Der er et yndigt land, det står med brede bøge – og som vil blive ved med at bestå, så længe bøgen spejler sin top i bølgen blå. Så lyrisk og smukt beskrev Adam Oehlenschläger vores land i 1819 – sikkert i en flot maj måned. Han er også forfatter til flere inspirerende skrifter og prosa om livet som jæger i f.eks. Jægervise og Jægernes Sang til Jagtherren og Jagtfruen. Det er interessant at læse om så kreativt et menneske, og om hvordan han på skrift formåede at formulere sig med største elegance. Det er også ret vildt at tænke på, at vi efter 200 år stadig kan spejle os i Oehlenschlägers tekster som jægere, og som danskere gennem vores nationalsang.

Foto: Betina Hastoft

Jeg beundrer mennesker med stor kreativitet, og jeg har altid været nysgerrig efter at undersøge og vide, hvor deres kreativitet kommer fra. Desværre går folk jo ikke rundt med et skilt på ryggen, og spørger man ind til folk, så synes de ikke selv, at de er særlig kreativt interessante. Flittige læsere af nærværende blad har givet tidligere stødt på flere af mine skriverier i form af min artikelserie ’Jæger med Hjerte’. Her har jeg flere gange, med en jægers skarpe øje, forsøgt at portrættere en erfaren auktionarius, en berejst hotelejer, en ung Michelin-kok, en international skuespiller og en vindende OL-deltager. I denne grønne maj-udgave af JAGT har jeg besøgt den udstillingsaktuelle guldsmed Bodil Binner, hvis kreativitet tydeligt ses igennem hendes håndværk, stærkt inspireret af hendes interesse og tilgang til jagt. Det er vildt, så bæredygtigt og kreativt hun tænker, når hun designer. Hun har bl.a. lavet rå smykker af råvildtopsats, vilde vedhæng af vildsvinetænder samt en tiara og en hundefløjte af riffelpatroner. Selv finder jeg stor inspiration og glæde ved at møde mennesker, som tænker anderledes, og som kreativt formår at forene deres store jagtinteresse med deres hverv.

En kendt dansk forfatter skrev ”At rejse er at leve”, men jeg har det nu bedst herhjemme, hvor jeg vil leve og dø under den lysegrønne bøg. Men jeg inviterer gerne Styrmand Karlsen, H.C, Adam, Bodil og alle de andre danske kreative rødder på lidt vildt med en italienskinspireret kreativ pastakomposition serveret som Sommerfrokost, hvor Ancher og Krøyer allerede har dækket op i det fri.

Vil du med…? Så velkommen.

Kreativ Krondyr Culotte med Italiensk Pastakomposition

4 personer
2 spsk. brun farin
2 tsk. salt
1 krondyrculotte (af kølle) ca. 800 g
1 spsk. smør2 spsk. olivenolie
1 fed hvidløg
3 spsk. frisk rosmarin, hakket
salt og peber

Italiensk pastasalat:

350 g pasta evt. penne
200 g tun fra dåse i olie (drænet vægt)
2 ansjosfileter
20 g kapers
2 dl god mayonnaise, evt. Hellmanns
1 citron
salt og peber
1 bdt bredbladet persille
75 g soltørrede tomater
100 g oliven
evt. 10 blomsterkapers på stilk

Tænd ovnen på 165 grader.

Vend brun farin og salt sammen i en skål. Rids culottens fedtlag i harlekinruder og gnid det med salt/sukkerblandingen. Smelt smørret på en pande og brun kødet (start med fedtsiden) på begge sider i ca. 3 minutter. Pas på, det brænder let på pga. sukkeret. Tag kødet af panden, kom det i et ovnfast fad og lad det hvile i 10 minutter ved stuetemperatur.

Kog pastaen i letsaltet vand efter anvisning på pakken. Hæld pastaen i en sigte og skyl den med koldt vand. Lad pastaen afdryppe i en si.

Rør olivenolie med presset hvidløg og hakket rosmarin. Pensl kødet med hvidløgsolien og drys med salt og peber. Stik evt. en lille tandstik i stegens tynde ende (så du ved, hvor der skal skæres fra ved servering). Steg kødet i ovnen i ca. 25-30 minutter til en centrumstemperatur på 56-58 grader. Tag kødet ud af ovnen og lad det hvile uden dække i ca. 15-20 minutter.

Dræn tunen for vand/olie. Kom tun og ansjoser i en minihakker og blend til en grov masse. Kom tunblandingen i en skål og tilsæt finhakkede kapers og mayonnaise. Smag dressingen til med citronsaft, salt og peber.

Vend pastaen med halvdelen af tundressingen, hakket persille, finhakket soltørrede tomater og hele oliven. Pynt evt. med blomsterkapers i skiver.

Skær kødet i tynde skiver fra den spidse ende (pinden) og næsten til midten. Drej kødet 90 grader og skær videre i tynde skiver (se evt. illustration).

Server den italienskinspirerede pastasalat til skiver af glaseret krondyrculotte med resten af dressingen.

TIP:

Du kan sagtens stege kødet dagen i forvejen eller et par timer før servering og servere kødet koldt som frokostret.

Du kan også udendørs grille kødet ved indirekte varme. Husk at lade kødet trække inden servering.

Læs også: Røget fasansalat – uden salat!

JULIE HEY – Hey Hunting

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: