også kan tilbydes blandt andet frokoster og middage i gourmet restauranter med nogle af landets bedste sommelierer. Dette kunne være hos Pago de Carraovejas, som ligger ved siden af slottet i Peñafiel, som også er et besøg værd (https://www.pagodecarraovejas.com/en/enotourism/cuisine/) eller Portia, som for nyligt har gjort deres indtog I Ribera del Duero og fået bygget en bodega, som er tegnet af den berømte arkitekt Norman Foster. Det nær-futuriske byggeri er et besøg værd alene for arkitekturen.

Vinen er gennem tiderne blevet produceret og opbevaret i underjordiske gange/huler i bjergene for at sikre en konstant temperatur og luftfugtighed. Dette kan blandt andet opleves hos Valsotillo (Bodegas Ismael Arroyo), som også var en af de første vinmagere i  D.Oen.

Generelt kan området byde på mange interessante besøg og smagninger hos alt fra familieejede bodegaer til globale spillere og kultvinsproducenter. Mange af de små omkringliggende byer kan også tilbyde en masse interessante ture for den historieinteresserede.  De bedste måneder for besøg er omkring høsten i efteråret og så det sene forår. Midt på sommeren kan der være utrolig varmt i området, hvilket er godt for vinen, men kan være lidt hårdt som turist.