Hvis du skal have ny jagtkniv er det en god idé, at kigge på hvilken type jagt, du foretrækker. Er du mest til lokkejagt på ræv, vil en solid foldekniv med et blad på 4-6cm ofte være rigeligt. Er du inkarneret bukkejæger, så vil en dolk omkring 6-8cm ligge på et sweet spot. Er det de store hjorte, der oftest er i sigtekikkerten, vil knive omkring 9-10 være et fornuftigt valg. Du skal blot huske på, at det ofte er lettere at gøre arbejdet med et mindre kniv, end én, der er for stor. Kombinationen af en mindre foldekniv og en solid dolk omkring 9cm vil derfor dække praktisk talt alle de opgraver, du kan komme ud for i felten.

Skematisk fremstilling af forskellige former for knivsblade.

Helt overordnet vil du som jæger have mest behov for de mere klassiske former på bladet. Det vil sige drop point, trailing point, den skandinaviske straight back, eller lignende former. Disse typer giver dig nemlig et godt kompromis mellem en solid spids, og en stor bug på æggen. Netop bugen på kniven vil afgøre, hvor god kniven er til at snitte – det er jo det jægere gør mest – og her vil en højt placeret spids selvsagt give mest bug.

De mere specielle (ofte asiatiske) bladformer såsom tanto eller recurve er betydeligt sværere at arbejde med, når du skal brække, flå og forlægge vildtet, plus at de også kan være ret svære at opskærpe. De ser cool ud, men til jagt er de knap så relevante.

Derudover er der flere jagtknive, der har en bugåbner enten på ryggen af bladet eller i bunden af grebet. Personligt synes jeg det er helt overflødigt, og har aldrig haft brug for en bugåbner. Flere knivmodeller på markedet fås dog både med og uden, så her vil du selv kunne vælge, hvad der passer dig.

Æggen, grebet og stålet

Slibningen bliver også tit nævnt som et vigtigt element, men min erfaring er, at både konveks, lige og konkav slibning fungerer fint til jægerens behov, da vi faktisk er relativt skånsomme ved knivene. Vil du til gengæld også bruge din kniv til hårdere arbejder, for eksempel træflækning, kunne en konveks eller skandinavisk slibning være et godt valg.
Grebet er det sted, hvor de personlige præferencer betyder mest, for størrelse og form på din hånd er helt afgørende for hvad, der passer til dig. Det vil altså være en god idé at have haft kniven i hånden, inden du beslutter dig. Knive bestilt over nettet kan godt have en noget anden ergonomi end du lige havde forstillet dig ud fra billederne.
Materialerne på grebet er lige så personlige som formen. Nogle sværger til flotte og eksotiske træsorter, mens andre er til moderne materialer såsom G10 og micarta. De forskellige typer plast vil som regel kræve mindre vedligehold, men husk på, at du ofte skal arbejde med våde og fedtede hænder, og her vil naturens egne produkter stadig give det bedste greb.

Greb og stål er de to afgørende faktorer for en vellykket jagtkniv.

Stålet i sig selv er en hel videnskab. Der findes virkelig mange typer, og du kan på nettet læse dig grøn i hovedet, for at finde ud af, hvad de nærmere benævnelser betyder. Helt overordnet ser er der selvfølgelig de traditionelle kulstål, og de moderne rustfrie typer. Der er virkelig mange typer, men højere indhold af kulstof vil gøre æggen skarp og let at arbejde med, mens en legering med krom vil gøre kniven rustfri. Molybdæn og nikkel gør bladet mindre sprødt og altså stærkere, mens vanadium vil gøre at æggen holder længere.

Der er masser af andre legeringer også, titanium, wolfram og niobium bliver brugt, og de forskellige producenter kalder nærmest ens ståltyper forskellige navne, så forvirringen kan blive stor. Hvad du behøver at vide er, at kulstålet holder skæret rigtig godt og er lette at opskærpe (fx den helt klassiske 1095 eller hjemmesmedede knive). De får dog hurtigt rustpletter og skal olieres jævnligt. Flere firmaer sælger knive af kulstål med coating, og så er en stor del af problemet løst. De rustfrie typer vil generelt ikke være så lette at slibe, og holder heller ikke altid skæret så godt (men det varierer meget). De kan dog tørres af og smides tilbage i rygsækken, uden at du skal være bekymret for knivens udseende.

Det praktiske arbejde er enhver knivs ultimative test.

Generelt set vil de dyrere typer knive være af presset pulverstål eller med laminerede klinger (fx Elmax eller CPM-serien). Det skyldes selvfølgelig, at de er dyrere at fremstille, men de har også en mere ensartet struktur og kan være virkelig holdbare. De fleste knive omkring 500 kr. og over vil dog være lavet af en god og pålidelig type stål, og vil være helt udmærkede jagtknive.

KNIVTEST

1: Fällkniven Freyr

Fällknivnen har nyligt lanceret deres Northern Light Series, som dækker over 5 knive med samme type greb og stål, men i forskellige størrelse. Med en bladlængde (i clip point) på 13cm er model Frey den næstmindste.

Stålet er en lamineret VG10, som på siderne er dækket af rustfrit 420J2 stål. Det gør bladet meget sejt og modstandsdygtig over for vrid, men stadig med en god, holdbar æg.

Grebet er lavet af stablet og presset okselæder, med mellemlæg af farvet micarta. Fordelen er et solidt og ’varmt’ greb, som heller ikke kræver meget vedligehold, og faktisk kun bliver pænere og mere patineret ved brug.

Håndværket er i top med fine samlinger og god symmetri.

Læderskeden er kraftig og vellavet, men virker lige en millimeter for kort, hvilket gør låseremmen svær at lukke.

Selvom kniven er stor, er den let at bruge og føles ikke kluntet. Det virker dog lidt mærkeligt at bruge en dolk som Freyr til ’almindeligt’ knivarbejde. Det skyldes nok mest af alt, at vi med prisen bevæger os mere over i samlerkategorien end en egentlig brugskniv. Men derudover er der ikke noget at sætte fingeren på – Frey har et flot, klassisk design, en virkelig god vægtfordeling og godt stål. Har du pengene, er Frey en fryd at bruge.

Prisen er 4.510 Skr. og du kan se mere på fallkniven.com.

2: Maserin Croz

Italienske Maserin er et familiefirma, der har et ganske stort udvalg af jagtknive. Senest er kommet deres model Croz, der særligt fokuserer på funktionalitet.

Grebspladerne er lavet i sort G10, med en riflet overflade, med en god form såvel som et godt greb. Der er for eksempel en god markering af forholk og riller på ryggen, så fingrene ikke glider ud på æggen.

Stålet er Böhler N690, og bladet er i alt 11cm hvor de inderste ca. 4cm er tandede. Egentlig har jeg altid gået uden om knive med tandet skær. Det virker lidt for ’tactical’ til jagt, men jeg må sige, at jeg faktisk et par gange har gjort brug af netop tænderne på Croz; til åbning af hoftelåsen på en råbuk, og til at opraspe en hjemmelavet trædyvel. Det kunne uden tvivl gøres med en normal kniv, men det er bare en kende lettere med tænder på skæret.

Derudover er der indsat et rundt slibestål i grebet, til både tænder og almindeligt blad, så endnu et problem løst her.

Der er en udmærket skede i kraftig nylon, men den sidder desværre lidt underligt slasket i bæltet.

Croz kom egentlig med i testen på et wildcard, og overraskede positivt. Den kunne sagtens blive en fast del af jagtudstyret.

Prisen er 148€ og du kan se mere på maserin.com.

3: Gerber Spine

Den nye Spine fra Gerber er en kniv, der er udviklet særligt til rygsækfolket. Det vil sige med fokus på sikkerhed og tilgængelighed, når du bevæger dig rundt i terrænet med oppakning eller i lejren. Dette ses særligt at den meget markante bælteclip, som er så lang at den kan gribe over hoftebæltet på en rygsæk – en ret smart detalje.

Kniven er fuldgrebs med et droppoint-blad på 9,3mm i 7Cr17MoV med en mat, sandblæst overflade, hvilket er en god idé til outdoor-brug.

Skallerne på grebet er meget behagelige at holde på, og skridsikre. De sidder dog lidt løst, kun en enkelt skrue holder dem på plads, så der er faktisk et lille mellemrum, som er grumme svær at holde ren og her kan gemme sig bakterier efter brækning og partering.

Faktisk kunne man efter kødarbejdet og rengøring presse blodvand ud af kniven, når skallerne blev trykket sammen. Det er lidt uheldigt, når man behandler fødevarer. Fordi den velfungerende skede i hård plast klikker fast på selve bladet, kunne du for eksempel helt fjerne skallerne, og problemet ville være løst. Det vil gøre kniven endnu lettere, men knap så behagelig at holde på.

Prisen på Gerber Spine er 49€ og du kan se mere på gerbergear.fi

4: Brusletto Falken

Stålet i bladet (på 8,7cm) er det lidt gammeldags 440C, som dog fungerer upåklageligt til daglig brug. Desuden har kniven en såkaldt trailing point, hvor spidsen sidder højere end ryggen på bladet. Det gør den eminent til at opskære og flå med. Kombineret med det lange hulslebne skær er der altså tale om en kniv, der gør sig rigtig godt til kødarbejde og partering. Men spidsen og æggen er også relativt svage, så lad være med at stikke med den eller flække træstykker.

Kniven har forholk i massiv, støbt aluminium og skæftet er lavet af olieret birketræ. Det er ret beset lidt kedeligt, men meget let at holde ren og med en ganske god ergonomi.

Skeden er i brun okselæder og har et sikkerhedsindlæg i plast, som både holder kniven på plads og som sikrer, at du ikke stikker igennem læderet.

Falken er altså en kniv, der er specialiseret til behandling af dyret efter skuddet og det gør den ganske effektivt. Med andre ord en arbejdskniv, der skal ligge fast i jagttasken, hvor den gør sig bedst.

Prisen er 995 kr. og du kan se mere på på Facebook under Fjordland Outdoor.

5: Joker Corso Jaguargruppen Edition

Spanske Joker laver mange forskellige typer dolke, og har især mange forskellige greb og former baseret på samme type stål.

Stålet er MoV 1.4116 som har virkelig gode, rustfri kvaliteter. Stålet holder dog ikke æggen så godt, men er til gengæld meget let at opskærpe. Et godt valg til en begynderkniv, som du selv vil slibe og tage vare på.

Af de testede knive var Corso den eneste med grebsskaller af hjortetak. Som de fleste vil vide, er tak et levende materiale, og kan derfor godt arbejde imod metallet, og det er måske årsagen til de små sprækker, der kunne ses ved samling mellem bolster og hjortetakken. Lidt ærgerligt på en ellers meget flot kniv.

Formen på kniven er generelt meget rundet med en spear-point, så bladet kommer til at pege en smule nedad ved brug. Det fungerer særligt godt med et greb langt fremme på kniven, og her kan du arbejde meget præcist med spidsen af dolken.

Skeden er i kernelæder og med flot kontrastfarvet syning og solid remlukke.

Joker Corso vil være en oplagt kniv til jægeren, der godt vil have en lidt mere speciel kniv.

Prisen er 999 kr. og du kan se mere på jaguargruppen.com

6: Pedersen Knives

Horn fra egen gedeavl, skæfte fra asketræet, der blev fældet sidste år og en håndsmedet klinge. Så bliver det ikke meget mere autentisk! Og det er netop sådan Pedersen Knive foretrækker at lave sine knive; med de (genbrugs)materialer, der er til rådighed på hans egen gård og som har en høj nok kvalitet til at klare opgaven.

Stålet et fjederstål og altså kulstofstål. Det holder æggen godt, er nemt at opskærpe, men man skal lige over stålet med oliekluden fra tid til anden. Bladet er poleret og med en klassisk, straight back form, der både er solid og fin nok til præcisionsarbejde. Kniven er også meget let, og derfor meget behagelig, at have siddende i bæltet.

Der er indsat et mellemlæg af horn midt på grebet og skæftet bliver her lidt for riflet til min smag. Men heldigvis er det jo sådan med custom-knive, at du ofte selv kan bestemme form og udseende på knivene, og håndværket fejler bestemt ikke noget.

Skeden er fuldt dekoreret og punslet med et kurvefletmønster. Det er præcist, har taget lang tid og ser godt ud. Hos Pedersen Knive får du en unik kniv, der har samme mand bag hele produktionen – det giver nærmest sjæl til stålet.

Prisen er 1.200 kr. og du kan se mere på Facebook under Pedersen Knive.

7: Linder Hunter

Solingen er den tyske knivby nummer et. En af de ældste huse her er Linder, der allerede fra starten af deres produktion specialiserede sig i jagtknive, både foldere og dolke. Deres Linder Hunter viser firmaets kendetegn, simpelt design og godt håndværk.

Stålet på Hunter er ATS34, som kan bliver virkeligt skarpt og holder æggen længe. Det er til gengæld ikke helt så resistent som andet rustfrit stål. Kniven kræver altså en smule vedligehold, men sikrer et yderst effektivt skær.

Skæftet er lidt usædvanligt lavet i stabiliseret bøg. For at give det mere spil er der anvendt træ med let råd, hvilket giver en mørkere åremarkering, og flot er det. T

Bladlængden på lige under 9cm rammer nærmest en perfekt længde for håndtering af dansk jagtvildt. På ryggen er kraftige riller til tommelfingeren, og de griber fat selv med handsker på.

Desuden er det meget runde greb venlig mod hænderne ved længere tids brug.
Skeden er i kraftig kernelæder, og med et helt klassisk snit, der aldrig fejler.
Linder Hunter lander et meget sikkert sted hvad angår design, funktion og kvalitet. Der er ikke nogen slinger i valsen, men heller ikke de store overraskelser. Et solidt valg, med andre ord.

Prisen er 165€ og du kan se mere på linder.de.

8: Casström No.10 Swedish Forest Knife

Svenske Casström har deres firma placeret i Lappland, og alle deres knive er designet til hårdt brug i felten. Men faktisk ser den usædvanlige bananform på deres knivmodel No. 10 lidt besynderlig ud. Når du tager kniven i brug, giver det pludselig mening. Det er nemlig lige sådan, du gerne vil holde hånden, når du skal arbejde oppe foran dit ansigt, hvilket man jo gør rigtig meget, når der skal ordnes vildt.

Derudover er træskallerne i masurbirk meget bløde og behagelige at holde på, og solidt påsat med tre messingnitter.

Bladet er i den (forholdsvis) nye Sandvik 14c28n, som er rustfri og relativt hård, men ikke skulle være alt for sprød. Formen er dog nærmest et spearpoint (med spidsen midt i bladet), og man kunne godt have brugt en lidt højere spids og længere skær at gøre godt med.

Skeden er kernelæder, massiv og af en sjælden høj kvalitet, og testens bedste.

Både form, størrelse og stål på kniven placeres den et sted mellem en bushcraft- og en jagtkniv. Kigger du derfor efter en dolk, der kan bruges til mange forskellige formål, vil Casström No. 10 ikke være et helt dumt sted at lande.

Prisen er 1.095 Skr. og du kan se mere på casstrom.se.

9: Manly Patriot

Det er ikke så tit vi får bulgarske knive til test, men Manly Patriot har efterhånden fået et ganske godt omdømme i knivkredse. Og det forstår man godt. Det er en simpel kniv, en solid kniv og dermed en pålidelig kniv.

Stålet er D2, som giver høj styrke og holder skæret rigtig godt, men kræver lidt erfaring af opskærpe selv. Desuden kan D2 nærmest betegnes som semirustfri. Normalt ligger knive med dette stål i en lidt højere prisklasse, så det er her Patriot virkelig udmærker sig.

Formen er droppoint på 91mm og med små riller både over og under grebet, så du kan gribe langt fremme på kniven.

Grebsskaller er i orange G10, og virker meget solide, og sidder fast med to, store nitterør.

Skeden er lavet i formstødt kydex, så den er meget let og sidder godt om kniven. Det er meget holdbart og let at holde rent, men æstetikken kan diskuteres.

Eneste anke er balancen i kniven – den føles ret bagtung. Det skyldes, at grebet har samme tykkelse som bladet og med G10-skallerne ligger der meget vægt bagerst. Alternativt skal grebsdelen files og indsnævres, men så vil prisen også blive en helt anden. Der er altså en enkelt skavank med vægtfordeling, men Patriot giver dig en yderst solid kniv til forbavsende få penge.

Prisen er 44.50€ og du kan se mere på manly-bg.com

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: