Artiklen er sponseret af

2.000-3.000 danskere rammes hvert år af den flåtbårne bakterieinfektion borreliose som følge af flåtbid. Som regel leder det til et relativt udramatisk sygdoms- og behandlingsforløb, men for cirka 150-180 danskere – hvoraf cirka 30% er børn – leder infektionen til neuroborreliose. Det er en svær sygdom i centralnervesystemet og kan ende med at føre til lammelser forskellige steder i kroppen. Den kan dog forebygges med f.eks. permithrin.

De danske flåter bærer også rundt på TBE-virus, altså kan et flåtbid lede til en alvorlig hjernebetændelse. De danske tilfælde forekommer mest på Bornholm, men i de seneste år er der også set eksempler på Sjælland, Fyn og i Jylland. I øjeblikket rammer TBE cirke 2-4 danskere om året. I det sydlige Sverige, de baltiske lande og Polen er sygdommen langt mere udbredt.

Andre steder i verden er der betydeligt større problemer med sygdomme der overføres til mennesker af insekter. Det gælder f.eks. malaria, gul feber, dengue feber og zika-virus. Disse sygdomme er invaliderende og ofte dødelige.

Rettidig omhu giver færre flåtbid

Der er ingen grund til panik. Det er heldigvis langt de færreste insekt- og flåtbid, der leder til alvorlig sygdom. F.eks. menes kun 15% af de danske skovflåter at bære på borreliose og det er blot 2% af alle bid af inficerede flåter, der leder til sygdomsudbrud. Det vil sige at risikoen for borrelia infektion af et enkelt flåtbid er omkring 0,3% – en ud af 330 flåter smitter sin vært med borellia.

Med tanke på, hvor ubehageligt det er at få borrelia er der dog al mulig grund til at forebygge sygdommen, så man kan nyde den smukke danske natur uden bekymringer. Og som en infektionslæge så rigtigt sagde: Den sikreste måde at undgå borrelia på, er at undgå at blive bidt af en flåt.

Der findes faktisk en ganske effektiv måde at minimere risikoen for at blive bidt – og det er vel at mærke en måde som virker selvom man færdes meget udendørs.

Permethrin

Permethrin er et insektmiddel som hurtigt og effektivt slår insekter ihjel ved kontakt. Midlet er en syntetisk variant af naturlige stoffer som findes i chrysantemum blomster. Stoffet har været anvendt i godt 50 år og står på WHOs liste over afgørende vigtig medicin. Den plads har permethrin opnået fordi stoffet spiller en afgørende rolle i forhold til at beskytte mennesker imod myg og andre sygdomsoverførende mennesker i den tredje verden.

De få og begrænsede bivirkninger, som efter årtiers anvendelse er kendt med Permethrin, opvejes mere end rigeligt af stoffets positive effekter. Et fåtal af mennesker kan få en let hudirritation af stoffet som i øvrigt ikke lader til at påvirke mennesker i nævneværdig grad. Permethrin bruges medicinsk i forbindelse med bekæmpelse af lus og skab og til effektiv forebyggelse af malaria og andre insektbårne sygdomme gennem imprægnering af myggenet og tøj. Både det engelske og det amerikanske forsvar har i mange år imprægneret deres tropeuniformer med stoffet, som af de amerikanske sundhedsmyndigheder er godkendt til brug af gravide og børn ældre end to måneder. Når flypersonalet går gennem kabinen med hvæsende sprayflasker for at dræbe alle insekter ombord er det permethrin  der sprøjtes med. Stoffet anvendes også i loppehalsbånd til hunde og til insektbekæmpelse i alt fra afgrøder til restauranter.

Insect Stop og Insect Shield beskytter mod flåtbid

Herhjemme er Insect Stop og Insect Shield nok de to meste kendte producenter af beklædningsgenstande imprægneret med Permethrin. Navnet har da hellere ikke den store betydning, da begge laver funktionelt outdoor- og jagttøj, der imprægneret med Permethrin og derfor beskytter effektivt imod flåtbid. Sekunder efter at en skovflåt kommer i kontakt med det imprægnerede stof er den i princippet uskadeliggjort og kan ikke længere bide og dermed overføre smitte.

De fleste flåter, som bider voksne, springer på deres vært fra højt græs, kravler op ad personens ben indtil de finder et passende tyndhudet sted at bide. Den mest oplagte beklædningsgenstand til flåtforebyggelse til voksne er derfor et par imprægnerede bukser. I forhold til myg og andre flyvende insekter er alle beklædningsgenstande aktuelle.

Lader man hunden sove på et permethrin-imprægneret tæppe behøver man i mange tilfælde ikke at sætte ind med yderligere loppe og flåtbekæmpelse (som i øvrigt også ofte indeholder permethrin).

beskyt hunden mod flåt bid med insect shield
Foto: Land og Fritid, Hundetæppe m. Insect Shield

Permethrin-imprægnering er særdeles effektivt også efter gentagen vask. Effekten holder til tøjet er slidt op. I naturen nedbrydes stoffet hurtigt.

Den nordiske natur er fantastisk – så hvorfor skulle man lade frygten for flåtoverførte sygdomme slå det mindste skår i glæden ved at færdes frit derude, når nu løsningerne er så enkle?

Læs også: Engflåten: Den nye jæger i Danmark