Leica har længe ligget i det teknologiske førerfelt, hvad angår udviklingen af kikkerter med indbyggede laserafstandsmålere. Den seneste generation hedder Leica HD og fås i to udgaver. Topmodellen hedder HD-B (B for Ballistic) og den er udstyret de mest avancerede ballistiske hjælpemidler på markedet. Blandt andet en ballistisk computer som lynhurtigt kan fortælle skytten præcis, hvad han skal gøre for at ramme mål på afstande mere end en kilometer ude.

Kikkerten fås også i en mere simpel udgave – HD-R – som måler alle parametre, men overlader det til skytten selv at beregne sit skud. Da denne udgave er noget billigere på trods af, at den optisk set er fuldstændigt identisk med sin ”storebror”, kan den være et udmærket valg i situationer, hvor forholdene ikke er ekstreme. Det gælder nok langt det meste riffeljagt i Europa. Den er også en oplagt mulighed, hvor skytten selv har en ballistisk computer – f.eks. i skikkelse af en app på mobiltelefonen.

Geovid HD-R på jagt

Jeg slæbte Leicaen med på jagt i Afrika i et par uger i juni for at få en klar fornemmelse af, hvordan den gebærder sig i praksis. Det var den simplere udgave – Leica Geovid 10×42 HD-R – jeg havde med.

Ikke så overraskende var det en positiv oplevelse. Jeg havde dog heller ikke ventet mig mindre efter at have fulgt Leica på den optiske scene igennem nogle år. Kvalitetsmæssigt spiser den tyske optikvirksomhed virkelig kirsebær med de store.
For mig er den primære funktion af en kombineret kikkert og afstandsmåler, at den skal fungere som en god håndkikkert. På en pürschjagt kan jeg nemlig ikke så godt klare mig uden, mens en afstandsmåler ikke er strengt nødvendig for at lykkes på jagten (men en rigtig god hjælp).

Leicaen skuffer ikke som kikkert. Den er krystalklar, lysstærk, ergonomisk fremragende og behagelig at slæbe rundt med. Jeg har ingen indvendinger overhovedet! Ergonomien er så god, at det slet ikke er noget problem at holde 10×42 udgaven i ro på fri hånd. Jeg forstår faktisk ikke, at Leica kan sælge 8×42 udgaven.

En irriterende detalje er de forreste linsebeskyttere af gummi. De bliver ved med at klappe op og til sidst valgte jeg at gennemføre uden gummi. Jeg har hørt, at man skal være forsigtig med dette i Afrika, men det gav ikke anledning til problemer af nogen art. Jeg bruger iøvrigt heller ikke frontlinsebeskyttere på mine egne kikkerter.

Afstandsmåling med Leica Geovid HD-R

Leica Geovid HD-R har imponerende specifikationerAt se specifikationerne på denne form for højteknologi på et stykke papir er imponerende. At opleve dem i virkeligheden er overvældende. Geovid HD-R måler den direkte afstand, vinklen fra vandret og temperaturen. Du får afstanden oplyst med et enkelt tryk på knappen og det går lynhurtigt. Fejlmarginalen op til godt 500 meter er 1 meter. Derfra og ud til godt 1.000 meter er den 2 meter eller 0,2%. Over 1.000 meter og ud til de godt 1.800 meter, afstandsmåleren kan måle, er fejlen beskedne 0,5%. Det er præcision i verdensklasse!

På min jagt havde jeg ikke brug for de mere avancerede ballistiske funktioner, som den store model tilbyder. Det rakte at vide, at der f.eks. var 282 meter ud til blue wildebeest tyren i nogenlunde fladt terræn, så kunne jeg hurtigt justere kikkerten ind på det ballistiske tårn.

Skulle jeg selv finde på at spare sammen til dette isenkram – og det vil jeg bestemt ikke afvise – så ville jeg dog gå hele vejen og vælge modellen med ballistisk computer – Leica Geovid HD-B. Særligt i bjerge og ved afgivelse af meget lange skud (300 m+) kan denne teknologi let udgøre forskellen på succes og fiasko og efter min ringe mening er Leica p.t. verdensførende på denne teknologi.

Skulle jeg komme med et enkelt forslag til forbedring, så synes jeg at de to knapper til betjening af afstandsmåleren sidder for tæt sammen. Engang imellem trykkede jeg på den forkerte, men det er naturligvis en simpel træningssag. Ønsker du dig en af disse i julegave, skal du også huske at ønske dig en ordentlig bæresele/taske. Den medfølgende er ikke til hårdt brug i bjergene….

Prisen på den store kikkert med ballistisk computer er små 25.000,- Den mindre model kan fås for nogle tusinde mindre. En af de outfittere jeg jagede med, ville absolut købe kikkerten efter at have fået lov til at lege lidt med den – det er noget nær den bedste anbefaling en kikkert kan få….

Læs ogsåAlt om Leica