Mens de fleste bøssemagere i Storbritannien koncentrerede sig om produktionen af glatløbede våben, blev John Rigby & Co. berømt for sine jagtrifler. Mest kendt er nok firmaets storvildtriffel i kaliber .416 Rigby fra 1911, som Mauser udviklede en speciel lås i magnumstørrelse til, og som vi vil vender tilbage til i et kommende nummer af JVV. Disse riflers berømmelse står imidlertid i skarp kontrast til deres faktiske udbredelse, idet Rigby & Co. indtil 2. verdenskrig fremstillede mindre end 200 af disse rifler.

Kaliber .275 Rigby blev fra starten populær til antilopejagt i det sydlige og østlige Afrika. Den er stadig et godt valg til arter med kropsstørrelse op til og med en kudu.

Langt den mest udbredte af firmaets mange produkter var en repeterriffel i kaliber .275 Rigby – det engelske firmas markedsføringsmæssigt set geniale kaliberbetegnelse for Peter Paul Mausers patron 7×57 fra 1892 (se box). Selvom mange af disse rifler nu har et århundrede på bagen, har de design og linjer, som i allerhøjeste grad er moderne i dag.

Speciel mauserlås

Ligesom mange af de originale jagtrifler i kaliber 7×57 fra Mauserfabrikken i den sydtyske by Oberndorf, blev Rigbys.275’ere bygget på en speciel mauserlås fra 1903,...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: