Simredyr
2-3 kg hel bov med ben
¼ kg slagterbacon
1 fl. rødvin
½ dl rødvinseddike
2 dl vand
1 bdt. timian fra have eller natur
Godt havsalt   Friskkværnet peber
4-6 skalotteløg
400 g knoldselleri
2 fed hvidløg eller ramsløg

Sprødt brød
400 g daggammelt brød
Olivenolie 2 fed hvidløg
Salt & peber

Vindruer i brændevin
300 g stenfri vindruer
Et pænt skvæt krydderdram, grappa eller calvados 1-2 spsk. sukker eller
gransukker
Forslag garniture Naturgremolata, Rosenkål med bacon

Dagen før

  • Start med at snitte boven ved leddet, så man kan bøje benet, det giver lidt bedre udnyttelse af pladsen i gryden.
  • Skær bacon i 4 klodser, og læg det sammen med boven, timian, rødvin, rødvinseddike og vand til marinering. Vend boven en gang halvvejs i marineringen.

På Dagen

  • Tag kødet op af lagen, og tør den med papir, gem lagen.
  • Krydr boven rigtigt godt med havsalt og friskkværnet peber på hele kødstykket.
  • Tænd op for en tung gryde af passende størrelse, og lav en god afbruning af kødet på alle sider. Afbrun derefter bacon i samme gryde.
  • Pil løgene, og skær dem i grove tern. Skræl knoldselleri, og skær i klodser a 2×2 cm.
  • Læg løg og selleri i gryden med bovene, tilsæt rødvinslagen, tryk hvidløg flade, og læg dem i gryden.
  • Læg låg på gryden, og lad retten simre i ca. 1½ time, spæd evt. med lidt ekstra vand, så kødet hele tiden braiserer i væde – vend kødet en enkelt gang.
  • Skær brødet, i ureelle, grove stykker, varm olivenolien op med et par fed knuste hvidløg, og rist brødet til stykkerne er lysebrune og sprøde. Krydr godt med salt og peber.
  • Skyl druerne, og tryk dem let med bagsiden af en kokkekniv.
  • Put druerne i en pose, hæld efter smag en god skvæt brændevin i posen, og drys sukker i, luk posen, og lad druerne suge de herlige dråber.
  • Hæld braiseringsvæsken fra i en mindre gryde, og kog den evt. lidt ind. Smag skyen til med salt og peber og med lidt at væsken fra druerne.

Naturens gremolata

  • Pluk spiselige urter f.eks. til en strand- eller skovbunds-gremolata, og hak dem groft, se også inspirationen på side 135. Riv lidt citronskal, og pres lidt hvidløg.
  • Bland urter, citronskal og hvidløg sammen, drys gremolataen over kødet – og en liflig duft vil brede sig!

Udstyr i naturen

  • Gryde, som kan hænge over bål.

Brødet kan tilberedes dagen før, men tjek da, om det skal aktiveres nogle minutter på en tør pande.

Ved tilberedning på bål lader man saucen koge ind uden låg sammen med kødet til sidst, drysser brødcroutoner og gremolata over og serverer direkte fra gryden.

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: