TEKST: NIELS EGELUND FADDERSBØLL. FOTO: ??? JETTE VEGGERBY
Forskellige opgaver
Når opdrættere af jagthunde skal sælge deres hvalpe, annoncerer de naturligt nok med deres færdigheder. Det kan f.eks. være at, det anføres, at hvalpene er efter hunde som apporterer på store godsjagter. Det skal man ikke kimse af, for det kræver virkelig godt trænede hunde.
Men selvom der er vigtige og svære apporteringer på en klapjagt, er der i bund og grund tale om hunde, som apporterer rigtig mange fugle.
Det er noget andet, når en hund skal bruges til trækjagt i vådområder eller på søterritoriet. Her er der ofte meget svære apporteringer, og det foregår næsten altid i koldt vand. Her stilles andre krav til evner og udholdenhed.
Hård arbejde og varmt og tørt vejr er en dårlig cocktail. Denne labrador
Er gået ned og måtte have tilført væske. 20 minutter senere var den klar igen
Det er ejerens ansvar at hunden ikke lider overlast på jagten.
Ingen mennesker vil stille op til hverken en halv eller en hel maraton uden at have bygget formen op gennem systematisk træning. Mange af disse idrætsudøvere har desuden også planlagt deres kost meget nøje for at kunne yde det optimale.
På jagt forventer vi tilsvarende, at hundene yder en toppræstation. Derfor er det vigtigt at hunde trænes op til sæsonen, både hvad angår motion. En hund i dårlig form kan ikke forventes at arbejde stenhårdt en hel dag, og der er tilmed stor risiko for, at der kan opstå led- og/eller muskelskader.
Vi skylder både vores jagtkammerater og vildtet, at vi møder op med veltrænede og velafrettede hunde, der dagen igennem er i stand til arbejde hård og kan finde det vildt, som bliver nedlagt og anskudt.
God motion
Det er både bedre og nemmere at holde sin hund i form hele året. Sørg for at hunden får en god og afvekslende motion, som kan bestå af, at hunden løber frit på områder uden vildt, og at den kommer til at svømme både forår og sommer. Man kan også konditionstræne sin hund, ved at lade den løbe i trav ved siden af cyklen. Her skal man dog være opmærksom på, at det kun skal gøres med voksne hunde, da en ikke udvokset hund kan tage skade af dette.
Fodring
De fleste fodrer i dag deres jagthunde med et færdigfoder. Med et kvalitetsfoder er man sikker på, at hunden får de vitaminer og mineral, den har brug for. Sørg for at hunden holdes i en passende foderstand, ikke for tyk og ikke for tynd.
Man oplever fra tid til anden hundeejere, som har en hund der er på den ene eller den anden side af en korrekt foderstand. Ejeren fortæller så at hunden bliver fodret efter de forskrifter og anbefalinger, der står på foderet. Men husk at foderanvisningerne kun er vejledende, så det er altid vigtigt at kigge på hunden. Hunde har ligesom mennesker ikke alle den samme forbrænding, så mens nogle hunde er lette at holde i god foderstand, kan det være sværere med andre, enten fordi de forbrænder meget, eller fordi de let bliver overvægtige.
Fysisk aktivitet kræver mere kostindtagelse
Holdningen til kostindtagelse i forbindelse med fysisk aktivitet har løbende ændret sig for sportsfolk, men det er endnu ikke helt slået igennem i relation til jagthundene.
I gamle dage fodrede man aldrig hunden før jagt, men i dag, hvor der typisk fodres 2 gange dagligt, bliver der fodret om morgenen før jagten. Det giver god mening, da hunden skal præstere hele dagen. Det er også en god ide at fylde både vand og foder på hunden midt på jagtdagen, ikke mindst når der er tale om hårdtarbejdende hunde.
På jagt
Mens man i gamle dage mere gik nogle få jægere sammen og skød over hundene, er nutidens jagt ofte selskabsjagt, hvor jagten er opdelt i såter, hvor man i bedste fald går igennem en gang for derefter at stå for næste såt.
For hundene er der stor på hvad det kræver. Den første jagtform, kendetegnes ved at hunden er i centrum. Kun når hundene jager, er jagten i gang, hvilket betyder en næsten uafbrudt aktivitet. Her kræves god fysik af både jægeren og hunden. Ved denne jagtform er det vigtigt at have vand med til hunden, for en lille smule vand, giver omgående ny energi til den jagende hund.
Mange har lært deres hund at drikke direkte fra en vandflaske, og det er en god ide. Man kan med fordel bruge de samme typer vandflasker, som der bruges til sport, fordi de har en åbne og lukke funktion. Der er også kommet vandflasker på markedet, som har en skål indbygget, således at man blot ved en vippefunktion får skålen fri og med et træk i flasken åbner den og hælder vand direkte ned i skålen.
På selskabsjagterne er der indlagt pauser mellem såterne, ligesom man sjældent går igennem mere end hver anden gang. Jagten afbrydes også for frokost, hvor hunden kan få foder og vand og et hvil i bilen. Derfor er denne jagtform mindre krævende for hunden rent fysisk.
At der så er andre faktorer med meget vildt, skydning og apportering, inden for kort tid, som kræver at hunden kan holde hovedet koldt, er en anden sag.
Hvornår er hunden kold
På en ganske almindelig jagt kan hunden blive kold, hvis det regner kraftigt hele tiden. Hvis den tilmed skal arbejde i våde områder kombineret med kraftig blæst, kan hunden nemt blive gennemkold. Så på en rå og kold dag skal man holde godt øje med hunden og meget gerne give den et dækken på, som kan tørre og varme hunden hurtigt.
Hvis en hund går helt kold, skal den ind i en varm bil, tørres og masseres, og have tilført noget sukker.
Dyrker man andejagt, er det typisk på aftentræk.
Her er jagten kort, men den kan til gengæld være fysisk krævende med svære apporteringer i vand, og især sidste på sæsonen, hvor vandet er koldt, bruger hunden meget energi på at holde varmen.
Mange jægere apporterer løbende det vildt der skydes, men hvis det er et kort træk, er der også mange der venter med at apportere, til der er blæst af.
Andejagten først på sæsonen er i typisk i dejligt varmt vand, fordi vandet er længe om at blive koldt igen efter sommeren.
Men i november og december måned er vandet koldt, og man skal være opmærksom på, at hunden har brug for meget energi, for at kunne arbejde i det kolde vand.
Man kan desværre stadig opleve at en gennemvåd hund, blive sat ind i en iskold bil, mens ejeren går ind i den varme jagthytte, for at få en sludder med jagtkammeraterne. Det er en rigtig dårlig ide. Det rigtige er at starte bilen og sætte varme på til hunden, og det er også en god ide ´at have et håndklæde med og tørre hunden inden den lukkes ind i bilen.
De nye dækkener til jagthunde som er kommet på markedet indenfor de sidste par år, er rigtig gode. De både varmer og tørrer, og bør være fast bestanddel af jagthunde udstyret.
Den barske sandheden er nok, at den hund, som er våd og kold efter jagten og ikke bliver tørret, får det sværere med helbredet, når den bliver gammel.
Heldigvis har jægernes forhold til deres hunde har ændret sig, og jagthunden er i dag også en vigtig del af familien.
Se hunden efter
På jagt kan en hund hurtigt komme til skade. Den kan træde torne op i poterne, flå sig til blods på brombærkrat, og meget andet.
Forleden var jeg ude at træne med en ny jæger, som har en dejlig, hårdt gående hund, som han i øvrigt har fuldstændig styr på. Da vi gik i noget tæt vegetation gav hunden sig til at nyse og fnyse.
Jeg har prøvet næsten alt med hunde, så jeg tænkte at den havde fået noget op i næsen, men der var intet at se. Jeg bad ejeren om at holde øje med hunden, og han ringede efterfølgende til mig og fortalte, at den havde været lagt i narkose og fået fjernet en pind langt oppe i næsen.
Biler og jagtvogne
Hver jagtsæson er der hunde, der kommer til skade eller omkommer i forbindelse med kørsel på jagten. De fleste jagthunde er vilde med at køre bil, og alt for ofte ser man hunde løbe frit rundt ved en jagthytte, samtidig med, at der ankommer jægere i bil. Hundene ikke nogen sans for, hvad der er farligt, og de vil måske endda løbe hen til de ankommende biler i forventning om, at der er hunde i bilen. Hunden vil typisk løbe om bag bilen, for at komme op i bilen, og så sker uheldet. Pas på med løse hunde på gårdspladsen.
På selskabsjagt er der ofte transport med en jagtvogn, der trækkes af en firehjulstrækker eller en traktor. Her sker det ofte, at køretøjet sættes i gang inden alle er ombord, og jægeren forsøger at komme på i farten med sin hund. Her kan opstå en farlig situation hvor hunden kan falde af, hvis den ikke kommer helt op i jagtvognen. Man skal tillige passe på at hunden ikke glider af jagtvognen, når der køres.
Det værste tilfælde er hvis hunden falder ned mellem det trækkende køretøj og jagtvognen.
Ved denne transport med jagtvogn, er der hunde der kommer til skade hvert år, så pas på hundene, sørg for at der bliver kørt ordentligt og forsigtigt, og ikke før alle er med, og hold hundene koblede.
Jagt ved trafikeret vej
Hvis man har jagt, der grænser op til en vej med mange biler, skal man passe godt på.
Selvom man jager med en veltrænet hund, kan der ske noget uforudset.
Den mest almindelige ulykke her, er at en hund bliver sendt på en apportering af et anskudt stykke vildt. Hunden forfølger vildtet det kan få fatale følger, hvis den passerer vejen.
Ved den mindste tvivl, bør man undlade at sende hunden på en farlig apportering. Det er trods alt bedre at miste en fasan end at miste sin jagthund.
Hund forbundet på post
En situation som desværre stadig kan ses på jagt er en jæger som står på post, med hunden koblet i en line, som han har siddende på skrå over skulderen og ned til hunden.
Det er lige så farligt som at stå med vandret gevær, eller skyde lavt ind i såten, for hvis hunden bevæger sig i skudøjeblikket, kan skuddet ramme hvor som helst.
Det er en situation, som selvfølgelig bunder i, at hunden ikke kan sidde afkoblet på post uden at knaldapportere, men det er en meget farlig situation. Skal en hund tøjres, skal det ikke være til en skytte.