Elefantdød i Botswana
Foto: iacomino FRiMAGES / shutterstock.

Elefantdød i Botswana – hundredvis af ukendte årsager. Der er tale om dyr af begge køn og i alle aldre, og der er intet der tyder på hverken sult, krybskytteri eller forgiftning. Dyrene dør ofte stående, hvilket tyder på en hurtigtvirkende sygdom.

Dødsfaldene blev for alvor konstateret i marts måned og foregik stadig for fuld kraft i starten af juli. På daværende tidspunkt var der fundet omkring 400 døde elefanter i området, der vurderes til at huse en bestand i omegnen af 18.000 dyr.

Elefanterne i Botswana har længe været genstand for hidsig debat. Mange fagfolk fra det sydlige Afrika mener, at elefantbestanden er alt for stor i forhold til den naturlige bæreevne, og de har i årevis advaret om risikoen for sultkatastrofer og udbrud af epidemier i bestanden.

Selvom ingen på nuværende tidspunkt ved præcis, hvad der udløser den igangværende bølge af elefantdød i Botswana, så peger mange på netop den tætte bestand som den mest sandsynlige årsag til udviklingen.

Det er ret bemærkelsesværdig, at, mens sociale medier i starten af året var ved at koge over af vrede blandt dyreretsaktivister og jagtmodstandere over udsigten til genoptagelse af jagt på nogle håndfulde elefanter i Botswana, så er der i realiteten ingen opmærksomhed på 400 elefanters død af den uforklarlige sygdom, som hærger bestanden. Engagementet handler åbenbart ikke om elefantbevarelse, men om jagtmodstand og forargelsesbaseret fundraising.

Som elefantentusiast kan man kun krydse fingrene for, at de berørte lande slipper berøringsangsten og begynder at forvalte den tætte bestand med de midler, der kræves for at bringe antallet af elefanter under den langsigtede bæreevne. Vi vil jo formodentlig alle gerne have en sund elefantbestand i Afrika ud i al fremtid…

Læs også

Det glemte jagtland – Namibia

Big Game kalibre – Rigby klassisk