Et jagtprojektil er ikke bare et hvilket som helst projektil. Selvom to jagtkugler ser helt ens ud, kan de have vidt forskellige konstruktioner og egenskaber. I det følgende beskriver jeg en del af de mest almindelige jagtprojektiler og deres egenskaber. Det har ikke været min hensigt at udpege de bedste eller værste kugler, eftersom det naturligvis afhænger af, hvad den skal bruges til. En kugle kan være glimrende i én sammenhæng og totalt værdiløs i andre. Mit håb er, at teksten kan lokke lidt konstruktive tanker frem hos alle læsere. Jeg synes, det er vigtigt at overveje, hvilke egenskaber man ønsker af sine jagtprojektiler. En lav pris eller den kugle, som din farfar brugte, synes jeg ikke, er de bedste kriterier til at opnå det bedste kuglevalg. Der er andre egenskaber, som i langt højere grad bør indgå i overvejelserne.

Konstruktion og ekspansion

Jeg fokuserer her på de forskellige typer af ekspanderende jagtprojektiler og konstruktionen bag deres skudvirkning. Projektilernes form og ydre ballistik har oftest mindre betydning for jagtprojektiler, med mindre det handler om jagt med ekstremt lange skudafstande.

Et jagtprojektil skal på en eller anden måde overføre sin bevægelsesenergi til vildtkroppen,...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: