TEKST OG FOTOS: JENS ULRIK H.GH.
Succes på drivjagt handler først og fremmest om evnen til at stå stille og være opmærksom på sine omgivelser i mange timer, samtidigt med at man er beredt til at handle lynhurtigt, når chancen opstår. Det stiller nogle lidt specielle krav til udstyret.
En god rygsæk til grejet er noget af det første du skal have fat i, hvis du ikke allerede har en. Find en med en indbygget stol, som er behagelig at anvende.
Undgå at fryse
At drivjagterne foregår i den kolde del af året, gør den stillestående venten på posten til en af drivjægerens største udfordringer. Når man står stille i kulden, er det i bund og grund ofte kun et spørgsmål om tid, inden man begynder at fryse, og når man først dertil, går det ud over opmærksomheden, reaktionsevnen og selve skydningen.
Beklædningen er derfor en af de væsentligste udstyrsdetaljer på drivjagten. Det kan siges meget kort: Du har brug for mere og varmere tøj, end du umiddelbart forestiller dig! Selv har jeg i mange år anvendt uldent langbenet undertøj, fleecebukser og trøjer under vinterforede bukser og jakke samt en god hue og uldsokker i vinterstøvlerne. Jeg føler mig lidt som Michelin manden, men tøjet giver mig længere tid i komfortzonen, hvor jeg er 100% klar.
De seneste par sæsoner har jeg eksperimenteret lidt med elektriske varmeveste fra bl.a. Nordic Heat og Land og Fritid. Disse er ekstremt effektive hjælpemidler – blot skal man huske at investere i tilstrækkeligt mange batterier og selvsagt sørge for at have dem fuldt opladte på dagen. Jeg er særlig begejstret for dunvestene under en god vinterjakke. Selv på laveste varmetrin gør disse veste en enorm forskel og giver i det mest bistre vintervejr mange timers komfort på posten.
Varme fødder er en særlig udfordring, når man ikke bevæger sig. Uldsokker og isolerede støvler rækker et stykke vej, men også her er det et spørgsmål om tid, inden man enten er nødt til at bevæge sig eller har behov for et ekstra varmetilskud. De varmeste støvler jeg har prøvet, er de tykke neoprenvinterstøvler med 12-13 mm isolering fra bl.a. Grubbs. Jeg har testet dem igennem mere end to uger i temperaturer koldere end -30 grader, og de er helt enkelt fantastiske. Man kan også få elektriske varmesåler til støvler. Jeg har endnu ikke den store erfaring med disse, men de burde virke lige så godt som varmevestene.
Jeg holder mine hænder varme og ”kampklare” ved at stikke dem i sidelommerne på jakken. Handsker er naturligvis en anden løsning, men i de sjældne tilfælde jeg anvender dem, er det kun på venstrehånden. Jeg skyder ikke godt med en handske på højre hånd.
En del jægere medbringer termoflasker med varm kaffe eller the på posten. Det gør jeg aldrig – jeg sidder stille i stedet for og gemmer kaffeslabberasen til efter jagten. Til gengæld har jeg lidt chokolade eller lignende i rygsækken og gerne en cola eller to, hvis jeg skulle blive tørstig efter jagten.
Klar til skud
På posten kommer du til enten at befinde dig direkte på jorden eller i en form for hochsitz / hochstand. Uanset om der er tale om den ene eller den anden løsning, så piller jeg remmen af riflen, når jeg er på post. Den er kun i vejen, når det skal gå rigtigt stærkt.
I de tilfælde, hvor du posteres på jorden, er det smart at medbringe en rygsækstol. At stå ret op og ned i flere timer er anstrengende for ryggen, og det går ud over både oplevelsen, koncentrationen og skydefærdighederne. Jeg sætter mig ned med riflen i skødet og hænderne i lommerne. Det fungerer fint for mig.
Er jeg posteret på jorden sætter jeg en trebenet skydestok med 360-graders gaffel op, så jeg smidigt kan udnytte de skudchancer, der måtte opstå til vildt, der kommer snigende langt ude. Jeg har i den forbindelse rigtigt gode erfaringer med Primos Triggersticks. Skydestokken er også god at hvile riflen i, hvis du rejser dig op i perioder.
Skal du sidde eller stå i en form for tårnstige, er det første du skal sikre dig, at du rimelig frit kan rejse dig hurtigt og støjfrit for at skyde.
Et problem i den sammenhæng er meget ofte, at gulvet i tårnet er fedtet som grøn sæbe af fugtig algebegroning eller spejlglat af sne og is. Jeg medbringer derfor altid en halvliters PET-flaske med sand/grus iblandet lidt salt. I en håndevending er gulvet gruset og skridsikkert, og jeg kan herefter bevæge mig frit. Det har kostet adskillige vildsvin livet de senere år.
En anden praktisk udstyrsdetalje til tårnet er et isoleret siddeunderlag. Så slipper du for våde bukser og påtrængende kulde et yderst ubehageligt sted.
Du har også brug for nogle gode linseklude til sigtekikkerten, en mobiltelefon til kommunikation (sæt den på lydløs under jagten) og en powerbank, der sikrer at du altid har strøm, når du behøver det. Foregår jagten i et af de nordiske lande, er en jagtradio i reglen obligatorisk. Det er ofte muligt at låne en af en af de lokale jægere, hvis du ikke selv ejer en.
Efter skuddet
Alt efter hvor du er på drivjagt, stilles der forskellige forventninger til, hvad du skal gøre efter skuddet. Er du på en betalt jagt i Østeuropa, skal du sjældent gøre andet end at afrapportere skuddene, så vildtet kan bjærges. Mange steder i f.eks. Tyskland og Sverige forventes du derimod at brække det nedlagte vildt og at slæbe det frem til opsamling.
Det er derfor en rigtig god ide at medbringe skarpe brugsknive (Mora-knive er prima) og en simpel skærper. Jeg bruger en meget primitiv og billig løsning, hvor kniven trækkes igennem to ”V’er” af hhv. hårdmetal og slibesten. Det fungerer glimrende i felten, men det er for grov en metode til fine knive – bl.a. derfor er det altid de billige ”Mora’er”, der er mine primære arbejdsknive på drivjagt
Forventes det, at du åbner både brystkasse og lås på vildtet – som det er skik og brug i f.eks. Tyskland, er en lommesav med frontbeskytter et fantastisk stykke værktøj. Gummihandsker – alternativt en flaske vand og nogle papirservietter – er også ganske praktiske at have med i rygsækken.
En træksele til at flytte rundt på det nedlagte vildt har jeg altid med, ligesom en god pandelampe kan vise sig at være meget nyttig efter dagens sidste drev, hvor mørket hurtigt sænker sig. En kraftig håndholdt lommelygte har jeg også stor glæde af.
Et par hundesnore til indfangning af forbipasserende løse hunde, når drevet er forbi, letter jagten for hele holdet… det er så surt at spilde alles jagttid med eftersøgning af hunde, som kunne være opsamlede af passkytterne.
Pas på dig selv
Drivjagter er fællesjagter med riffel og dermed farligere end mange andre former for jagt. Tænk derfor på sikkerheden og bær signalfarver på jagten. I mange lande er dette nu obligatorisk. En orange signalvest og en ditto kasket er ikke for meget. Vildtet ser det ikke, hvis bare du står stille.
Et par gode elektroniske høreværn beskytter og forstærker din hørelse, og det er kophøreværn, fungerer de samtidig som udmærkede ørevarmere.