Det kan virke lidt selvmodsigende, at det er jægerne, som skal slå på tromme for dyrevelfærd. Det er jo os, der slår dyr ihjel. Men det, at man slår dyr ihjel, betyder ikke, at man er følelsesmæssigt afstumpet og ikke har forståelse for, at dyr skal lide mindst muligt – især hvis det er os mennesker, som har ansvaret for deres velbefindende.

Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning. Du er velkommen til også at sende os din mening. Vi ønsker en god debat og har plads til alle holdninger. Vi forbeholder os ret udvælge indsendte indlæg ud fra kvalitet, relevans og evne til at bibringe debatten nye indsigter. Skriv til info@mitjagtblad.dk.

Det er også derfor, bølgerne går højt i øjeblikket, når talen falder på ”rewilding”. Eller skulle man i stedet sige: ”dyr som maskiner”?

Har vi glemt de basale etiske værdier?

For det virker som om, at de mennesker, der gerne vil lave rewilding, helt har glemt nogle ret basale etiske værdier. Når DU sætter dyr ud under hegn, så er det DIT ansvar, at de har det godt. Det har dyreværnsloven været garant for i mange år, og landbruget er overordentlig opmærksom på, at de selvfølgelig skal behandle deres dyr ordentligt, dvs. sørge for nok at spise, læ, og hjælp, hvis de bliver syge. Når rewildere sætter de samme dyr ud under hegn, så skal dyrene have lov til at blive syge, sulte og også gerne dø af sig selv, for det er ”naturligt”. Men dyrene er jo stadig under hegn. De har IKKE mulighed for at gå et andet sted hen efter mad, hvis de er sultne. Tværtimod bliver de sultne dyr nødt til at spise planter, som de normalt ville undgå, da de er giftige, og det ved dyrene godt. Men de har ikke noget valg. De kan spise giftige planter, eller sulte.

Naturstyrelsen er blevet politianmeldt

Er det virkelig sådan, vi vil behandle dyr, som er vores ansvar, og som absolut ikke er ”vilde”? Er 2021 året, hvor danskerne – i biodiversitetens hellige navn – vælger at se stort på det etiske ansvar, som uvægerligt følger med, når man har husdyr. Og det ER husdyr, når man sætter køer og heste ud i et hegn.

Selv Naturstyrelsen er åbenbart hoppet med på rewilding-vognen. De udsatte kreaturer på Mols har ikke haft noget at spise, og er blevet tvunget til at spise de giftige dele af planten Gyvel, for i det mindste at have noget i maverne. Med katastrofale følger. Døde køer og massevis af aborter. Dyrlægerne i området er i oprør. De har aldrig set noget lignende. Der er selvfølgelig indgivet en politi-anmeldelse om vanrøgt, ligesom det også sker, når en landmand ikke kan finde ud af at passe sine køer.

Desværre tror jeg, at vi kommer til at se mange, mange flere af denne slags sager, hvor rewilding-dyr bliver genstand for dyreværnssager. Og hvorfor? Fordi nogle få højtråbende biologer har solgt ideen om at bruge levende væsener som maskiner uden vedligehold, som et middel til målet, og uden værdi i sig selv!

Læs også

Kronvildt: forpligtende samforvaltning – et socialt eksperiment?

Bliver det danske råvildt forvaltet forkert?