På Hjerl Hede hænger der altid forskelligt vildt ved de gamle bindingsværkshuse, når frilandsmuseet inviterer inden for til tre traditionsrige juleweekender. Blandt de vigtigste traditioner er gammeldags slagtning af dyr samt pelsning af ræve og mårhunde.

År efter år står Jens Kr. Lofstad omgivet af børn og voksne, som bliver fascinerede og optagede af håndværket med at pelse vildt. Også i år kommer pelsningerne til at foregå to gange om dagen både lørdag og søndag i de tre juleweekender.

For nylig bad Hjerl Hede om hjælp til at skaffe ræve og andre dyr til pelsning under julelevendegørelserne. Et opslag på museets Facebookside er blevet delt flittigt, og mange byder sig til. Kommentarsporet vidner ligeledes om interessen, og der er flere spørgsmål til både pelsning og garvning.

Foto – Frilandsmuseet Hjerl Hede

Til jul kan gæster også efter aftale få lov til at pelse deres egne medbragte ræve og klargøre til gravning med kyndig vejledning fra Jens Kr. Lofstad. Han deler også gerne sin garvningsopskrift med alun, som han demonstrerer til forårets håndværksfestival på frilandsmuseet. Ifølge Jens Kr. Lofstad er det oftest nye jægere, som bruger Hjerl Hedes juleweekender til selv at prøve kræfter med pelsning.

Jens Kr. Lofstad er mangeårig frivillig på Hjerl Hede og deltager hvert år ved flere af Hjerl Hedes begivenheder. Når han pelser, foretrækker han dyr skudt på drev, da skindet – efter hans mening – tager for meget skade, hvis dyret er skudt på tæt hold.