Sitkas bivy har en meget smal profil. Derfor komme den aldrig i karambolage med de våben, som du har med på jagt. På brystet forsvinder kikkerten nærmest.

Foto: Mads Dengsø Jessen og Sitka Gear

Alle jægere har en kikkert, og et af de produkter, der i de senere år har gjort sit indtog på markedet, er de såkaldte kikkert-bivys. Den helt overordnede fordel

Med en normal kikkertrem vil du ofte skulle holde hånden på den, når du går rundt, så den ikke dingler rundt. Sitkas bivy ’befrier’ din ene hånd, og gør det meget lettere at bevæge sig rundt.

ved en kikkert-bivy er, at den vil distribuere vægten fra kikkerten meget bedre. Følelsen, når du har kikkerten i bivyen, er derfor meget mere behagelig, og du frigiver også hænderne til at kunne udføre andre opgaver. Det betyder også, at du kan have kikkerten på i meget længere tid, uden at du får ondt i nakke og skuldre, som når du bruger den normale kikkertrem. Derudover har du også bedre styr på din kikkerten, når den ligger i bivyen. Det vil sige, at den ikke dingler rundt, når du for eksempel skal kravle eller pürsche dig foroverbøjet afsted, eller bukke dig ned og lede efter udstyr i din taske. Er du en af de mere aktive jægere, der kun sjældent sidder i tårn, vil du sikkert have megen glæde af en bivy.

Vi har i den forbindelse testet en af de mest populære modeller, Sitka Bino Bivy. Tasken er bygget meget simpelt op med et stort hovedrum, der åbnes med en dobbelt lynlås, som er forbundet med et kraftigt, orange greb, du kan bære systemet i. Flappen, du lyner op, er fastgjort med magnet, både når den er lynet, og i bunden når den er åbnet. Så er der ikke noget, der skramler rundt og afslører dig. Indeni er der indsat en lille klud til at tørre linserne med og to små lommer, du kan have smågrej i. Det er der også udenpå i siderne, men de er meget små, så det er kun det mest basale, der er plads til. En god detalje er de fire snap-spænder, der samler selen og tasken, og som alle kan klikkes af. Således får du en separat taske, du kan fragte din kikkert rundt i, og som giver en god beskyttelse.

Bivy’en findes i to størrelser, som mere eller mindre passer til kikkerter med 8x-10x forstørrelse og 12x-15x forstørrelse. Nutildags kan selv store kikkerter være ret kompakte, så det vil være bedst at måle din kikkert, så du får det bedste match i størrelsen. Den produceres i to typer camouflage: den lysere subalpine, som matcher det danske miljø godt, og den mere grålige Open Country, som er tiltænkt bjergjagt. Selve bæresystemer er udstyret med det såkaldte Permanent Polygiene Odor Control Technology, som hjælper til at holde uønsket bakterievækst ude af stoffet. Rygstykket sidder jo netop dér, hvor du ofte vil svede mest, så det er en fin detalje, og stoffet vil ikke komme til at lugte. Derudover har kikkerttasken en DWR behandling af overfladen, hvilket gør, at den er vandafvisende. De fleste kikkerter skulle jo gerne kunne klare en gang regn, men da du ofte vil have andet grej i bivy’en, er det rart, at indmaden kan holdes nogenlunde tør.

Afhængig af, hvor meget du fylder i de små inderlommer, vil der være relativt god plads inde i tasken. I siderne kan du gemme udstyr til at holde optikken ren og i god stand.

Sitkas bivy har været en fast bestanddel af min bukkejagt og er også blevet det her i efteråret. Selv med store kikkerter vil du kunne have den på brystet i lang tid uden at mærke, at den er der. Derfor har jeg kunnet bevæge mig mere frit med bivy’en, og specielt når jagten foregår på knæ eller foroverbøjet, ligger kikkerten sikkert gemt af vejen på brystet, men er stadig hurtig at få fat på. Bivy’en er et af den slags udstyr, der bare fungerer og giver mening, så snart du har taget det i brug. Bruger du din kikkeret meget og holder af at pürsche, bør du overveje at få en bivy til din optik.

Rygstykket på selen er relativt bredt, og det sidder godt til ryggen. Det fordeler trykket godt og gør hele systemet meget behageligt.

Sitka Bino Bivy koster 1.199 kr. eller 1.399 kr. afhængig af størrelse.

Se mere på sitkagear.com eller ring til Joakim Rode Hamann på 5631 5735 for nærmeste forhandler.

Sitkas bivy har en meget smal profil. Derfor komme den aldrig i karambolage med de våben, som du har med på jagt. På brystet forsvinder kikkerten nærmest.
Flappen på tasken holdes på plads af magneter. Specielt ved buejagt er det er vigtigt, for selv små uvante lyde vil få dyrene til at stikke af.

Plus +

På ydersider er der små lommer i siden. Elastikken er stram, så det er ikke meget, der kan stoppes i. Her kunne man godt have ønsket sig lidt mere plads.

Lav profil: Det er klart en fordel, at tasken har så smal en profil, at den ligger tæt og fladt til brystet. Her kommer den ikke i vejen, og specielt ved buejagt vil du gerne have bivvy’en væk fra strengen.

Selerne: Selvom det er en relativt stor sele, du har på, er den slet ikke i vejen. Bivvy’en sidder godt og sikkert, og du mærker næsten ikke, at du har den på.

Åbning: ”Låget” på tasken lynes op og foldes forover, så den kommer væk fra din krop. Det giver god og fri adgang til kikkerten. Et lille trick er at stikke flappen ind under det orange håndtag, så den ikke flipper tilbage igen.

Minus –

Pris: Sitka Bino Bivvy er den dyreste på markedet, og det vil sikkert afskrække nogen. Og det forstår jeg godt, for det er rigtig mange penge at bruge på et relativt specialiseret stykke udstyr.

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: