Er du interesseret i at blive buejæger? Trænger du til at udfordre dig selv, ved at lære en ny jagtform. Vil du jage på en måde hvor du kommer meget tæt på dyrene?
Hvis du gerne vil have jagttegn til bue, skal du bestå buejagtprøven. Prøven er ikke svær, men der er flere ting du kan gøre, for at sikre at du præsterer optimalt til prøven. I denne artikel vil jeg gennemgå reglerne for prøven og beskrive hvordan du giver dig selv de bedst mulige betingelser for at bestå buejagtprøven. Artiklen er en fortsættelse af artikelserien om hvordan man kommer i gang som buejæger. Læs de tidligere artikler i serien i de tidligere udgaver af ”Mit Jagtblad”.
Trin 1 – Tilmelding til det obligatoriske buekursus
Den grundlæggende forudsætning for at du kan blive buejæger er, at du har et gyldigt jagttegn.
Har du taget jagttegnet efter indførsel af ”haglskydeprøven”, skal du også have bestået denne.
Er du i besiddelse af gyldigt jagttegn, skal du tilmelde dig det ”Obligatoriske buekursus”. Dette kursus er et ”et dags kursus” og gennemgår reglerne for buejagt samt forbereder dig på den teoretiske del af buejagtprøven. Det obligatoriske buekursus afholdes af lokalforeningerne under ”Foreningen af Danske Buejægere”. Du kan se listen med lokalforeningerne på www.fadb.dk. På hver enkelt foreningshjemmeside kan du se kursusdatoerne for den pågældende forening. Der findes desværre ikke en samlet oversigt over kurserne i hele landet. Kurserne afholdes 2 gange om året. Forårskurserne har sidste tilmelding d. 31.12. og efterårsprøverne har sidste tilmelding d. 30.06. Får du tilmeldt dig for sent til kurset, bliver du nødt til at vente et halvt år indtil næste runde kurser.
Når du har gennemført det Obligatoriske Buekursus vil der på ”mit jagttegn” blive åbnet for muligheden for at tilmelde dig til buejagtprøven. Buejagtprøven bliver også afholdt 2 gange om året. Forårsprøverne ligger i april og efterårsprøverne i september. Det obligatoriske buekursus er ”gyldigt” i 24 mdr. Hvis du ikke har bestået prøven til buejagttegnet senest 24 mdr. efter din deltagelse i et obligatorisk buekursus, skal du på kurset igen for at kunne tilmelde dig til buejagtprøven.
Trin 2 – Udstyr som opfylder kravet til buejagt
Ud over at være tilmeldt til buejagtprøven skal du også have en bue at skyde med.
Du kan læse om hvad du skal være opmærksom på når du køber din første bue her
For at kunne gennemføre buejagtprøven skal du anvende en bue og pil som opfylder kravet til buejagt på Råvildt. Kravet til buejagt er baseret på en energimåling af pilens kinetiske energi når denne forlader buen. Da der ikke skal erhverves våbentilladelse til en bue, kan du i princippet gå til buejagtprøven med udstyr som ikke er dit eget. Jeg vil dog anbefale at du anskaffer din egen bue så denne er indstillet præcis til dig.
I Bekendtgørelse for buejagt står følgende om kravet til bue og pil, hvis denne skal benyttes til jagt på Råvildt.

1. Krav til buen og pilen
- Ved jagt på råvildt, ræv, hare og gås skal anslagsenergien (E0) være mindst 40 Joule og pilevægten mindst 25 g, – dog skal anslagsenergien ved brug af pil med mekanisk spids være mindst 70 Joule.
- Sigtemidler skal være fast indstillede.
- En evt. stabilisator må højst være 35 cm.
- Pilehylder og andre anordninger, der tillader afskydning af mere end én pil ad gangen, må ikke anvendes.
- Anordninger, der fungerer ved at forspænde strengen, må ikke anvendes.
2. Krav til jagtodden (pilespidsen)
- Ved jagt på råvildt, ræv, hare og gås skal jagtodden mindst være 3-bladet og have en skærende diameter på mindst 25 mm.
- Ved jagt på råvildt, ræv, hare og gås må der ikke anvendes blunt.
- Jagtodden skal være fremstillet af stål og må ikke være forsynet med modhager.
- Jagtodden må ikke være forsynet med eksplosiver eller gift.

Det betyder, at du til bueprøven skal anvende en pil som vejer mindst 25 gram og som ved en udregning baseret på hastighedsmåling, skal levere mindst 40 joule ud af buen. Til aflæggelse af prøven må man dog gerne anvende en ”træningsspids” uden skærende blade.
I praksis er pilens kinetiske energi afhængig af din træklængde og det design som din bue har.
For de fleste personer kan en bue på ca. 40-45 pund levere en pil med E0 på mindst 40 joule.
Formlen for at udregne pilens E0 er E0=0,5 x pilensvægt(i kg) x hastighed2 (meter/sek).
For at kontrollere dette skal pilen vejes præcist og pilens hastighed skal måles lige foran buen med en hastighedsmåler. Alle deltagere på det obligatoriske buekursus får vejet pilen og målt hastigheden.
Bemærk at kravet til sigtet er ”fast indstillet”. Det betyder at man IKKE må stille på sit sigte under prøven. Jeg anbefaler derfor et ”3 pin” sigte som er indstillet med sigtepinde på hhv. 10m, 20m og 25m. For nogle buer med høj pundstyrke og lang træklængde, kan en enkelt sigtepin dække træfpunktet i hele intervallet fra 10 til 25 m.
Når du nu er sikker på at dit udstyr kan opfylde kravet til at gennemføre buejagtprøven, skal du i gang med at træne til den praktiske prøve.
Trin 3 – Træning til den praktiske prøve
For at blive klar til at bestå buejagtprøven skal man kunne skyde med en fornuftig præcision ud til 25 meters afstand. Du bliver kun god til at skyde ved at sørge for at du får trænet korrekt. Du kan læse min tidligere artikel om korrekt træning ”Godt i gang med buetræning” her.
Langt de fleste jeg taler med efter at de er dumpet, kan sagtens ramme lungeringen på en bukkeskive på 25m afstand. Grunden til at de er dumpet er nervøsitet. Får du ”gummi arm” til buejagtprøven, kan det være svært at skyde korrekt og præcist. Hvis du vil undgå at blive nervøs til bueprøven kommer her et par tricks til optimal forberedelse.

Train as you fight
Træner du med det formål at bestå buejagtprøven, er mit råd at du skal træne på den bukkeskive som bruges til buejagtprøven. Inden du skyder på bukkeskiven, skal du dog være sikker på at dit sigte er korrekt indstillet og dette skal gøres ved at indskyde på ringskiver.
Når dit sigte er korrekt indstillet med sigtepinde på 10, 20 og 25m er du klar til at træne på bukkeskiven. Har du 5 pinde i sigtet kan du indstille de 2 nederste pinde til 30 og 40m.

Sørg for at starte din træning på en afstand så du er HELT sikker på at ramme lungeringen med 6 ud af 6 skud. Har du en gang imellem en smutter, så gå tættere på og træn din skydeteknik på en ringskive så du bliver bedre og mere præcis. Over tid kan du øge din afstand til bukkeskiven, så du til sidst kan sætte 6 ud af 6 skud i hjerteringen fra 25 meters afstand. Har du et justerbart sigte eller et sigte med 5 pinde, kan du med fordel blive ved med at øge afstanden indtil du kan ramme på den dobbelte afstand af det du skal præstere til prøven.

Mental strategi
En anden stor grund til at aspiranterne bliver nervøse til buejagtprøven, er at ”hovedet stikker af”. Hvis du begynder at tænke ”Bare jeg ikke rammer ved siden af”, ”hvad vil de andre tænke hvis jeg dumper”, ”Åh nej – den her afstand rammer jeg bare aldrig” osv osv.. så er der en stor risiko for at du mister din fokus og koncentration. Begynder du først at tvivle på dig selv, er der ikke langt til det første ”mis”. Hvis du inden hvert skud fortæller dig selv ”Jeg ved at jeg kan ramme denne skive på denne afstand – jeg har gjort det 100vis af gange før”, så kan du slappe mere af. Træk vejret dybt ind og ånd ud samtidig med at du slapper helt af i skuldrene. Så hæver du buen og udfører den skudteknik du har øvet og øvet og øvet. Samtidig med at du udfører bevægelserne, skal du køre dit mentale tankesæt. Når du hæver buen og trækker tilbage til ankerpunktet, kan du meditere over en enkelt sætning eller ord, som relaterer til din skydestil. Det kan være ”slap buehånd”, ”stabil balance” eller lignende. Personligt er min første tankesætning ”skulder ned”. Dette mediterer jeg over, for at sikre at min bue skulder bliver holdt lavt og frem i hele mit opløft og buetræk. Herefter tænker jeg ”fortræk”, for at sikre at min finger bliver lagt godt rundt om releasets aftrækker og fingrenes træk fordeles korrekt om releaset. Når sigtet ligger foran mit udvalgte trækpunkt, begynder jeg at tænke ”træk” for at øge mit træk i releaset og derved få skuddet til at gå.
Ideen med det mentale tankesæt er, at man mediterer over disse ord hele vejen igennem sit skud. Der må på intet tidspunkt være ”tomgang” i din mentale selvsamtale. Gentag ordet igen og igen indtil du går videre til næste ord. Du stopper først med det mentale tankesæt når pilen sidder i skiven. Følger du denne mentale strategi i hvert skud både til træning og til buejagtprøven, så er der ikke plads til at negative udsagn og tvivl kan komme ind i din selvsamtale.

Vær ærlig over for dig selv
Gå først op til Buejagtprøven når du er 100% sikker på at du kan bestå. Hvis du går til prøven med en holdning der siger ”Jeg håber at det går”, så er du ikke klar. Du skal gå til prøven med en holdning som siger ”Jeg ved, at jeg kan klare dette”. Består du buejagtprøven kan du i princippet køre derfra og direkte ud på buejagt. Du skal skyde efter levende dyr og det er din pligt at være i stand til at ramme det du sigter efter.
Hvis du har tilmeldt dig til en dato for Buejagtprøven og du i perioden lige inden, ikke er i stand til at skyde 6 af 6 skud i bukke skiven fra 25 meters afstand, så er det bedre at du udskyder prøven og i stedet fokuserer på at blive bedre skydende.
I nogle tilfælde anbefaler jeg aspiranter at de udskyder prøven i et halvt år, så de kan blive bedre skydende inden man går til prøven.
Vær ærlig for dig selv. Kan du ikke ramme, så lad være med at gå til prøven. Hvis du går til prøven og er ”heldig” at bestå, så kan konsekvensen være, at du i sidste ende laver en anskydning.
Når du ved med dig selv at du er 100% klar til prøven, så er det bare om at få valgt en dato og glæde sig til dagen.
Trin 4 – Den teoretiske prøve
Buejagtprøven består af 2 dele. Når du ankommer til prøvestedet vil du blive registreret og derefter skal du sætte dig i teorilokalet. Her afholdes buejagtprøvens første del. Efter velkomst og gennemgang af ”reglerne” for prøven skal du starte med TEORI PRØVEN.
Teoriprøven består af 20 spørgsmål, som tager udgangspunkt i både den almindelige jagtlov og reglerne for buejagt. Du må ikke bruge hjælpemidler til prøven. Spørgsmål kan f.eks. være i retning af dette, ”hvor langt fra skel må man opsætte et skydetårn”, og ”Hvad er kravet til E0 for at du må skyde med mekaniske spidser”. De buespecifikke spørgsmål er blevet gennemgået på de Obligatoriske Buekursus. Der vil ikke være spørgsmål med billeder af dyrearter osv.
Du har 20 minutter til at svare på de 20 spørgsmål. Husk at tage dig god tid og læs spørgsmålet grundigt igennem for at være sikker på at du har forstået det korrekt. Der er enkelte ”trick” spørgsmål i prøven, som kræver at du forstår spørgsmålet i dybden.
Når du har besvaret alle 20 spørgsmål afleverer du dit ark til ”censor” og forlader lokalet.
Når sidste besvarelse er afleveret bliver alle kaldt ind i lokalet igen og hver aspirant får at vide hvor mange rigtige besvarelser man har. For at bestå Teori prøven skal du have mindst 18 rigtige besvarelser ud af de 20 spørgsmål. Har du mere end 2 forkerte besvarelser er prøven slut og du skal hjem og tilmelde dig en ny prøvedato. Har du 18 eller flere rigtige besvarelser kan du fortsætte til den praktiske del af buejagtprøven som foregår lige efter teoriprøven.
For at være sikker på at kunne bestå teoriprøven vil jeg opfordre dig til at træne denne på samme måde som du træner til den praktiske del af prøven.
De 20 spørgsmål til teoriprøven udtrækkes af en pulje på ca. 250 spørgsmål. Den sikre vej til at bestå teoriprøven er derfor at træne alle spørgsmål, så du kender svarene udenad. Hvis du ved med dig selv, at du kender alle svarene på spørgsmålene, vil du opleve at du ikke er nervøs til prøven.
Da jeg tog buejagttegnet i 2008 var det sammen med min kone. Vi havde brugt de sidste 3 uger inden buejagtprøven, på at træne spørgsmål med hinanden og vi bestod begge med ”0” fejl. I stedet for at sidde og se tv om aftenen, sad vi med teori spørgsmålene og terpede og terpede og terpede.
Når du har bestået teori prøven gælder denne i 24 mdr. Det betyder at, hvis du efterfølgende dumper den praktiske prøve, så behøver du ikke starte med teori prøven igen, hvis du tager Buejagtprøven igen inden for 24 mdr.
Trin 5 – den praktiske prøve
Den praktiske prøve foregår på terrænet i nærheden af teorilokalet. Aspiranterne bliver opråbt efter tur og skal derefter ind på ”banen” til den praktiske prøve. Jeg anbefaler, at man bruger ventetiden på at skyde lidt, så man er ”varm” inden den praktiske prøve. Der er normalt altid en træningsbane i nærheden af prøvebanen. Prøven består af 6 forskellige mål med hver sin bukkeskive og der skal skydes en pil til hvert mål. Målene står på ukendt afstand imellem 10 og 25 meter. Der må ikke bruges afstandsmåler som hjælpemiddel til prøven. For at bestå prøven skal du have mindst 5 træffere i lungeringen på bukkeskiverne og udvise korrekt og sikker håndtering af buen. Hvis pilen sidder indenfor eller berører stregen, tæller det som et træf. Du vil blive fulgt af en prøvesagkyndig hele banen rundt som noterer ”træf/mis” ved hvert mål. Den prøvesagkyndige er ”dommeren” som vurderer om pilen er et træf eller ej. Lungeringen på bukkeskiven er ca på størrelse med en stor hvid paptallerken, men zonen er ikke cirkulær som på bukkeskiven til riffelprøven.
Der er ikke ”tid” på prøven, så hvis du føler dig usikker på et skud, eller dine mentale tanker er blevet forkerte, så tag buen ned og start forfra. Den prøvesagkyndige er normalt meget forstående og har ikke noget imod at man om nødvendigt trækker flere gange inden man får afgivet et skud.
Når du er blevet noteret for 5 eller 6 træffere, har du bestået buejagtprøven og du får med det samme et midlertidigt buejagttegn så du kan gå på buejagt samme dag. Når du er indehaver af et buejagttegn er dette gyldigt i 5 år, hvorefter du skal op til generhvervelse. Generhvervelsen er dog kun den praktiske prøve.
Hvis du har mere end en enkelt ”mis” har du dumpet den praktiske prøve. Du kan stille dig bag i køen og har en chance mere til at bestå prøven samme dag. Hvis du igen dumper den praktiske prøve skal du hjem og tilmelde dig til en ny prøvedato. Hvis du er dumpet 2 gange samme dag vil jeg anbefale at du venter et halvt år med at prøve igen. Kan du ikke bestå i 2. forsøg, har du brug for at træne både teknik og psyke, så du kan være klar i næste prøveperiode.
Hvis du går til buejagtprøven og er grundigt forberedt som beskrevet i denne artikel, er der MEGET stor sandsynlighed for at du går derfra med dit midlertidige buejagttegn – tillykke med det!
Senere vil du få tilsendt dit ”rigtige” jagttegn, hvorpå der står ”buejagt tilladt”.
Afslutning
Som nævnt i indledningen er kravene for a bestå buejagtprøven ikke særligt svære, hvis bare du har forberedt dig grundigt og dit udstyr er i orden. Hvis du vil have hjælp til at komme igennem indkøb af bue, buetræning og forberedelse til buejagtprøven, så kan du få hjælp hos Hauges Bueskydning. Jeg tilrettelægger både individuelle og gruppe forløb, så du og dine kammerater kan komme bedst muligt igennem buejagtprøven. Jeg arrangerer også en række kurser som kan hjælpe dig til at blive buejæger. Se mere på www.haugesbueskydning.dk eller www.facebook.dk/haugesbueskydning.
Næste artikel bliver den sidste i denne serie. I næste måned vil jeg skrive om hvordan man går på buejagt. Hvilket udstyr man kan bruge, jagtformerne og beskrive strategier som forhøjer dine chancer for at få dyr med hjem.
Vi ses derude
Her finder du de 3 foregående artikler i serien
Sådan kommer du igang som buejæger – 5 trins guide
Din første jagtbue – 5 ting du bør vide
Kom godt i gang med buetræningen – 5 gode vaner
David Hauge er uddannet bueinstruktør ved Bueskydning Danmark. Han har skudt med compoundbue på det Danske landshold i både skiveskydning og 3D. David er dansk mester i buejægerklassen i 3D og ivrig buejæger. David instruerer i bueskydning gennem sit firma, Hauges Bueskydning.