Der er altid én. Vi kender det allesammen enten som jagtleder eller som gæst. Der er ofte en skytte, måske endog os selv, der åbent eller i sin egen fantasi føler sig forbigået. Én, som altid synes, at han/hun får den dårligste post, altid får ondt i fødderne eller knæene, når personen den ene gang efter den anden henvises til den yderste, højre post.

Nogle gange er det ikke blot fantasien, der løber løbsk. Jagtlederen kan af hensyn til udbyttet måske konsekvent sætte de bedste skytter af på de poster, der normalt har det største tilløb, eller måske har han bevidst eller ubevidst en tendens til at sætte sine egne venner på de bedste poster. Der kan være mange andre praktiske eller tænkte årsager til en skæv fordeling, men hvis vi er enige om, at alle skal have den bedst mulige jagtdag, er det vigtigt at fordele posterne retfærdigt og jævnt over dagen af hensyn til den gode og positive stemning.

Jagtlederen ved senest dagen før afholdelse af jagten, hvilke såter, der skal drives, og hvor posterne skal placeres. Han ved også, hvor mange skytter der er på jagten den pågældende dag samt hvilke hjælpere, der skal sætte dem på post, hvis ikke han selv gør det.

Er posterne markerede, allerede inden jagten blæses i gang, er der en del åbenlyse og skjulte fordele ved ordningen. Ingen føler sig tilsidesat eller for den sags skyld favoriseret, skytterne kan sættes på post med et maksimum af ro og stilhed og et minimum af spildtid. De samme skytter holder naboskab dagen igennem og kan dele erfaringer mellem såterne – og måske bedst af alt, jagtleder, konsortiemedlemmer og jagten som sådan vil fremstå som veldrevet, veltilrettelagt og gæstevenlig. 

Markering af poster

Posterne kan markeres enten permanent eller fra jagtdag til jagtdag. Selv foretrækker jeg den permanente løsning med stenene med de påmalede numre. Det giver mindst muligt arbejde på selve dagen, mindst mulig risiko for, at vildtet kommer til skade og kan suppleres med en eller flere variable løsninger.

I dette eksempel regner vi med 10 skytter inklusive jagtleder:

  • På hver af de faste såter lægges ved hver post ved sæsonens start en flad natursten eller en brosten med et påmalet nummer, i dette eksempel fra 1 til 10, 
  • Skytterne trækker ved parolen hver en nummerbrik fra jagtlederens hat, og skytterne instrueres om i første såt at stille sig på de afmærkede poster fra 1 til 10 alt efter deres nummerbrik for derefter for hver ny såt at rykke en post til højre. Post nr. 1  kan så rykke til post nr. 2 og så fremdeles, post 10 rykker til post 1.

Der kan fyldes alle mulige variabler i systemet:

  • I stedet for sten med et påmalet nummer kan der anvendes mindre permanente løsninger som for eksempel pinde eller et stykke træ med nummer eller en markering med et spillekort eller lignende, der svarer til de trukne numre eller sedler ved parolen. Bruges der pinde, bør de af hensyn til vildtet opsættes lige før jagten og fjernes umiddelbart efter – helst når såten forlades. Bambuspinde har i årtusinder været anvendt i vildtfælder og disse kan 
  • tage livet af et stykke råvildt, hvis det rammer ned i pinden.
  • Ved nummer-lodtrækningen under parolen kan jagtlederen udlove, at der på paraden ved aflevering af nummerbrikkerne bliver trukket lod om en flaske vin, en æske patroner eller lignende. Det får skytterne til at huske at holde fast på deres nummerkort, huske nummeret fra såt til såt og til at aflevere nummerbrikken i forbindelse med lodtrækningen, så den om ønsket kan benyttes igen på kommende jagter.
  • Hvis nummerkortet ikke er permanent, kan jagtlederen vælge, at det for eksempel skal være et lille papkort med nummeret og en lille forklaring om reviret, jagtdagens planlagte forløb eller lignende.

Der er som sagt mange forskellige variabler, der kan benyttes i alle mulige sammenhænge. Det kan være information om reviret, konsortiet, det vildt, der skal eller må afskydes eller på denne dag er fredet, navnene på de andre skytter. Det kan også være orientering om klapperne – der herved får et ofte tiltrængt skulderklap, om hundene, eller hvad jagtlederen ellers mener, der kan være informativt, fornøjeligt eller på anden måde gavnligt for deltagerne at vide. Gøres det kreativt, kan skytterne lade brikken indgå i deres jagtjournal til minde om en god dag på reviret.

. . . . . . . det væsentligste er naturligvis den orden, ro og stilhed, der bliver, når skytterne går på post.

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: