Foto: Aksenova Natalyas, sruilk og lavizzara alle fra Shutterstock

Skovflåter (Ixodes ricinus) er i biologisk forstand en mide. Den kan være bærer af en række bakterier og vira, der under visse omstændigheder kan give anledning til sygdom hos mennesker.

Skovflåter findes overalt i Danmark og er aktive ved temperaturer over 5 grader, og risikoen for bid er primært til stede fra tidligt forår til begyndelsen af vinteren. Skovflåten har 3 livsstadier: larve, nymfe og voksen.

Skovflåten benytter blod i sin udvikling fra larve til nymfe og fra nymfe til voksen skovflåt. For skovflåtens formering kræves blod, som oftest kommer fra små gnavere som mus og senere i deres livscyklus større dyr som rådyr. Hvis en skovflåt tilfældigvis støder ind i et menneske, bliver blodet herfra benyttet i formeringsøjemed. Ved opsamling af skovflåter, der er bærere af borrelia-bakterien, ses disse i varierende antal i Danmark afhængig af området fra få procent op til 10-20 procent. Dvs. at langt de fleste flåter, som kan inficere mennesker, ikke besidder borrelia-bakterien. Så man behøver ikke at gå i panik, blot man opdager en skovflåt, der har bidt sig fast. I langt de fleste tilfælde giver den ikke anledning til...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: