ABONNER OG FÅ MERE ADGANG TILMELD NYHEDSBREV

Med våben i bagagen

At rejse med våben til de nærmeste jagtlande er relativt enkelt, hvis man kender reglerne. Desværre er proceduren – på trods af EU's bedste intentioner om harmonisering – ikke fuldstændigt den samme i nogen af vore nabolande.

AF JENS ULRIK HØGH. FOTO: PH OG TG.

På trods af EU’s løfter om harmonisering er det langt fra de samme regler som gælder overalt i Unionen og de nærmeste nabolande for jægere, som rejser med jagtvåben. Desuden bliver reglerne med mellemrum ændret, så det er vigtigt at sætte sig ind tingene, inden man rejser. Vi har her forsøgt at skabe et øjebliksbillede af reglerne, som de ser ud lige nu. Vi har valgt at fokusere på de nærmeste lande, som også er de destinationer, der ofte besøges af rejsende danske jægere: Sverige, Norge, Tyskland, Polen og U.K.

Som udgangspunkt skal man altid medbringe:

  • Dansk jagttegn
  • Dansk legitimation
  • Dansk våbentilladelse (rifler)
  • Dansk EU våbenpas
  • Evt. lokal våbentilladelse (kun U.K.)

Under transport og jagtophold gælder følgende universelle tommelfingerregler:

  • Opbevar selve våbnet i aflåst foderal eller våbenkuffert med udtaget magasin og bundstykke/forskæfte.
  • Opbevar vital våbendel – bundstykke/forskæfte på din person eller forsvarligt under lås.
  • Opbevar ammunition nedlåst for sig selv.
  • Følg som udgangspunkt altid værtens anvisninger – han kender de lokale regler bedst.
  • I enkelte lande kan man slippe af sted med lidt mindre striks våbenhåndtering, men gør man som skitseret, skulle man være på den sikre side i alle de nævnte lande.

Sverige

Er du bosiddende i Danmark og vil medbringe dit jagtvåben til jagt i Sverige under en periode på mindre end tre måneder, skal du være i besiddelse af en dansk våbentilladelse eller et EU våbenpas. Du anmelder indførsel af våbnet via Tullverkets hjemmeside, og du skal huske at bekræfte at våbnet har forladt Sverige igen via det link, du får tilsendt, når dit anmeldte ophold er ovre. Det er vigtigt at foretage afmeldingen, da du i modsat fald vil blive bedt om at stille hos politiet til kontrol. Selvom du blot transporterer våbnet igennem Sverige på vej til et andet land, gælder der nøjagtigt de samme regler for anmeldelse og afmeldelse. Bliver du ved indrejsen spurgt, om du har noget at deklarere, så nævn at du har våben med, og at de allerede er anmeldt til Tullverket.

LYDDÆMPERE er licenspligtige i Sverige og skal anmeldes ved ind- og udførsel.

Link til anmeldelse af indførsel af våben til Sverige – du angiver din email-adresse og får herefter tilsendt et personligt link til anmeldelse, som du kan bruge til et ubegrænset antal rejser.



En dansk våbentilladelse er dokumentation nok i Sverige, men jeg vil ikke desto mindre anbefale, at jægere også medbringer et våbenpas, da mange toldere og politifolk er mere bekendte med dette dokument. Våben og våbendele som er lovlige til jagt i Danmark, er det også i Sverige.

Der gælder i princippet stort set de samme regler omkring permanent opbevaring af våben og ammunition i sikkerhedsskabe. Er der – f.eks. under jagtophold eller transport – ikke mulighed for opbevaring i sikkerhedsskab, er det våbenejerens ansvar at opbevare vitale våbendele – f.eks. bundstykke eller forskæftet af et knæklåsvåben – under konstant opsyn eller sikkert nedlåst. Kan et våben ikke adskilles gælder kravet om opsyn/nedlåsning for hele våbnet. Under transport er det desuden et krav at løse magasiner er udtaget, og at våbnet transporteret i foderal.

Mere information

Norge

Ved indrejse til Norge skal man medbringe et EU våbenpas, og man behøver hverken at anmelde indførslen på forhånd eller stoppe i tolden for at deklarere våbnet ved ind- og udførsel.

LYDDÆMPERE er ikke licenspligtige i Norge.

United Kingdom

Forud for indrejse til U.K. – England, Wales, Skotland og Nordirland – skal der udfærdiges en lokal våbentilladelse til de våben, man medbringer – en såkaldt Visitors Firearms Permit (rifler) eller Visitors Shotgun Permit (haglgeværer). Denne tilladelse udfærdiges af det lokale politi, hvor du primært skal bruge våbnet. Det er en fordel at lade den lokale jagtarrangør tage sig af ansøgningsprocessen, der som udgangspunkt tager seks uger. Rejser du med et bureau, tager de sig normalt af processen.

LYDDÆMPERE er tilladte i U.K.

Som borger i et EU land er det ikke nødvendigt for en dansk jæger at deklarere våben med gyldig U.K. tilladelse ved ind- og udrejse i tolden. Der forventes ikke umiddelbart nogen ændringer i proceduren i forbindelse med U.K.s udtrædelse af EU (BREXIT).

Tyskland

I Tyskland behøver du ikke andre tilladelser til dine våben end dit EU våbenpas. Det er ikke nødvendigt at deklarere våben ved ind- og udførsel. Den danske våbentilladelse bør medbringes, men er ikke det dokument de tyske embedsmænd spørger efter, så sørg for at våbenpasset er med!

LYDDÆMPERE er tilladte i flere delstater (men ikke i dem alle), og da de ikke kan skrives ind i våbenpasset, skal de som udgangspunkt anmeldes til de tyske toldmyndigheder ved ind- og udførsel. Det enkle råd i forhold til at medbringe lyddæmpere til Tyskland er: Lad være! Inden for få år er de givetvis tilladte overalt, og så findes der med garanti en praktisk løsning på ind- og udførsel.

Bemærk at det tyske politi er meget opmærksomme på opbevaringen af jagtvåben under transport og midlertidigt ophold så se til at følge de grundlæggende regler skitseret indledningsvis i denne artikel.

Polen

Polen respekterer EU våbenpasset og du behøver ikke at deklarere våbnet ved ind- og udførsel. Den danske våbentilladelse er ikke tilstrækkelig. I tilgift til våbenpasset behøver du også en polsk voucher fra reviret, som dokumenterer, at du skal på jagt i landet.

LYDDÆMPERE er IKKE tilladt i Polen. Undlad at medbringe disse. Opbevar og transporter våbnene som i Tyskland.

Læs mere

Nyheder