Af: Kim Skelmose og Ole Friis Larsen
Illustrationer: Bjarne Golles
Foto: Kim Skelmose

Bestanden af havørne i Danmark passerede to milepæle i 2019 med over hundrede par på reder og over et tusinde udfløjne unger, siden den genindvandrede midt i 1990’erne. Bestanden vokser stadig og ser ud til at trives fint, selv om det kolde og blæsende forår sidste år betød, at flere reder styrtede ned og dermed ødelagte yngleforsøg. På 110 lokaliteter med kendte havørnereder var der ynglepar ved 103 af rederne.  Ved Hyllekrog på Sydlolland, hvor hunnen blev fundet skuddræbt i februar, var parret ellers i fuld gang med at forberede endnu en ynglesæson. Det er tragisk og uacceptabelt, at nogen kan finde på at skyde en fredet fugl, og politiet har efterforsket sagen – desværre uden, at den ansvarlige er blevet fundet.

I 98 af rederne kom yngleparrene dog i gang, og der kom 130 nye unge havørne ud at flyve. Dermed er der nu registreret 1.077 udfløjne havørneunger fra reder i Danmark, siden de første genindvandrede par fra den nordtyske bestand begyndte at yngle i 1990’erne.

Der blev i årets løb registreret fund af 18 nye havørnereder, hvilket bekræfter, at der fortsat er fremgang i bestanden af havørne...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: