Det er 30 års erfaring og et skarpt øje for detaljen, der er i spil, når konservator Brian Filipsen kaster sit øje på et trofæ, der skal monteres.  Den rutinerede zoologiske konservator arbejder hver dag i sit værksted nær Albertslund og monterer trofæer fra hele verden til glade jægere og andre naturinteresserede.

Foto: Brian Filipsen m.fl.


Springbuk i mørk farvevariant med Brian Filipsen.

”Jeg konserverer ikke fisk eller krybdyr. Ellers er jeg åben for det meste, så længe papirerne er i orden og dyrene lovlige,” fortæller Brian Filipsen fra værkstedet, hvor han er omgivet af dyr og værktøj i et velorganiseret kaos. Han regner med, at små 70 procent af opgaverne kommer fra jægere og blandt dem er den gode, gamle danske råbuk øverst på ønskelisten. Men også dåvildt, kronhjorte, vildsvin, muflon og sikahjorte dukker op med jævne mellemrum. Når en jæger har besluttet at montere en buk, er der en fast procedure fra konservatoren.

”Det vigtigste er, at jægeren har alle delene med, og at skind og opsats er i pæn stand. Det første, jeg beder kunden om, er at læse vores instruks på nettet. Den viser klart, hvordan man skal arbejde med skind og kranie, hvis det skal monteres. Det hele fryses eller afleveres direkte til mig. Derefter får jeg skindet garvet og hornene gjort klare.” forklarer den 53-årige konservator.

Det garvede skind og hornene monteres på en mannequindukke lavet af plastskum. Konservatoren trækker skindet ned over hoved, hals og overkrop og monterer hornene til sidst.

konservator
En konservator skaber minder for livet.

”Den sværeste del er fæstningen af læber, øjne og næsebor. De skal tilpasses hver enkelt gang, og det kan ses, hvis det ikke er gjort ordentligt. Derfor er en del af hemmeligheden at tage sig tid til at gøre arbejdet korrekt og en anden vigtig del kun at anvende de bedste materialer. Især øjne og næsen skal være af god kvalitet,” forklarer Brian Filipsen. En montering af en buk tager ham normalt mellem 12 og 14 timer.

En lille fugl

Det hele begyndte med en fugl, Brian fandt som barn og fik udstoppet. Det vækkede hans interesse for udstopning og konservatorarbejder, og som 18årig var han i gang med uddannelsen til zoologisk konservator, som han kalder det. Han vil ikke forveksles med folk, der konserverer malerier eller antikviteter.

Siden har Brian Filipsen arbejdet med konservering af dyr, og han satser ikke på at skifte metier foreløbig.

”Jeg er lige så engageret i dag, som jeg var den gang. På en gang arbejder jeg med dyr og natur, men det er også et håndværk og en kunst. Det er da spændende,” smiler den rutinerede konservator.

”Jeg er lige så engageret i dag, som jeg var den gang. Det på én gang at arbejde med dyr og natur er for mig både et håndværk og en kunst. Det er da spændende,” smiler den rutinerede konservator.

Den lille fugl har ledt Brian Filipsen langt. Blandt hans opgaver har været løve, tiger, giraf og isbjørn, og så har konservatoren bygget effekter til teaterforestillinger og monteret en enhjørning, som vist ikke er fældet i Danmark.

Trafikdræbte dyr

Ingen tvivl om, at jægere udgør en stor gruppe af kunderne, men Brian sætter også pris på at møde andre typer kunder.

”Folk kommer ind med trafikdræbte musvåger, en solsort eller noget andet, de har fundet, og som de synes, at det kan være sjovt at bevare, og jeg glæder mig over at kunne aflevere et flot dyr til dem. En lille del af min løn er at se deres glæde, når de opdager, hvor flot det er blevet,” fortæller Brian Filipsen. Han møder flere og flere kreative kunder.

”Den klassiske hovedmontering er smuk, men jeg møder også kunder, der vil prøve noget andet. Opstillede situationer, hvor man kan få en fornemmelse af dyret i dets miljø, eller hvor dyret gør noget. Når kunderne søger den slags, taler vi igennem, hvad det er, de forestiller sig, og så giver jeg et bud på det,” fortæller Brian Filipsen, der aldrig selv har været jæger, men nøjes med at interessere sig for dyrene.

Opstillingerne kræver både sten, træ og sand, der også skal indsamles og gøres klar til brug sammen med de monterede dyr. Dem samler Brian selv i naturen i Danmark og Sverige. De større monteringer kan tage flere uger at arbejde med. En løve tager for eksempel mellem tre dage og tre uger at gøre klar til kunden.

Blandt årets mere eksotiske opgaver er to giraffer, som Brian Filipsen netop har afsluttet, og så er han ellers klar til efterårets jagtsæson.

konservator
Konservator Brian Filipsen med en flot parykbuk.

Læs også

Vejviser til konservatorer og trofæfragt

Portræt med Per Langvad

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: