Jeg ved godt, at det ikke er alt, man skal vide her i verden. Men nysgerrigheden vinder alligevel her. Hvem i alverden har fundet på, at der pludselig efter en lille pause på ca. 10.000 år skal være bævere i Danmark? Argumentet er, at jamen den har været her før. Jow da, det har mammutten jo så også… Bliver det så det næste, når vi kan gensplejse godt nok? Elge i Jylland, bisoner på Bornholm, ja, det giver da nok turister, men hvem mon der egentlig har en sport med at lege Vorherre?

Der er nok en grund til, at de dyr ikke er her længere. Forholdene har ændret sig, så hvor er de naturlige fjender, der skal sørge for at bestanden ikke løber løbsk? Det er som at åbne Pandoras æske. Det kan også godt være, at de berørte jordejere ikke helt deler begejstringen for bæveren, de tilstoppede vandløb og oversvømmelser til følge. Det er vist kun hos de beslutningstagende myndigheder, at man finder det yndigt med alle de overgnavede og væltede træer.

Nu vi er ved det, skulle vi så ikke også sætte kaniner ud? Det ville spanielfolket nok være glade for. Kaniner er da søde, og de har også været her engang visse steder. De par motorveje, der styrter sammen på grund af underminering, må man tage med…

Det koster penge at lege med naturen. Her er det, jeg undrer mig over, hvorfor der ikke bruges flere penge på vores truede dyrearter, som har en historie, der er mere nærværende. Agerhønen er et eksempel, den har det skidt, men er her da endnu. Måske ville det være fornuftigt at lave biotoper til urfuglen, udvide hedearealer og så genudsætte urfuglen – den har dog kun været uddød i 20 år og har en nærværende historie.

Trangen til at sætte sig over naturen får mig til at tænke på en gammel vittighed om de to lopper, der skændes om, hvem af dem der ejer hunden, de sidder på. Vi er en del af naturen, ikke over den.

Det er besluttet, at ulve er velkomne, og de tager nok heller ikke de ansvarliges hunde eller får i København. Nå, ulven kom af sig selv, og det gør vildsvinet såmænd også. Men nej, puha den vil vi ikke have. Er det ene dyr bedre eller dårligere end de andre? Vildsvinet bringer sygdomme med, siges der. Måske. Men kan ulven ikke også det, rabies for eksempel?

Hvad har dette så med hunde at gøre, kan du spørge – hunde plejer jo at være min niche. Det har en del med dem at gøre. Den stående hund vil have det svært uden agerhøns, og tænk, hvis vi kunne jage urfugl med en gammel dansk hønsehund, som Blicher gjorde det i sin tid. Støverjagten, som stadig drives i Danmark, bliver farlig med ulvene i landet: Det er ikke så få jagthunde, der bliver ulvemad i vore nabolande.

Misforstå mig nu ikke: Jeg holder meget af ulve, det er et fornemt vildt dyr, som hører hjemme i vildmarken. Men i Danmark er det lidt som at sætte en elefant ud i en kolonihave. Lige nu har jeg lidt svært ved at se logikken. Det ville være rigtig rart, om de ansvarlige politikere vil handle mere med hjernen og mindre med følelserne.

Vi ses derude.

  • Rolf Andersen er professionel hundetræner og apportør ved en række forskellige godser. Uddannet ved Den Kgl. Danske Livgarde og forfatter til en række forskellige bøger om hundetræning.