Foto: The Urban Huntsman / Danny Christensen

Going hunting? What the hell can you hunt in New York?” Damen ved min side i flyveren har en tyk og tydelig new yorker-dialekt. Hun har åbenlyst ikke den store viden eller bekymring om, hvad der sker ude på landet i staten New York, uden for byen med samme navn. Det giver grobund for nogle gode samtaler, for jeg har ikke den store viden om, hvad som forgår i byen New York.

Damens spørgsmål er dog reelle nok: Der er sikkert ikke mange, som forbinder New York med jagt. Men ikke desto mindre består stort set hele staten New York af skovdækkede bjerge og store søer, og staten er en af de mest vildtrige stater i hele USA. Man ser det tydeligt under indflyvningen, hvor byen New York set oppefra ligner en lille grå ø midt i et stort grønt hav.

 

Danny Christensen, The Urban Huntsman, lever til dels i byen og til dels på landet.

Dansker i New York

Danske Danny Christensen kom til New York for snart 10 år siden og skabte hurtig en succesfuld karriere som fotograf inden for især mode og design. Det er på alle måder en meget urban levevej i et meget urbant miljø, men sjovt nok er Danny ikke et særligt urbant menneske. Med en opvækst på en mindre gård i Jylland og med fiskeri og jagt som primære fritidsbeskæftigelser har Danny umiddelbart vandret en meget lang vej til de bonede gulve i New Yorks modehuse.

Ved vejens begyndelse var Danny jæger og udendørsmenneske, men han blot også hurtigt et meget moderne bymenneske. Det var her, at idéen om The Urban Huntsman opstod. Danny samlede så at sige enderne og gjorde det til en livsstil at forene bylivet med livet på landet.

Ude på landet er der fokus på de gode råvarer.

Når man taler med Danny, kan man godt få et indtryk af, at The Urban Huntsman oprindeligt nok egentlig mere bare var Dannys egen personlige livsfilosofi end noget andet. Men konceptet tog hurtig form og blev også en del af hans professionelle virke. Han købte et hus i Catskills Mountains, kun nogle få timer fra hans lejlighed i New York, og langsomt, men sikkert, begyndte hans liv og virke at blive nogenlunde ligeligt fordelt mellem bylivet i New York og livet i bjergene.

Noget af det, som Danny søgte allermest tilbage til, var jagten og ikke mindst tilberedningen og fortæringen af byttet. Det var nok her, at livet i byen og på landet adskilte sig mest: I byen var mad noget, man fik som takeaway eller købte delvist tilberedt i supermarkedet, mens man på landet fulgte råvarerne hele vejen fra, at kødet kom fra vildtet, og grøntsagerne kom fra haven.

Jagt i New York

Staten New York består primært af skovklædte bjerge. Staten ligger fremskudt op langs den canadiske grænse og er således en af USA’s mest naturrige stater. Jagten består hovedsageligt af jagt på Whitetail-hjorte, kalkun og sortbjørn.

Hjortene bliver ikke gigantiske, sammenlignet med de whitetails man kan møde længere mod syd. Det skyldes, at livet i skoven er hårdt med kolde vintre, og på den måde udvikler både trofæ og kropstørrelse sig mindre end hos hjorte, som lever i landbrugsland under mere tempererede forhold. Det samme gør sig gældende med sortbjørnene. De er heller ikke gigantiske, men der dukker lejlighedsvis enkelte store bjørne op, som er højere end de syv fod.

Ligeledes er der heller ikke mange jagtudbydere/-guider, som tilbyder jagt i New York, men de findes, og en Google-søgning vil hurtig finde frem til en håndfuld. Der er et temmelig beskedent jagttryk i New Yorks bjerge, og man oplever sjældent at støde på andre jægere, også selvom man jager på offentligt land.

Jagten er ikke nødvendigvis fysisk krævende og hård, men den kan være det. Således skal du være i nogenlunde god form for at jage i New York, men jager du med en guide, vil denne som regel være i stand til at tilpasse jagtens prøvelser til din fysik.

Klimaet i New York er gennemsnitligt, som vi kender det i det sydlige Skandinavien, så for en dansk jæger er der ikke behov for at investere i hverken nyt udstyr eller våben.

Resultatet af alt dette blev bogen ’The Urban Huntsman’ med den passende undertitel ’Jagten på stilheden og det gode måltid…’ Teknisk set er ’The Urban Huntsman’ en kogebog med masser af vildtrettet, fantastisk flot gengivet af Dannys egne billeder, men bogen er på mange måder også en definition af Dannys livsstil og livssyn. Han er ikke splittet mellem land og by, han er forenet af land og by.

Ud af byen

Jeg ser åbenbart skummel ud, for starten på mit ophold i USA tager sin begyndelse, da jeg i paskontrollen bliver hevet til side og ført ind på et lille kontor, hvor tre forskellige betjente på skift forhører mig om mit forehavende i New York. Også de finder det meget svært at tro på, at jeg er ankommet for at gå på jagt… Men efter lidt snak frem og tilbage og et par opkald til Danny, som bevidner min troværdighed, får jeg mit pas tilbage og får lov til at rejse ind i landet.

Ude i ankomsthallen, som er præget af folk i habitter, står der en fyr med sort skæg, tatoveringer, skovmandsskjorte og et stort smil. Det er Danny, og kort tid efter sidder vi i hans Pick-up på vej til Brooklyn for at samle to andre af turens deltagere op.

I Brooklin samler vi kokkene Daniel Burns og Ayaya Ikeda op. Daniel er oprindelig fra Canada, og han har rejst verden rundt som kok og arbejdet på nogle af verdens bedste restauranter, herunder et par år på Noma i København. Ayaya kommer oprindeligt fra Japan, men bor og arbejder i New York. Sammen kører vores lille team mod Catskill Mountains.

Konceptet for vores tur er simpelt: Danny og jeg skal jage og har indløst tags til både sortbjørn og whitetail-hjort, og Daniel og Ayaya skal lave mad af det. Dertil kommer, at vi i fællesskab skal samle vilde urter og frugter omkring hytten, som også skal indgå i
madlavningen.

Catskill Mountains

Vi ankommer efter solnedgang til den store jagthytte, hvor Dannys assistenter, Bruce og Claudia, venter på os. Sidstnævnte danner i øvrigt par med Danny.

Tidligt næste morgen bevæger Danny og jeg os op i skoven bag huset. Vi har allerede en hjort i kølehuset, som Danny har skudt, så de tre første dage satser vi på sortbjørn. Nogle gange jager vi sammen, andre gange jager vi hver for sig.

Det er vanskelige vilkår at jage sortbjørn under. På denne tid på året vil bjørnene være på vej i hi, og da vejret slår om til kulde og sne samme aften, som vi ankommer til Catskills, er der god grund til at forvente, at bjørnene nok er søgt mod hulerne, hvor vinteren skal tilbringes.

Det er ellers et fantastisk område at jage i. Bjergene er ikke voldsomt stejle, og gammel skov dækker dem. Floder og små kilder skærer sig gennem landskabet, og man føler virkelig det historiske vingesus. Det var disse skove, de første europæiske nybyggere ankom til, og det var her, de kæmpede mod hinanden, indianere og generel modgang, indtil de til sidst fik skabt sig et liv her og lagt grunden til det USA, vi kender i dag.

Det var ikke noget tilfælde, at forfatteren James Cooper valgte netop dette område som scenen for sine legendariske romaner ’Den sidste Mohikaner’ og ’Hjortedræber’, som de fleste af os nok har læst uendelig mange gange som børn.

Danny har allerede nedlagt en hjort, som bliver tilberedt af kokkene.

Jagt, vin og mad

Jagten forløber på klassisk vis med tre-fire timers jagt omkring solopgang og så igen jagt omkring solnedgang. Det varierer noget, om vi jager bag hytten eller kører til andre og stejlere bjergområder, hvor Danny også råder over jagtretten.

Vejret er dog det værst tænkelige i forhold til jagt: Det blæser, og nedbøren er konstant, og den veksler frem og tilbage med slud og reel sne. Det er ikke et specielt spændende vejr at være ude i for hverken jægere eller vildt, og jagtlykken bliver derefter, selvom vi løbende ser masser af spor og fald fra både bjørne og hjorte.

Selvom vejret er dårligt på jagten, får man hurtigt varmen, når man kommer hjem til hytten.

Man er som regel lidt kold og slukøret, når man kommer hjem fra jagt i dårligt vejr, men vi får hurtigt varmen i det selskab, vi er i: Mens jeg og Danny er på jagt, laver kokkene mad, og fotograferne filmer. Man når ikke langt inden for døren, før man har et stor glas vin i hånden og er blevet placeret ved pejsen, mens der bliver serveret den ene smagsprøve efter den anden.

Når vi kommer hjem efter jagt om formiddagen, er rutinen den samme, dog er rødvinen skiftet ud med kaffe. Der bliver virkelig lavet mad fra morgen til aften, og det er en nydelse at være en del af.

Nedlagt whitetail

På tredjedagen lykkes det mig at få skudt en whitetail-hind, og samtidig har vi efterhånden også fået styr på de vilde urter og grønsager i skoven omkring huset. Mange af de retter, som Daniel og Ayaya disker op med, består næsten udelukkende af råvarer fra skoven – det er hele idéen.

Højdepunkterne er i sagens natur aftensmåltiderne, hvor vi hver aften alle samles om det store spisebord og tager for os af retterne, som Daniel og Ayaya har tryllet frem. Det var ikke planlagt, men det at samles og bruge timer på at spise, snakke og grine på en hverdag er jo nærmest en provokation i en tid, hvor måltider er noget, som bare skal overstås hurtigst muligt.

Maden er ikke noget, der bare skal tilberedes og fortæres i en fart.

Nye veje at gå

De mange tusind billeder og mange timers film, som bliver skudt i forbindelse med jagten, er alt sammen en del af The Urban Huntsman-projektet. Siden bogen af samme navn kom på gaden, har projektet ændret sig en smule. Det har nu fokus på at formidle respekten for naturlig mad og råvarer på en måde, så det hverken virker helligt eller frelst, men simpelthen åbner new yorkernes øje for, at råvarer ikke bare er noget, som ligger i en køledisk.

Der sker meget i en ko eller hjorts liv, fra den bliver født, til den som voksen bliver slagtet eller skudt og ender i en køledisk. De fleste forbrugere kender kun til den sidste rejse fra køledisk til stegepande, og et af formålene med The Urban Huntsman er at åbne forbrugerne i byens øjne for alt det, som sker før køledisken. Herunder at jagt er en bæredygtig vej til kød, og at jagt giver udøverne forståelse og respekt for naturen og de resurser, den stiller til rådighed.

Siden turen til Catskill Mountains har Danny på ny rykket på sig: Han har i de sidste par år arbejdet med at arrangere jagter i USA. Det er et projekt, som allerede har fået flere store amerikanske aktører i jagtbranchen til at tilslutte sig og indgå et samarbejde med Danny. Pt. befinder Danny og Claudia sig i Italien, hvor de arbejder på at arrangere jagter på vildsvin. The Urban Huntsman har således mange jern i ilden. Både de idealistiske og de mere kommercielle, men fælles for dem alle er, at de bliver spændende at følge, og at mad og råvarer helt sikkert vil spille en rolle.

Danny Christensen Photography – Fashion & Beauty In The Outdoors

Våben i New York

Man hører ofte meget om, hvor let og ukontrolleret det er at købe våben i USA. Det er også tilfældet i flere stater, især mod syd. Dog er våbenlovgivningen i høj grad noget, de enkelte stater beslutter, og i Staten New York er reglerne meget tilsvarende dem, vi kender i Europa. På nogle punkter er statens våbenlovgivning endda strammere end vores: Blandt andet skal man ansøge om en transporttilladelse hos myndighederne, hver gang man vil køre på jagt med et våben i bilen.

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: