En nyjæger i dag er typisk vokset op i et bymiljø og har en gennemsnitsalder på 40 år, hvor det førhen har været yngre, der kunne støtte sig til et familiemedlem som mentor.
Siden 1969 har det været lovpligtigt at skulle bestå en jagtprøve for at få jagttegn.
Jagtprøven og pensum har udviklet sig over tid. Senest i 2014, hvor bl.a. haglskydeprøven blev indført, og undervisningen i højere grad skulle bygge på forståelse frem for udenadslære. Undervisningen i dag indeholder emner som vildtbiologi, naturpleje og naturforståelse, foruden alt det andet som vildtkendskab, lovgivning, sikkerhed osv.

Det er alt i alt en positiv udvikling, men desværre viser erfaringen, at der i betydelig grad søges om aktindsigt i jagtprøverne, hvilket potentielt kan gøre det ret let at bestå.
Jægerne og befolkningen kan simpelthen ikke være tjent med, at kommende jægere har fået et jagttegn på baggrund af en aktindsigt i spørgsmålene, og det er vigtigt, at der sættes en stopper for denne trafik, hvor man ved at lære svarene på 120 spørgsmål kan bestå den teoretiske del af jagtprøven. Jagtens omdømme er på spil, hvis ikke vi uddanner nyjægere, der har alle de basale faglige kompetencer på plads.
Løsningen kan være at indføre digitale jagtprøver som i Sverige og Norge. Jagtprøverne kan være forskellige fra elev til elev og baseret på flere tusinde forskellige spørgsmål.
En anden løsning kan være at stille krav til en lektionsplan med varighed på de emner, der skal gennemgås, krav om ekskursioner til f.eks. fugleområder, forlægning af vildt osv. Det vil selvfølgelig gå ud over weekendkurserne, men helt ærligt – hvis man virkelig vil være jæger, så må man også indstille sig på, at det tager den tid, der skal være nødvendig.

Det er ikke nok kun at stille krav til nyjægerne. Udviklingen er gået stærkt, og hvis man har fået sit jagttegn for 40 år siden, så er det nok nødvendigt med en faglig opdatering, hvilket de fleste nok selv har sørget for, men desværre gælder det ikke alle.
Når en nyjæger har nedlagt en ræv, har jeg ofte fået det spørgsmål, om jeg kan strejfe en ræv. Det kan jeg, men jeg vil ikke strejfe den for dem, men jeg vil gerne stå ved siden af.
Man kan lære rigtig meget, hvis man indfører mere praktik i undervisningen.