Black Wildebeest (Connochaetes gnou), der på dansk er kendt som hvidhalet gnu, har sit naturlige udbredelsesområde på det allersydligste Afrikas højsletter i den central-østlige del af det, som vi i dag kender som Sydafrika, Swaziland og Lesotho. I forhold til dens nære slægtning Blue Wildebeest (Latin: Connochaetes taurinus – dansk: Oksegnu), der findes i store mængder over det meste af det sydlige og østlige Afrika, er der tale om et meget begrænset udbredelsesområde. Der er altså tale om en udpræget sydafrikansk art.

Det temmelig spøjst udseende dyr – der er en antilope – har den lidt særegne egenskab, at det ser betydeligt større ud på afstand, end det i virkeligheden er. En stor tyr er ikke mere end 1,2 meter over ryggen og vejer højest 160 kg. levende. De fleste jægere, der ser dyrene første gang, tipper dem til at være flere gange tungere, indtil de kommer tæt på et nedlagt eksemplar. En anden speciel egenskab hos Black Wildebeest er dens tendens til at springe rundt i cirkler, når den opdager en fare. Denne sære forestilling har givet den tilnavnet ”bushens klovn”.

Black Wildebeest er på trods af sit markant anderledes udseende meget nært beslægtet med den langt mere almindelige...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: