Foto: Lebeau-Courally

Allerede tidligt i historien var Liège i Belgien politisk set en neutral, uafhængig stat. Det begunstigede i høj grad byens handel med alle parter i de mange krige, der har hærget Europa. Liège er også et af verdens ældste centre for våbenfremstilling. De første sikre indikationer på våbenfabrikation i denne region går tilbage til år 1350. I det 17. århundrede når produktionen et første højdepunkt – godt hjulpet af 30 års-krigen og andre internationale konflikter.

Byen ligger i et område, der er rigt på malm, og som drager fordel af floden Meuse, både som energikilde og som en vigtig handelsåre. Sammenholdt med sin strategiske beliggenhed ved vigtige handelsveje over land, der forbandt Frankrig, Tyskland og England, gav dette Liège en stor konkurrencefordel i forhold til andre centre for våbenfabrikation, blandt andre Suhl i Tyskland og St. Etienne i Frankrig.

Bøssemagere i Liège

Under den franske besættelse fra 1794-1814 måtte mange af byens bøssemagerfirmaer give op, og op imod 90 % af egnens faglærte bøssemagere blev tvunget ud i arbejdsløshed eller til at søge beskæftigelse i andre industrier.

Efter at besættelsen var ophørt, kom hjulene langsomt i gang igen i...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: